• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Checklist: een uitvaart regelen

Wat moet je allemaal regelen bij een uitvaart? Er komt ontzettend veel op je af. Wilde je dierbare een begrafenis of crematie? Is er een adressenlijst? Hoe regel je de financiële kant van de uitvaart? Deze checklist geeft een overzicht in de zaken die geregeld moeten worden en geeft je houvast in deze moeilijke tijd.

1. Direct regelen bij een overlijden

Na het overlijden van je dierbare probeer je zo snel mogelijk de volgende stappen te zetten:

  1. Informeer jouw huisarts (of behandelend arts bij overlijden in het ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingshuis).
  2. Breng je naasten op de hoogte.
  3. Meld het overlijden bij DELA op telefoonnummer 088 335 35 35 (24 uur per dag, 7 dagen per week)

Wij vragen je of je een thuisopbaring of een opbaring in een uitvaartcentrum wilt. Rustig meer lezen? Lees wat je allemaal moet doen bij een overlijden.

2. Administratieve zaken die je al kunt uitzoeken

Naast de uitvaart zijn er ook nog andere administratieve zaken te regelen. Denk aan het volgende administratieve regelwerk:

  • Melden van overlijden bij de gemeente waarin je dierbare is overleden en bank(en) en verzekeraars
  • Uitzoeken of je dierbare een uitvaartverzekering had afgesloten (DELA verzorgt de uitvaart ook zonder verzekering)
  • Abonnementen en lidmaatschappen opzeggen
  • Kostenafhandeling regelen van de uitvaart

Het melden kun je zelf doen, maar ook láten doen door een uitvaartverzorger. Als je de uitvaart regelt bij DELA wordt dit automatisch voor je geregeld.

3. Bel de uitvaartverzorger

Samen met een uitvaartverzorger kan je de uitvaart met zorg vormgeven. Zodat je afscheid kunt nemen op een manier die bij je dierbare past. Door onze ruim 80 jaar ervaring met het verzorgen van uitvaarten weten wij als geen ander wat hier allemaal bij komt kijken. Onze uitvaartverzorgers kunnen je dan ook bij elke stap in het proces helpen, op weg naar een mooi afscheid. Bel 088 335 35 35 (gratis) om het overlijden te melden. Wij maken dan direct een afspraak voor je met een uitvaartverzorger bij jou in de buurt.

4. De wensen van de overledene

Als jij de uitvaart regelt, wil je natuurlijk graag weten wat de wensen waren van je dierbare. Daarom bieden wij hulp bij het noteren van uitvaartwensen. Dit kan bijvoorbeeld met een wensenboekje of tijdens een gesprek met een uitvaartspecialist.

5. Opbaring en laatste verzorging

Voor nabestaanden is de periode tussen het overlijden en de uitvaart een belangrijke tijd, waarin je voor het laatst dichtbij je dierbare kunnen zijn. Zo kun je bij de laatste verzorging en het opbaren van je dierbare bijvoorbeeld aanwezig zijn en met zorg en liefde je dierbare aankleden en wassen. Alleen al het aanwezig zijn kan troost bieden. Het is vaak een belangrijke stap in de rouwverwerking.

6. Begraven of cremeren

Regel je de uitvaart van je dierbare, dan is een van de eerste keuzes die aan bod komen: begraven of cremeren? Waar vroeger de meeste Nederlanders zich lieten begraven, geeft meer dan 65% nu aan voor cremeren te kiezen. Als je dierbare geen keuze voor één van beide kenbaar heeft gemaakt, is het dus aan jou en eventueel andere nabestaanden om de keuze te maken. We kunnen ons voorstellen dat dit lastig is, daarom helpen we je hier graag bij.

Begraven

De reden waarom mensen voor begraven kiezen, is vaak dat de nabestaanden dan een plek hebben om naartoe te gaan, de dierbare te herdenken en samen herinneringen op te halen. Ook een urn kan trouwens begraven worden. Lees meer informatie over begraven en wat hierbij komt kijken. 

Cremeren

Mensen kiezen om heel uiteenlopende redenen voor crematie. Sommigen zien de mogelijkheid tot het verwerken van de as van de dierbare in een sieraad of tatoeage als een mooie manier om de herinnering aan de dierbare levend te houden. Of vinden het verstrooien van de as een mooi afscheidsritueel. Voor anderen heeft cremeren de voorkeur, omdat ze de nabestaanden niet willen belasten met het onderhouden van een graf. Ook zijn er dan geen grafkosten.

7. Datum en locatie van de uitvaart vaststellen

Als je wilt dat zoveel mogelijk van de nabestaanden aanwezig kunnen zijn, bepaal dan zo kort mogelijk na het overlijden de datum en locatie van de uitvaart. Wettelijk gezien mag de uitvaart uiterlijk zes werkdagen na het overlijden plaatsvinden.

Datum

De uitvaart mag niet eerder dan 36 uur na overlijden, maar ook weer niet later dan zes werkdagen na het overlijden van je dierbare plaatsvinden. Ontdek waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de juiste datum. In sommige gevallen is het wél mogelijk om de uitvaart eerder dan 36 uur plaats te laten vinden, bijvoorbeeld bij een islamitische uitvaart. We vragen hiervoor vervroeging aan bij de gemeente. Mocht de uitvaart door omstandigheden niet binnen zes werkdagen kunnen plaatsvinden, dan regelen wij dit ook met de betrokken instanties. In het algemeen geldt dat alles doen om de begrafenis te laten plaatsvinden wanneer de familie dat wil.

Locatie

Waar neem je samen afscheid van je dierbare? Kies je hiervoor een crematorium of een plek die een bijzondere betekenis had voor jou en/of je dierbare? We helpen je graag de best passende locatie te kiezen.

8. Rouwbezoek

Het ontvangen van rouwbezoek kan een troostend effect hebben. Je voelt je gesteund en kunt je emoties uiten en delen met familie en vrienden. Daarnaast is het rouwbezoek een bevestiging dat je dierbare ook voor anderen veel betekend heeft. Samen met de uitvaartverzorger bepaal je of je rouwbezoek wilt ontvangen en zo ja, waar en wanneer. Thuis of in een van onze rouwcentra? Doorlopend of op vaste tijden? Je uitvaartverzorger regelt het precies zoals jij wilt.

9. Rouwdrukwerk

Vaak is ook het samenstellen van het rouwdrukwerk een belangrijk onderdeel van het verwerkingsproces. Je kunt de rouwbrief, rouwkaart en/of rouwadvertentie heel persoonlijk maken en daarmee passend bij je dierbare. Samen met de uitvaartverzorger stel je het rouwdrukwerk op. De uitvaartverzorger beschikt over voorbeelden ter inspiratie, waarmee je een versie kunt maken die past bij je dierbare.

10. Een kist kiezen

Een grafkist kiezen doe je zowel met het karakter van je dierbare in je achterhoofd als de financiële mogelijkheden. Wij hebben een ruim assortiment van grafkisten bestaande uit verschillende materialen. Belangrijk weetje: deze zijn geselecteerd om de kwaliteit van de kist; het zijn massief houten kisten (geen spaanplaat). Beter voor het milieu. Je kunt ook kiezen voor een opbaarplank, zodat je dierbare tijdens de laatste dagen voor de begrafenis en tijdens de dienst nog even wat dichterbij voelt.

11. Bloemen kiezen

Bloemen zeggen veel, tijdens het leven én tijdens een uitvaart. Samen met bijvoorbeeld de keuze voor de kist en het rouwdrukwerk kun je met de keuze voor bepaalde bloemen de uitvaart een extra persoonlijke invulling geven. Ook kun je met de keuze voor specifieke boeketten of kransen iets zeggen over het karakter of leven van je dierbare.

12. Rouwvervoer

Het overbrengen van je dierbare naar het uitvaartcentrum of de locatie van de uitvaartdienst is vaak een waardevol moment. Het is dan ook belangrijk dat dit respectvol gebeurt en passend bij je dierbare. Als het om het vervoer naar de uitvaartdienst gaat, zijn er naast de meer traditionele rouwauto veel alternatieven bespreekbaar. Zoals een rouwkoets, bakfiets, motor met zijspan of een eigen voertuig.

13. Catering

Na de uitvaart is het prettig om samen herinneringen op te halen en na te praten met familie en vrienden. In de sfeervolle ontmoetingsruimtes van onze uitvaartlocaties hebben we voor de genodigden een gevarieerd aanbod aan eten en drinken, met voldoende mogelijkheden om het persoonlijk en passend te maken.

14. Invulling van de afscheidsbijeenkomst

Bij het organiseren van de afscheidsbijeenkomst komt veel kijken. Gelukkig sta je er zeker niet alleen voor. Onze uitvaartverzorgers hebben veel ervaring en kunnen zo altijd met je meedenken over invulling die past bij je dierbare. Gebruik onderstaand lijstje met onderwerpen, zodat je zeker weet dat je overal aan gedacht hebt.

Begeleiding

Wij helpen je van begin tot eind bij het organiseren van de afscheidsbijeenkomst. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor onze uitvaartverzorgers. Maar ook voor bepaalde onderdelen van de uitvaart kun je om extra hulp vragen. Ook van specialisten buiten onze organisatie. Zoals een woorddienstbegeleider, die je helpt bij het maken van een mooi levensverhaal.

Kistdragers

Het aanwijzen van de kistdragers is een belangrijk keuze op weg naar de afscheidsbijeenkomst. Zij zetten die laatste meters op weg naar het definitieve afscheid.

Toespraken

De juiste woorden vinden is moeilijk. Ook voor mensen die in het dagelijks leven wel vaker een toespraak houden, kan dit tijdens een uitvaart een flinke uitdaging zijn. Wij zijn er voor je, dus ook als je hulp nodig hebt bij het schrijven van je toespraak.

Gedichten

Soms schrijven creatieve nabestaanden zelf een gedicht. En soms is er al een gedicht of songtekst die de emotie van dat moment of het karakter van je dierbare perfect verwoordt. Wij hebben een aantal gedichten voor je verzameld die voor zowel het rouwdrukwerk als de uitvaartdienst gebruikt kunnen worden. En mogelijk kun je ze gebruiken ter inspiratie.

Foto's uitzoeken

Het laten zien van foto’s van je dierbare geeft tijdens de uitvaartdienst letterlijk en figuurlijk een beeld van zijn of haar leven. Het uitzoeken maakt deel uit van het rouwproces, omdat het herinneringen oproept en gesprekken op gang brengt. Als je de foto’s in een presentatie bij ons aanlevert, zorgen wij ervoor dat ze tijdens de dienst mooi aan de gasten gepresenteerd worden. Je kunt het maken van de fotopresentatie ook door ons laten doen, daar zijn wel kosten aan verbonden.

Video’s uitzoeken

We hebben bijna allemaal een smartphone. En daarmee wordt veel gefilmd. Ook met deze video’s kan de uitvaart een persoonlijke en passende invulling krijgen. De videobestanden in mp4-formaat kunnen bij de uitvaartverzorger aanleveren, zodat ze tijdens de dienst knnen worden afgespeeld.

Muziek uitzoeken

Muziek helpt bij de rouwverwerking. Daarom wordt er tijdens uitvaartdiensten muziek afgespeeld die de dierbare mooi vond of waarvan de songtekst iets passends zegt over deze persoon. Wij helpen je graag bij het samenstellen van de uitvaartvaartmuziek en zorgen ervoor dat elk liedje of muziekstuk tijdens de dienst de aandacht krijgt die het verdient.

15. Condoleance en samenzijn na afloop

Een condoleance na afloop geeft de nabestaanden vaak extra steun. Vaak wordt hier dan ook voor gekozen. Maar het hoeft niet. De nabestaanden bepalen zelf of en hoe ze dit willen doen. Vaak combineren mensen dit samenzijn met een hapje en drankje. Ook deze catering kunnen wij voor je verzorgen. 

16. Na de uitvaart

Na de uitvaart zijn er nog wat zaken die je als nabestaande gaat regelen. En wij helpen je daar graag bij.

Grafsteen of asbestemming

Na de begrafenis kies je een steenhouwer die de grafsteen maakt en plaatst. Houd er wel rekening mee dat er tussen het geven van de opdracht en plaatsing meestal enkele maanden zitten. En na een crematie kies je waar de as bewaard of verstrooid wordt; we noemen dit de asbestemming.

Herinneringsproducten

Als je dierbare er niet meer is, kun je deze persoon toch nog met je meedragen. In gedachten, maar ook met een van onze herinneringsproducten. In of op sommige herinneringsproducten kan de as van je dierbare verwerkt worden.

Nabestaandenzorg

DELA Nabestaandenzorg is een helpende hand, speciaal voor de nabestaanden, na de uitvaart. Met handige tips en praktische hulp helpen we je de draad van het leven zo goed mogelijk weer op te pakken. Samen met jou en je broer(s) en/of zus(sen) praten we over lastige kwesties als ‘Wat moet ik allemaal regelen om de nalatenschap goed af te handelen?’ En eenvoudige zaken die je ook niet vergeten mag, zoals het opzeggen van abonnementen en verzekeringen.

Regelen na de uitvaart

Na de uitvaart zit je nog middenin de verwerking van het verlies. Toch moet je enkele belangrijke financiële en juridische zaken afhandelen. Denk aan het opheffen van bankrekeningen. En aan eventueel gevoelige zaken als het gezag en de voogdij over minderjarigen. Misschien is er door het wegvallen van een partner voor een achterblijvende oudere extra zorg nodig? In deze moeilijke periode kan de thuiszorg helpen. Ook dat kan geregeld worden en wij helpen je aan deze en andere zaken denken.

Jongetje legt bloemen op de kist tijdens een uitvaart

Mogelijkheden zonder verzekering