• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
  • Uitloggen

Wat gebeurt er bij een crematie?

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie. Landelijk is de verhouding cremeren/begraven ongeveer 70/30; in de steden kiezen meer mensen voor cremeren dan in de landelijke gebieden. Hoe gaat een crematie eigenlijk in zijn werk?

Wat is cremeren?

Cremeren gebeurt in een crematorium. Bij het cremeren wordt de kist in een crematieoven geplaatst. De kist vergaat daarbij door de hitte. Voorafgaand aan een crematie is er vaak een uitvaartdienst of een kerkdienst, maar het hoeft niet. Na het afscheid brengt de uitvaartondernemer de kist naar de ovenruimte, waar de uiteindelijke crematie plaatsvindt. Lees hier meer over hoe cremeren gaat.

Wanneer vindt de crematie plaats?

Cremeren mag vanaf 36 uur na het overlijden, maar de crematie mag niet later dan zes werkdagen na het overlijden plaatsvinden. Dit geeft de nabestaanden tijd om de uitvaart te regelen. Eerder of later cremeren is in uitzonderlijke gevallen mogelijk, maar alleen met toestemming van de burgemeester. Voor een vervroegde crematie is bovendien toestemming van de officier van justitie nodig.

Crematie regelen

Bij het regelen van een crematie komt veel kijken. De nabestaanden hoeven dit niet alleen te doen; het is gebruikelijk dat een uitvaartverzorger helpt om alle wensen op een rij te zetten. De uitvaartverzorger maakt bijvoorbeeld afspraken met het crematorium en helpt bij het opstellen van rouwkaarten en rouwadvertenties. Daarbij maakt het niet uit of de overledene wel of geen lid van DELA is: ook zonder verzekering kunnen wij de uitvaart voor je verzorgen.

Om een beeld te krijgen van wat er allemaal moet gebeuren voor een crematie kun je gebruik maken van ons stappenplan, waarmee we je stap voor stap verder helpen.

Weet je al (ongeveer) hoe de crematie eruit moet zien? Met de uitvaartkostenwijzer kun je eenvoudig uitrekenen wat de uitvaart die jij in gedachten hebt gaat kosten. Of lees eerst meer over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart.

De herdenkingsdienst

De herdenkingsdienst kan plaatsvinden in het crematorium, maar bijvoorbeeld ook thuis. Of wat dacht je van een herdenkingsdienst in de natuur, de dierentuin of in het theater waar de overledene graag kwam?

De invulling van de afscheidsplechtigheid gebeurt zoveel mogelijk naar wens. Denk aan de keuze van de sprekers, de muziek of zang, de bloemen en het projecteren van foto's of video's, en zelfs aan het open of dicht laten van de kist tijdens de dienst. Het op afstand via livestream bijwonen van een uitvaartdienst is door de coronapandemie normaler geworden. Voor nabestaanden die om welke reden dan ook niet aanwezig kunnen zijn, is dit tegenwoordig een goed alternatief.

Na de dienst mag de familie de bloemen meenemen, maar deze kunnen ook in het crematorium achtergelaten worden. Veel crematoria hebben een bloemenveld of een soortgelijke herdenkingsplek.

Het crematieproces

Hoe werkt een crematie nu precies? Na de crematieplechtigheid wordt de kist naar de ovenruimte gebracht. Op de kist wordt een vuurvast crematiesteentje met een uniek nummer geplaatst, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over de identificatie. De kist wordt vervolgens de oven ingevoerd bij een temperatuur van 800 graden.

De directe nabestaanden mogen mee de ovenruimte in. Soms willen ze nog voorwerpen achterlaten in de kist, zoals bloemen, tekeningen of knuffels. En dat mag, als het veilig en niet schadelijk voor het milieu is. Glazen voorwerpen mogen bijvoorbeeld niet vanuit veiligheidsoogpunt. Plastic is niet toegestaan, omdat het niet milieuvriendelijk is.

Na de crematie worden alle niet-verbrande overblijfselen, zoals chirurgisch metaal en het crematiesteentje, uit het as gehaald. Edelmetalen zoals goud worden aan een goed doel gedoneerd.

As van de overledene

We gaan uiterst respectvol en zorgvuldig om met de as van een overledene. Een juiste en zorgvuldige werkwijze zorgt ervoor dat asresten niet per ongeluk worden verwisseld of kwijtraken. Centraal staat dat aan elke crematie een uniek crematienummer wordt toegekend, gekoppeld aan een overledene.

  • Het crematienummer staat ook vermeld op een vuurvast steentje, dat meegaat in de crematieoven.
  • Bij het leegmaken van de oven wordt dit crematiesteentje weer bovenop de as gelegd.
  • De as gaat direct in een tijdelijke urn: de asbox.
  • Voorafgaand aan het vullen van de asbox vindt er een controle plaats of het nummer op de asbox en het crematiesteentje hetzelfde zijn.
  • Op de asbox wordt een etiket geplaatst met de naam van het crematorium, de naam van de overledene, de crematiedatum en het crematienummer.
  • Ook bij de overhandiging van de as aan de nabestaanden, speelt het nummer op het steentje een centrale rol. Samen met de nabestaanden wordt het nummer gecontroleerd, zodat voor nabestaanden duidelijk is dat de as in de urn van hun dierbare is.

De as is niet meteen beschikbaar. De wet schrijft voor dat deze na crematie nog een maand in het crematorium bewaard moet worden. Lees hier meer over het ophalen van de as.

Condoleance

Na de crematie is er vaak behoefte om bij elkaar te komen en na te praten. Het is een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Dit kan in de condoleanceruimte van het crematorium of op een andere locatie. Ook kan er wat gegeten en gedronken worden, waarbij we vrijwel altijd volledig kunnen aansluiten op de wensen van de genodigden.

Na de crematie: uitstrooien of bijzetten

Het is wettelijk bepaald dat de familie van de overledene vanaf een maand na de crematie de asbox met de as mag ophalen. Deze kan thuis in een urn geplaatst worden, maar de as kan ook begraven worden. De nabestaanden kunnen de urn ook bijzetten in een urnenmuur, ook wel columbarium genoemd. De meeste crematoria van DELA hebben een columbarium. Daar is ook vaak ruimte voor bloemen, foto's of andere kleine, dierbare voorwerpen.

Een andere mogelijkheid is om de as van de overledene uit te strooien, bijvoorbeeld op een speciaal strooiveld bij het crematorium. Of misschien had de overledene een favoriet plekje in de duinen, het bos of aan zee. Het uitstrooien kan op die plek extra betekenisvol zijn, maar is niet altijd toegestaan. Vraag vooraf daarom toestemming aan de eigenaar van de grond.

Tegenwoordig zijn er ook andere bestemmingen voor de asresten. De as kan bijvoorbeeld verwerkt worden in één of meerdere sieraden, zodat nabestaanden hun dierbare altijd bij zich dragen. Op welke manier je dit wilt doen, is heel persoonlijk. Ontdek welk herinneringsproduct bij jou past.

Meer informatie?

Heb je vragen over een uitvaart? Wil je bijvoorbeeld weten wat er zoal mogelijk is bij cremeren? Of twijfel je over de uitvaartwensen? Bekijk de manieren waarop DELA een uitvaart kan regelen. We denken graag met je mee over een mooi afscheid.

Jongetje legt bloemen op de kist tijdens een uitvaart

Uitvaartwensen invullen