• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Wat kost een begrafenis?

Een begrafenis is heel persoonlijk. Sommige mensen willen een plechtigheid met allerlei toeters en bellen, terwijl anderen het liever sober of eenvoudig houden. De kosten van een begrafenis hangen dus samen met de wensen van de overledene.

Wat zijn de kosten van een gemiddelde begrafenis?

Gemiddeld betaal je in Nederland tussen de 7000 en 10.000 euro voor een begrafenis. Hierbij wordt uitgegaan van een begrafenis op een doordeweekse dag met ongeveer honderd gasten en vier dragers van de kist. Voor een uitvaart in het weekend wordt vaak een extra toeslag gerekend.

Wil je een eenvoudige uitvaart? Dan moet je rekenen op ongeveer 5000 euro. Een uitgebreide begrafenis kost al snel 12.000 euro.

Waar bestaan die kosten uit?

Bij het regelen van een uitvaart krijg je te maken met verschillende soorten kosten. Zo is er een basistarief voor de uitvaartverzorger. Dit is voor het overbrengen en verzorgen van de overledene, het daadwerkelijk begraven en administratieve zaken als de aangifte van overlijden bij de gemeente. Verder zijn er kosten voor bijvoorbeeld het opbaren, de kist, de rouwauto, de bloemen en de catering.

Grafkosten

De grafkosten vormen ook een grote kostenpost. Dit is het bedrag dat je betaalt voor het graf zelf. Deze kosten kunnen enorm verschillen per gemeente en per provincie. Voor een eigen graf loopt dit uiteen van 800 euro tot 7000 euro. De gemiddelde prijs ligt rond de 2600 euro. Dit is het totaalbedrag voor een huurperiode van doorgaans twintig jaar, maar dit kan ook langer of korter zijn.

Je kunt ook kiezen voor een algemeen graf. Hierin worden meestal drie mensen begraven die elkaar niet kennen. Ze liggen onder elkaar in de volgorde waarin ze binnenkomen bij de begraafplaats. Deze graven worden vaak na tien jaar geruimd. De gemiddelde kosten hiervoor liggen rond de 1300 euro.

Gedenksteen

Gedenkmonumenten zijn op de meeste begraafplaatsen verplicht. Gemiddeld geven mensen 2200 euro uit aan een grafsteen. Deze kan overigens ook van hout, glas of kunststof zijn gemaakt.

Kist

Grafkisten zijn er in een heleboel varianten. Een eenvoudige kist kost zo’n 500 euro, maar de meeste mensen kiezen voor een reguliere houten kist van ongeveer 800 euro. Wil je een luxe kist, bijvoorbeeld van massief eikenhout? Dan ga je al snel richting de 1500 euro.

Uitvaartverzekering

Een begrafenis kost al gauw duizenden euro’s. Als de overledene een uitvaartverzekering had, zijn de meeste kosten gedekt. Toch moet je soms als familie bijbetalen, bijvoorbeeld wanneer nabestaanden een eigen graf willen of een luxe kist. De kosten hiervoor worden vaak uit de erfenis betaald.

Als je een begrafenis gaat regelen, is het verstandig om snel uit te zoeken of de overledene verzekerd is en hoeveel budget er beschikbaar is voor de uitvaart. Zo voorkom je dat je kosten maakt waar geen geld voor is.

Uitrekenen kosten

Wil je weten hoeveel jouw begrafenis of die van een dierbare ongeveer kost? We hebben een handige tool ontwikkeld die een beeld geeft van de kosten. Ook hebben we de kosten van een veelvoorkomende uitvaart bij DELA op een rij gezet.

Meer informatie?

Heb je vragen over een uitvaart? Wil je bijvoorbeeld weten wat er zoal mogelijk is? Of twijfel je over de uitvaartwensen? Bel dan de Uitvaartinformatielijn (040 - 260 14 50). We denken graag met je mee over een mooi afscheid.

Moeder en zoon op het strand

Kosten begrafenis of crematie berekenen