• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Begraven

Vaak kiezen mensen voor begraven, omdat er dan voor nabestaanden een plek is om naartoe te gaan. Om te herdenken en om herinneringen op te halen. Het omgekeerde is overigens ook waar: mensen kiezen er juist soms voor níet begraven te worden, omdat ze nabestaanden niet willen belasten met grafkosten en de verplichting het graf te onderhouden. Lees hier meer over wat er komt kijken bij begraven, de typen graven waaruit gekozen kan worden, wat grafkosten zijn en waaraan je voor, tijdens en na de begrafenis moet denken.

Waarom kiezen voor begraven?

Veel nabestaanden zien het graf als een rustgevende plek om naartoe te gaan en hun dierbare te gedenken. Begraven worden kan op verschillende manieren: met een uitvaartkist, een draagbaar met of zonder lijkwade of een mand. Wie niet begraven wil worden, laat zich in principe cremeren. Sommige mensen besluiten hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking te stellen. Er is dan geen begrafenis of crematie; natuurlijk kun je wel altijd een afscheidsdienst organiseren.

De rijke mix aan culturen in ons land heeft er inmiddels voor gezorgd dat er op verschillende manieren, momenten en plaatsen begraven wordt. Elke cultuur en religie heeft eigen tradities en gebruiken die troost bieden en helpen om de grote veranderingen een plek te geven. Wij hebben ruim veertig jaar ervaring met het persoonlijk en respectvol verzorgen van onder andere Islamitische, Surinaamse, Joodse, Hindoeïstische, Caribische of Chinese uitvaarten.

Begraven: hoe regel je dat?

Na het overlijden van je dierbare komt er veel op je af. Je hebt op dat moment veel verdriet, terwijl er het nodige moet gebeuren. Wat moet je regelen bij een begrafenis? En wat kan je eventueel zelf van tevoren regelen om in de toekomst jouw nabestaanden te ontzorgen bij een begrafenis? Je vindt hieronder een aantal belangrijke dingen waaraan je moet denken. En bekijk hier ons stappenplan.

Vooraf

Zo kort mogelijk na overlijden

Na de begrafenis

  • Bedankkaartjes naar de bezoekers van de uitvaart versturen
  • Afhandelen van de erfenis
  • Rekeningen, abonnementen etc. opzeggen

Zoals je kunt zien, is er veel om rekening mee te houden bij begraven. Onze uitvaartverzekering biedt uitkomst. Hiermee wordt alles rondom het afscheid en de begrafenis of crematie voor je geregeld. Inclusief nazorg voor de nabestaanden na de begrafenis.

Begraafplaats kiezen

Het kiezen van een begraafplaats vraagt de nodige aandacht en overweging. Het is namelijk de plaats waar nabestaanden na de begrafenis naartoe zullen gaan om herinneringen aan de overledene op te halen. Het fijne aan Nederland is dat er verschillende soorten begraafplaatsen zijn om uit te kiezen, zoals een algemene begraafplaats of een natuurbegraafplaats. Hierdoor is er altijd een geschikte begraafplaats te vinden. En vaak is er ook een DELA vestiging in de buurt, waar we je graag verder helpen.

Het graf

De diepte van een graf is afhankelijk van voor hoeveel personen een graf is ingericht. Bij drie personen is de diepte circa 3 meter. Het kan wat variëren, maar het is in ieder geval wettelijk verplicht dat (de bovenste) kist minimaal 65 cm onder de grond ligt. In ons land heb je verschillende grafmogelijkheden: een algemeen graf, een familiegraf, een urnengraf of een natuurgraf. Bij de verschillende soorten graven komen specifieke overwegingen en aandachtspunten kijken, die we graag kort met je delen.

Begraven in een algemeen graf

Belangrijke kenmerken van een algemeen graf:

  • Als je kiest voor een algemeen graf dan wijst de beheerder van de begraafplaats je een graf toe.
  • Je huurt het graf voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar.
  • Het bijzetten van een urn is soms niet mogelijk bij een algemeen graf.
  • Een algemeen graf biedt vaak plaats aan drie personen. Meestal zijn deze personen geen familie van elkaar. Voor sommige mensen is dit een reden om voor een familiegraf te kiezen.

Begraven in een familiegraf

Belangrijke kenmerken van een familiegraf:

  • Een ‘familiegraf’ kies je zelf uit en wordt ook wel eigen graf, huurgraf of particulier graf genoemd.
  • Je wordt niet echt eigenaar van het graf; je kunt de grafkosten afkopen voor een bepaalde periode en daarna verlengen.
  • Bij een familiegraf is het bijzetten van urnen mogelijk en de familie bepaalt wie er in het graf komt.
  • Op sommige begraafplaatsen kun je nu al een familiegraf reserveren.

Urnengraf

Veel crematoria beschikken over een speciale urnentuin. Dat is een tuin waarin je een urn kunt plaatsen. Ook veel begraafplaatsen hebben hiervoor een gedeelte ingericht. Je kunt het urnengraf vaak markeren met een urnament, een soort gedenksteen.

Begraven in een natuurgraf

Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar je wordt begraven in een natuurlijke omgeving. Er zijn in Nederland verschillende soorten natuurbegraafplaatsen. Sommige liggen in een bos of parkachtig landschap en hebben graven met grafstenen en bloemen. Andere liggen echt in de natuur en gaan op in de natuurlijke omgeving. Op sommige natuurbegraafplaatsen is een grafsteen of ander herdenkingsteken niet toegestaan. Bekijk het overzicht van alle natuurbegraafplaatsen in Nederland.

Zandgraf of keldergraf?

Bij de meeste begraafplaatsen liggen de graven in het zand. Dit komt doordat zand het beste is voor de ontbinding van het lichaam. Een zandgraf heeft geen verstevigde wanden. Wil je een graf dat niet in het zand ligt? Sommige begraafplaatsen hebben ook keldergraven. Deze graven hebben gemetselde of betonnen zijwanden, een bodem en een afdekzerk. De uitvaartkist ligt dus in een afgesloten ruimte en niet in het zand. Een keldergraf is duurder dan een zandgraf.

Grafsteen

Vaak kiezen mensen voor een grafsteen om het graf herkenbaar en persoonlijk te maken. Het maken van een grafsteen duurt een aantal maanden. In de tussentijd is het vaak mogelijk een tijdelijke grafmarkering of voorloopsteen te plaatsen. In sommige regio's is een tijdelijke grafmarkering zelfs verplicht.

Huurtermijnen

Je wilt in de jaren na het overlijden van je naaste niet voor vervelende financiële verrassingen komen te staan. Daarom is het verstandig na te gaan welke huurtermijnen van toepassing zijn op de begraafplaats van je keuze. Neem hiervoor contact op met de begraafplaats.

Wat gebeurt er als er een graf wordt opgezegd? Als de grafrechten zijn verlopen, kan de begraafplaats het graf ruimen en opnieuw uitgeven. De stoffelijke resten gaan naar een verzamelgraf, tenzij je zelf bepaald hebt dat je deze bijvoorbeeld wilt laten cremeren. Voor een ruiming worden nabestaanden geïnformeerd.

De kosten van begraven

Deze bestaan uit een aantal onderdelen: grafkosten (grafrechten, onderhoudskosten, grafdelven), grafsteen, de kist en de uitvaartdienst. Bij begraven moet je gemiddeld rekenen op € 9.500 (cremeren: € 7.500). De Belastingdienst geeft aan dat ‘normale kosten’ van een begrafenis (of crematie) fiscaal aftrekbaar zijn. Lees meer over wat een begrafenis kost. 

Meer informatie?

Heb je vragen over een uitvaart? Wil je bijvoorbeeld weten wat er zoal mogelijk is bij begraven? Of twijfel je over de uitvaartwensen? Bekijk de manieren waarop DELA een uitvaart kan regelen of bel de Uitvaartinformatielijn 040 – 260 14 50. We denken graag met je mee over een mooi afscheid.

Man speelt gitaar tijdens een uitvaartdienst

Uitvaartwensen vastleggen