• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.

Overlijdens­­risico­­verzekering (ORV)

Financiële zekerheid voor je dierbaren

Een overlijdens­risico­verzekering (ORV) beschermt je dierbaren tegen financiële zorgen na overlijden door een bedrag uit te keren. Dit bedrag bepaal je zelf. Hiermee kan je gezin bijvoorbeeld de huur of hypotheek blijven betalen. Je kinderen kunnen gaan studeren of je gezin kan samen op vakantie blijven gaan. Met het bedrag uit het DELA LeefdoorPlan, onze overlijdens­risico­verzekering van DELA, kan het leven door blijven gaan. 

Bereken de premie in 1 minuut

 • Al vanaf een paar euro per maand goed verzekerd
 • Ook te koppelen aan je hypotheek
 • Uitkering tot € 1.000.000
 • Korting voor niet-rokers

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Met een overlijdensrisicoverzekering (ook wel ORV of nabestaandenverzekering genoemd) zorg je ervoor dat er een geldbedrag vrijkomt als jij overlijdt voordat de verzekering is afgelopen. Je kiest zelf naar wie dit geldbedrag dan gaat. Dit kunnen je nabestaanden zijn, zoals je partner en eventuele kinderen, maar dit kan ook een zakelijke partner zijn, bijvoorbeeld een bank.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

 • Bij je hypotheek
 • Opvang van woonlasten bij een koop- of huurhuis
 • Extra financiële zekerheid na het starten van een eigen bedrijf
 • Nakomen financiële verplichtingen, zoals de sport en opvang van de kinderen of toekomstige studiekosten
 • Afdekken van erfbelasting
 • Opvang van alimentatie

Welke overlijdensrisicoverzekering past bij mij?

In 4 stappen een overlijdensrisicoverzekering

 • kies wie je wilt verzekeren
 • kies het bedrag, de looptijd en de vorm van je ORV
 • vul je gegevens in
 • beantwoord de gezondheidsvragen
Overlijdensrisicoverzekering aanvragen

Hulp nodig? Stel je vraag aan onze klantenservice

Meer informatie over de overlijdensrisicoverzekering

Je gezondheid en de premie

Gezondheidsverklaring invullen

Je gezondheid bepaalt voor een deel de premie. Bij DELA willen we graag dat iedereen zijn of haar toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kan zien. En daarom willen we de premies ook graag zo laag mogelijk houden. In de basispremie zijn alleen de overlijdensrisico’s opgenomen die voor iedereen gelijk zijn. Daarnaast willen we dat de premie voor iedereen eerlijk is en ook zo blijft. De risico’s die niet in de basispremie zijn opgenomen, beoordeelt DELA op het moment dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit of de verzekering verhoogt. Wij schatten dus jouw overlijdensrisico in. Je vult daarom gezondheidsvragen of een gezondheidsverklaring in. Dit noemen we medische acceptatie. Lees meer informatie over de medische acceptatie bij onze overlijdensrisicoverzekering.

Korting voor niet-rokers

Personen die niet roken, krijgen een lagere premie omdat we een speciaal niet-rokentarief hebben. Je ontvangt deze premie als je nu niet rookt en minimaal 24 maanden direct hiervoor ook niet hebt gerookt. Nicotinepleisters, nicotinekauwgom en elektronische sigaretten worden ook gezien als roken.

Koppelen aan je hypotheek

Hypotheek koppelen aan je ORV

Bij het regelen van een hypotheek sluit je meestal een overlijdensrisicoverzekering af, zodat de bank of een andere geldverstrekker weet dat de hypotheek (in ieder geval deels) wordt terugbetaald. Een overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheek geeft je nabestaanden extra financiële zekerheid. Zij kunnen dan in het huis blijven wonen. Of je partner kan bijvoorbeeld minder gaan werken om voor de kinderen te zorgen. Ook kan geld opzijgezet worden voor kinderopvang of een toekomstige studie. Vaak nemen zowel jij als je eventuele partner een overlijdensrisicoverzekering. Lees meer over hoe je voor jullie samen een overlijdensverzekering kunt afsluiten.

De overlijdensrisicoverzekering is eenvoudig online te koppelen aan je hypotheek. Bij het aanvragen van een ORV kun je jouw hypotheekverstrekker aangeven. Lees meer over onze overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek.

Wijzigen of opzeggen van je overlijdensrisicoverzekering

Wijzigen

Je mag het verzekerde bedrag eenmaal per drie jaar verhogen. Dat mag zonder dat je hiervoor gezondheidsvragen hoeft te beantwoorden. De verhoging mag niet minder zijn dan 1% en niet meer dan 10% van het laatst verzekerde kapitaal. Het verzekerde bedrag verlagen kan altijd.

Opzeggen

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering opzeggen. Er geldt een opzegtermijn van minimaal één maand. Bij het opzeggen van de verzekering wordt er niets uitgekeerd. Heb je de ORV gekoppeld aan je hypotheek? Dan moet je hypotheekverstrekker toestemming geven.

Wil je je inleg wijzigen of opzeggen? Regel het makkelijk en snel via Mijn DELA.

Erfbelasting over de uitkering

Erfbelasting

Het is mogelijk dat de ontvanger erfbelasting moet betalen. Partners die samenwonen op basis van partnerschapsvoorwaarden of die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd, kunnen soms erfbelasting voorkomen. Dat kan door kruislings verzekeren of premiesplitsing. Je betaalt dan de premie die hoort bij de verzekering op het leven van de ander. Je kunt op deze manier helaas geen erfbelasting voorkomen wanneer je gehuwd bent op basis van gemeenschap van goederen. Lees meer informatie over hoe je erfbelasting kunt voorkomen.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Opbouw van de kosten

De kosten die je betaalt voor het DELA LeefdoorPlan, de overlijdensrisicoverzekering van DELA, bestaan uit:

 • Periodieke verzekeringspremie, die je per maand, kwartaal, halfjaar of jaar betaalt.
 • Poliskosten van € 6,50 per jaar
 • Eenmalige distributiekosten van € 16,80

Lees meer over de kosten van de overlijdensrisicoverzekering.

De extra voordelen van coöperatie DELA

Bij DELA geloven we dat we er zijn voor elkaar. Mocht er onverwachts iets gebeuren, dan helpen we elkaar zo goed mogelijk verder. Dit doen we door zekerheid te bieden met onze overlijdensrisicoverzekering. Maar daarnaast bieden we onze leden nog extra voordelen, zoals:

 • Unieke hulp voor je nabestaanden in de periode na een overlijden
 • Advies bij vragen over voogdij, schenken, erven en testament

Zo kun je als lid van onze coöperatie zaken goed voor jezelf regelen en meer betekenen voor je dierbaren. Meer voordelen van ons lidmaatschap

Gerelateerde artikelen

Advies nodig?

Vind je het fijner om advies te krijgen bij het afsluiten van je overlijdensrisicoverzekering? Een onafhankelijk adviseur kan je adviseren over de hoogte van het bedrag, de looptijd en de verzekeringsvorm die het beste past bij jouw situatie. Je kunt direct een afspraak inplannen, telefonisch of bij jou thuis. De advieskosten spreek je zelf af met deze adviseur.

Voordelen coöperatie DELA

Vragen over erven of schenken? Of over het regelen van de voogdij of een testament? Bel of mail kosteloos met onze DELA VoorelkaarDesk. Wij helpen je verder en begeleiden je naar een specialist. Ook kunnen je dierbaren op ons rekenen na een overlijden. Onze nabestaandenzorg geeft hierbij hulp en tips om de draad van het leven weer op te kunnen pakken.