Ervaringsverhalen over uitvaarten

Het is iets dat je zo lang mogelijk uitstelt: nadenken over je eigen uitvaart of die van een naaste. Waar moet je beginnen? Wat moet en wat mag? Wat doen anderen? Een uitvaart is persoonlijk, maar andermans ervaringen kunnen wél een inspiratie vormen.

Meer lezen

Deze keuzes moeten nabestaanden maken als jij er niet meer bent

Heb je een idee wat er op je dierbaren afkomt als jij er straks niet meer bent? Weten zij hoe jij zou willen dat je wordt herinnerd tijdens de uitvaart? Aan de hand van drie fases laten we zien voor welke praktische keuzes nabestaanden komen te staan op het moment dat jij overlijdt. We laten je ook zien wat je nu al zou kunnen regelen voor je uitvaart.

Meer lezen

Jouw wensen, de herinnering van je naasten

Over welke wensen hebben mensen een uitgesproken mening? En als ze een uitgesproken mening hebben, leggen ze die dan ook vast? 52% van de Nederlandse bevolking doet dat niet, zo bleek uit onderzoek van coöperatie DELA. In hetzelfde onderzoek werd er gekeken naar de meest voorkomende wensen, wat mensen denken dat een uitvaart kost en op wat voor manier ze zaken vastleggen.

Meer lezen

LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keer per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.

'We vierden haar leven en dansten'

In een serie verhalen nemen we je mee langs verschillende vormen van afscheid nemen van dierbaren. Deze keer het verhaal van Marianne van den Haak (48), die haar moeder verloor. De uitvaart van haar moeder stond in het teken van vrolijkheid. Met volop dans, kleur en bloemen. Marianne: ‘Mijn moeder genoot van het leven. Dat probeer ik ook mee te geven aan mijn kinderen. Maak het beste van het leven en begrijp dat ieder moment, klein of groot, belangrijk is. Verspil geen tijd, geniet'.

Meer lezen

In dubio: Bedenk je zelf tot in detail hoe jouw uitvaart eruit ziet of laat je dit over aan je naasten

Gerja en haar dochter Nelleke gaan in gesprek over hun uitvaart. Door het over uitersten te hebben, blijkt dat ze toch niet écht van elkaar wisten hoe een afscheid eruit zou moeten zien. Wat voor de één voor de hand liggend is, is voor de ander ondenkbaar.

Meer lezen

Weet jij welke keuzes je kunt maken als het om een duurzame uitvaart gaat?

Duurzaamheid is allang geen trend meer, het is een levensstijl geworden. Coöperatie DELA draagt daaraan bij door je de mogelijkheid te bieden je uitvaart zo duurzaam mogelijk in te vullen. Weet jij welke keuzes je kunt maken als het om een duurzame uitvaart gaat?

Meer lezen

Checklist duurzame uitvaart

Heb jij al nagedacht over de groene uitvaart van jezelf of die van een ander? Met kleine stappen kun je al rekening houden met het milieu. De checklist voor een duurzaam afscheid helpt je om jouw wensen inzichtelijk te maken.

‘Geef de bezoekers iets uit het huis mee in plaats van een gedachteniskaartje.’

Veel mensen willen bijdragen aan een schonere wereld, maar ze weten niet altijd hoe. Derek Wilson, business consultant en mede verantwoordelijk voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen bij DELA, buigt zich over het verduurzamen van de uitvaarten. ‘Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook een uitvaart kan “groen” zijn. Door bewuster te kiezen, kan iedereen vriendelijker zijn voor de aarde en deze zo schoner achterlaten voor kinderen.’ Met de komst van de eerste elektrische crematieoven draagt DELA een steentje bij aan de verduurzaming van uitvaarten in Nederland. Maar wat kan je zelf doen en vastleggen om jouw uitvaart minder belastend te maken voor de aarde? Derek beantwoordt vijf vragen over een duurzaam afscheid.

Meer lezen

‘Opa’s hondje Sam kreeg een nieuw huisje’

Waar opa Alex (69) was, daar was ook zijn prachtige beagle Sam. Ze waren onafscheidelijk. Elke ochtend zat Sam trouw naast opa’s bed te wachten tot hij wakker werd. Iedere dinsdag wandelden ze samen naar de slager. Voor de winkel bleef Sam braaf wachten tot opa naar buiten kwam met een lekker stukje vlees. Ze waren een geliefd stel onder de buurtbewoners.

Meer lezen

Stappenplan: van overlijden tot na de uitvaart

Een afscheid regelen, hoe doet je dat? Om je te helpen hebben wij een handig stappenplan gemaakt. Stap voor stap leiden we je door de intense dagen rondom een afscheid. Zodat je weet wat er op je af gaat komen. En dat geeft rust.

‘Het afscheid was integer en eerlijk’

Nellie (86) hield van eenvoud. Ze was het gelukkigst als ze kon zorgen voor haar familie en ‘haar’ gehandicapte kinderen van de dagbesteding. Haar afscheid vond middenin de natuur plaats, in het mooie Peerke Donders Paviljoen in Tilburg. Zoon Henri: ‘Doordat we tijdens de dienst zo dicht bij elkaar stonden, raakte het ons denk ik nog meer.’

Meer lezen

'Ties kon er die dag toch bij zijn en we zien hem nu vaker.'

Zo graag had Ties afscheid van zijn zus Nelly willen nemen. Maar het was door zijn financiële situatie onmogelijk om op zo’n korte termijn een betaalbaar vliegticket van Houston naar Nederland te bemachtigen. ' Mijn zus, die ook altijd voor mij klaarstond. Ik kan me niet voorstellen dat ik niet bij haar uitvaart geweest zou zijn.' Gelukkig regelde Peter van DELA dat hij toch, op zijn manier, aanwezig was.

Meer lezen

Bijzondere uitvaartverhalen

Ben je opzoek naar inspiratie voor een afscheid? Download de bundel met verhalen waarin je kunt lezen en zien hoe anderen afscheid namen van hun dierbaren. Groots en uitbundig of juist eenvoudig en intiem.

6 redenen om uitvaartwensen tijdig te bespreken

Nadenken over je eigen uitvaart is lastig. Het onderwerp uit de weg gaan is daarom begrijpelijk, maar onverstandig. We geven je 6 redenen waarom je tijdig je uitvaartwensen zou moeten vastleggen en bespreken met je dierbaren.

Meer lezen

Afscheid nemen doe je samen, deel je wensen

Weten jouw dierbaren hoe je jouw afscheid vorm wilt geven? Zijn ze op de hoogte van je wensen? Bijvoorbeeld welke muziek je mooi vindt, of welke locatie bij je past? Of vind je het lastig om daarover te beginnen? Wij geven je graag een paar concrete tips om dit beladen onderwerp bespreekbaar te maken.

Meer lezen

Het vastleggen van je uitvaartwensen is zorgen voor je naasten

Kort na een overlijden zijn er heel veel belangrijke beslissingen te nemen. ‘En dan ben je ook nog eens ontzettend emotioneel en kwetsbaar. Je wilt het zo graag goed doen voor je dierbare, terwijl je hartstikke verdrietig bent. Dan is het fijn om iets van houvast te hebben,’ vertelt uitvaartverzorgster Bianca van coöperatie DELA.

Meer lezen

Praat met elkaar over je uitvaart

We hebben een handige kaartenset die je helpt om je uitvaartwensen bespreekbaar te maken met je naasten. Door het over uitersten te hebben, weet je echt van elkaar hoe jullie laatste afscheid eruit zou moeten zien.

'Praten over je afscheid geeft rust’

Het leven moet vooral leuk zijn, maar de dood is onlosmakelijk met het leven verbonden. Uiteindelijk krijgen we er allemaal mee te maken. En dan geeft een persoonlijk en goed geregeld afscheid rust. Voor jezelf en voor je geliefden. Mariska Overman maakt de dood bespreekbaar met haar bureau MORBidee. 'Erover praten haalt het leed niet weg, maar misschien wel de scherpe randjes.’

Meer lezen

Op straat gevraagd: Denk jij weleens na over je eigen afscheid?

Reporter Wout komt je misschien bekend voor. Dat kan, hij onderzocht namelijk het onderwerp ‘erven’ in de serie Eerste Hulp Bij Erfstukken. Wout gaat opnieuw op pad, de straat op. Deze keer bespreekt hij uiteenlopende onderwerpen waar iedereen weleens over nadenkt en zich vervolgens afvraagt: hoe doen anderen dat eigenlijk?

Meer lezen

Prangende vraag: Waarom is het moeilijk om nu al over je uitvaart na te denken?

‘Waarom is het moeilijk om nu over je eigen uitvaart na te denken?’ vroegen we in deze editie van de Prangende Vraag aan Laura, werkzaam bij uitvaartmuseum Tot Zover.

Meer lezen

Bespreek je wensen met je naasten

Weet jij hoe je jouw afscheid vorm wilt geven of vind je het een lastig onderwerp dat je liever vermijdt? Wij helpen je op weg met deze download, die het gesprek met je dierbaren wat gemakkelijker maakt.

Uitvaartconsulente Saskia: ‘Leg vast wat je wel wilt én wat je niet wilt’

Als coöperatieconsulent van coöperatie DELA praat Saskia elke dag over de dood en afscheid nemen. Ook met mensen bij wie het einde nog helemaal niet in zicht is. ‘En elke keer weer zie ik dat wat ze níet willen veel belangrijker is bij hun uitvaart dan wat ze wél willen.’ Haar advies is dan ook: leg beide vast. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Meer lezen

Checklist: Je digitale nalatenschap in goede handen

Wat gebeurt er met de online sporen die jij achterlaat als je er niet meer bent? Zijn jouw dierbaren op de hoogte van de inloggegevens van jouw Facebook-profiel of Instagram-account? En weten zij ook wat jij wilt dat ermee gebeurt? Onze checklist digitaal nalatenschap helpt je op weg.

Meer lezen

Een uitvaartverzekering nodig? Lees ervaringen van anderen

Weet jij al of een uitvaartverzekering voor jou nuttig is? Bij de aanschaf van iets nieuws verdiepen veel mensen zich in de ervaringen van anderen. Bij de aanschaf van een uitvaartverzekering is dat natuurlijk wat lastiger. Daarom laten wij nabestaanden die onze dienstverlening hebben ervaren, graag aan het woord. Waarover zijn zij te spreken en waarover zijn ze minder tevreden?

Meer lezen

Feiten & cijfers uitvaartwensen

De helft van de Nederlanders (52%) heeft wel wensen voor zijn of haar afscheid, maar spreekt deze niet uit of legt deze niet vast. Het is belangrijk om te doen, zodat het afscheid persoonlijk is, en een mooie herinnering blijft voor je naasten.

'De sprankeling in haar ogen, die had ze nog steeds'

In een serie verhalen nemen we je mee langs verschillende soorten vormen van afscheid nemen van dierbaren. Deze keer het verhaal van René, die zijn dochter Renate (37) op 7 juni 2016 verloor aan borstkanker. Haar uitvaart stond in het teken van terugkijken op een leven dat écht is geleefd. René: 'Als een jong leven wordt afgebroken, is het belangrijk dat je als nabestaande kunt terugkijken op een leven dat écht geleefd is. Dat dat bij Renate zo is, geeft me veel troost.

Meer lezen

Goed voorbereid: regel alvast praktische zaken met onze checklist uitvaart

Met het overlijden van een dierbare komt er veel op je nabestaanden af. Er moeten een hoop zaken worden geregeld en veel beslissingen worden genomen, terwijl het verdriet groot is. Niemand wenst dat zijn dierbaren toe. Daarom kun je maar beter goed voorbereid zijn. Op praktisch gebied, maar ook op het gebied van de invulling van je uitvaart. DELA heeft daarvoor de handige uitvaartchecklist voor je samengesteld.

Meer lezen

Cake of bitterballen? Hoe duur is jouw uitvaart?

Begraven of cremeren? Een standaard of zelf ontworpen kist? Cake of bitterballen? Aan iedere uitvaartwens zijn weer andere kosten verbonden. Wat zijn jouw uitvaartwensen en hoeveel kosten ze?

Meer lezen

‘We vierden zijn leven in de kantine van zijn favoriete club’

In een serie verhalen nemen we je mee langs verschillende vormen van afscheid nemen van dierbaren. Deze keer het verhaal van Toine en Annette, die hun zoon Dylan (25) geheel onverwachts verloren aan een geknapt aneurysma. Zijn uitvaart stond in het teken van het vieren van Dylans leven. In de voetbal-kantine, met bittergarnituur en nacho's. Toine: ‘Alles komt goed, was zijn motto. Daar houden wij ons nu aan vast.’

Meer lezen

Feiten en cijfers

Weet jij welke keuzes je kunt maken als het om een duurzame uitvaart gaat? Laat je inspireren met onze infographic over een duurzame uitvaart.

Muziek die bij jouw levensverhaal past

Muziek is heel persoonlijk. Iedereen ervaart muziek verschillend en heeft andere voorkeuren. Veel mensen hebben herinneringen bij bepaalde liedjes. Daarom speelt op uitvaarten muziek vaak een grote rol. Misschien herken je dit wel. Heb je weleens nagedacht welke muziek bij jouw levensverhaal past? En zouden jouw naasten dezelfde muziek kiezen?

Meer lezen

Nodig of overbodig, zo’n uitvaartverzekering? En wat als ik mezelf niet verzeker?

‘Ik heb geld genoeg en anders timmer ik mijn eigen kist wel.’ Is dat echt zo of heb je wel een uitvaartverzekering nodig? Wat gebeurt er als je jezelf niet verzekert? En heb je met veel spaargeld wel een uitvaartverzekering nodig? We nemen je mee langs deze vragen.

Meer lezen

Handige uitvaartchecklist

Ben jij goed voorbereid? Download de handige checklist en ga aan de slag met het in kaart brengen van alle praktische zaken rondom je uitvaart. Zo neem je je dierbaren veel werk uit handen.

‘Heintje bedankt!’, zong iedereen op zijn afscheid bij NAC

In een serie verhalen nemen we je mee langs verschillende soorten vormen van afscheid nemen van dierbaren. Deze keer het verhaal van Carla, die haar vader 'Heintje' van Poppel (81) verloor. Zijn uitvaart stond in het teken van zijn grote liefde voor NAC. Carla: ‘De uitvaart van mijn vader was een spectaculaire afsluiting van zijn leven. Hij had het fantastisch gevonden.’

Meer lezen

Wat wil jij? En welke uitvaartverzekering past daarbij? We helpen je kiezen

Geen idee hoe je uitvaart eruit moet zien? Of weet je het al precies, maar weet je niet welke uitvaartverzekering het beste bij jouw wensen past? En wellicht bij de wensen van je naasten. Binnen het DELA UitvaartPlan kun je kiezen welke verzekering het beste bij jouw situatie en wensen past. En ook fijn dat je nabestaanden niet achter blijven met hoge kosten. Er zijn 3 opties: een geldverzekering, een dienstenverzekering of een koopsompolis. We helpen je graag door de verschillende keuzes heen.

Meer lezen

‘Grenzeloos optimisme, zelfs tijdens zijn uitvaart'

Op 4 mei 2016 overleed Henny’s zoon Martijn (40) geheel onverwacht aan een longembolie. Zijn uitvaart stond in het teken van blijheid en enthousiasme, precies zoals hij zijn leven leidde. ‘Leny en ik zijn heel dankbaar dat hij zoveel mensen heeft geraakt.’ Henny: ‘Martijn is een voorbeeld geweest voor anderen. Als je dat als ouders mag ervaren, dan is dat heel, heel mooi.’

Meer lezen

Checklist digitaal nalatenschap

Wat gebeurt er met de online sporen die jij achterlaat als je er niet meer bent? Breng al jouw online activiteiten in kaart met onze handige checklist. Zo voorkom je dat jouw naasten straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.

Meer laden