• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Levensverzekering belastingaangifte

Een levensverzekering kan gevolgen hebben voor je belastingaangifte. Het hangt af van de soort levensverzekering wat die gevolgen precies zijn. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie voor een overlijdensrisicoverzekering.

Moet ik mijn levensverzekering opgeven in mijn belastingaangifte?

Of je je levensverzekering moet opgeven bij je belastingaangifte, hangt af van de soort levensverzekering. En van het moment van aangifte: tijdens de looptijd of bij uitkering van de verzekering. 

Aangifte overlijdensrisicoverzekering tijdens de looptijd

Een overlijdensrisicoverzekering hoef je tijdens de looptijd van de verzekering meestal niet op te geven aan de Belastingdienst. Meestal keert een overlijdensrisicoverzekering alleen uit als de verzekerde voor de einddatum van de verzekering overlijdt. De verzekering bouwt hierdoor geen afkoopwaarde op. Dat wil zeggen dat je niks krijgt uitgekeerd als je de verzekering stopzet. Daarom betaal je geen belasting over deze overlijdensrisicoverzekering. Bij sommige verzekeraars bouw je wel afkoopwaarde op. Controleer daarom goed wat dit betekent voor box 3 van je belastingaangifte.

Aangifte overlijdensrisicoverzekering bij de uitkering

Bij overlijden van de verzekerde voor de einddatum ontvangt de begunstigde het verzekerd bedrag van de overlijdensrisicoverzekering. Als de verzekering is gekoppeld aan een hypotheek, is de geldverstrekker de begunstigde. Als het bedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden, valt de uitkering in box 3 van je belastingaangifte. Dan moet er soms wel erfbelasting betaald worden, dit hangt af van het totale vermogen. Ook zijn er vrijstellingen. Op de website van de Belastingdienst lees je meer daarover.

Ben je niet in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan kun je voorkomen dat je als partner erfbelasting moet betalen

Aangifte uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering geef je soms wel al tijdens de looptijd van de verzekering op bij je belastingaangifte. Deze verzekering bouwt namelijk fiscale waarde op. De fiscale waarde is gelijk aan de waarde die je krijgt als je de verzekering eerder zou stoppen (de afkoopwaarde). Als de afkoopwaarde van je uitvaartverzekering boven de vrijstelling voor vermogen uitkomt, dan telt die waarde mee in box 3 'sparen en beleggen.’ Ben je bij DELA verzekerd en komt de afkoopwaarde van je verzekering boven de vermogensvrijstelling uit? Dan sturen wij je elk jaar een brief waarin we de fiscale waarde van je uitvaartverzekering aan je doorgeven.  

Lees meer over onze verzekeringen en de jaarlijkse belastingaangifte

Lees meer over levensverzekeringen:

 

Hulp nodig? Stel je vraag aan onze klantenservice

Chat met onze medewerkers