• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

As verstrooien

Wil je de as verstrooien? Daarvoor kun je op de strooivelden bij het crematorium terecht. Maar ook op andere plekken, zoals boven zee, is asverstrooiing mogelijk.

Asverstrooiing op strooivelden

Het crematorium beschikt in veel gevallen over speciale strooivelden. Het verstrooien van as gebeurt op een tijdstip dat met jou wordt afgesproken. Als nabestaande kun je bij de asverstrooiing aanwezig zijn. Je mag ook zelf de as verstrooien als je dat wilt. Op de plaats waar de as is verstrooid, mag je bloemen neerleggen. Het is helaas niet mogelijk om vaste planten of persoonlijke aandenkens te plaatsen op de strooivelden.

Asverstrooiing op het Nationaal Strooiveld in Arnhem

Aan de Zuid-Veluwerand, vlak bij Arnhem, ligt het Nationaal Verstrooiterrein Delhuyzen. Een gebied van 80 hectare vol bos en heide waar Schotse Hooglanders, edelherten en everzwijnen grazen. Een prachtige omgeving voor een asverstrooiing in de natuur.

Asverstrooiing boven zee

Het verstrooien van as boven zee gebeurt meestal vanaf een schip, maar het is ook mogelijk om deze vanuit een vliegtuig te verstrooien. Nabestaanden kunnen hierbij aanwezig zijn. Als je de keuze maakt voor verstrooiing boven zee, moet je rekening houden met extra kosten. Deze manier van asverstrooiing is volgens deskundigen het minst belastend voor het milieu. Als je dat graag wilt weten, kunnen wij je de exacte locatie geven waar de as verstrooid is.

Asverstrooiing op een dierbaar plekje

Misschien heb je zelf een bijzondere of dierbare plek in gedachten waar je de as wilt verstrooien. Dat is sinds enkele jaren wettelijk toegestaan. Als het niet je eigen grond is waar je de as wilt verstrooien, dan moet je hiervoor toestemming hebben van de eigenaar. Bij het crematorium zijn we je graag van dienst met informatie hierover.