• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Rouwen en doorleven

Hoe je doorgaat na een verlies is voor iedereen anders.  Na de stilte breekt langzaam de zon weer door. Geur, kleur en geluid krijgen weer betekenis. Doen je herinneren aan wat ooit was. Het leven gaat door, in al haar facetten. Lees hoe andere nabestaanden omgaan met het overlijden van dierbare, wat zij regelden na de uitvaart en bekijk de tips over rouwverwerking.

‘Ik maak met nabestaanden een beginnetje voor de jaren die nog gaan komen.’

In onze commercial staat uitvaartverzorger Joy, Frans van 90 bij. Mensen die na lange tijd hun levenspartner verliezen, staan er opeens alleen voor. Joy is op zulke momenten al bezig met het leven na de ceremonie. ‘Ik probeer haakjes te maken voor ná de uitvaart.'

Bezoek Uitvaartmuseum Tot Zover

Nederlands Uitvaartmuseum en Kenniscentrum Tot Zover in Amsterdam is het vierde uitvaartmuseum in de hele wereld. Hoe we als samenleving omgaan met de dood vertelt ons wie we zijn. Tot Zover maakt hoogwaardige exposities, die ons inspireren om na te denken over sterfelijkheid.

6 manieren waarop muziek helpt bij rouw

56 procent van de mensen die ooit een dierbare hebben verloren, zegt dat muziek ze heeft geholpen bij de rouwverwerking.* Hoe is dat mogelijk? En wat gebeurt er eigenlijk in ons brein als we naar muziek luisteren? In dit artikel bespreken we zes manieren waarop muziek ondersteuning kan bieden bij verlies.

‘Mijn moeder zegt altijd: Is dit muziek van jullie tijd?!’

Joanne (48) verloor haar partner toen ze twee maanden zwanger was van zoon Jay (18). Ondanks de moeilijke start maakte ze er samen met Jay het beste van. Muziek speelt een belangrijke rol in hun leven. Jay vindt dat z’n moeder danst alsof ze 22 is, Joanne is blij dat Jay haar leert wat momenteel ‘in’ is.

Hulp ná de uitvaart

Na de uitvaart krijgen nabestaanden te maken met allerlei praktische, financiële, juridische en administratieve zaken die geregeld moeten worden. Vaak zien ze door de bomen het bos niet meer, weten niet wat dringend is of zijn geëmotioneerd. Een helpende hand is dan welkom. Daarom helpen we ook ná de uitvaart met onze nabestaandenzorg.

Maak jouw lijst aan

Welke zeven liedjes vertellen het verhaal van jouw leven? Bewaar en deel jouw liedjes op de www.dezevenvanjeleven.nl.

‘Ik moet leren om trots te zijn op mezelf. Door muziek lukt dat beter.’

Als Esther (27) en haar moeder Aartje (60) samen koken, gaat de speciale kook-playlist aan. Veel van de liedjes roepen bijzondere herinneringen op, bijvoorbeeld aan Jos, de overleden vader en man van Esther en Aartje. Esther: ‘We hebben het altijd gezellig met elkaar, ook als we verdrietig zijn.’

‘Als ik het nummer We Are Family hoor, voel ik me blij en geborgen.’

Hwaida (35) en haar tante Ouria (56) komen uit een grote, multiculturele familie. Ze zijn het gelukkigst als ze met z’n allen bij elkaar zijn. Muziek heeft daarbij altijd een belangrijke rol gespeeld. Hwaida: ‘Als ik het liedje Raina Rai van Ya Zina hoor, ruik ik het huis van oma en voel ik de warmte van mijn jeugd.’

‘Het is belangrijk om je muziekvoorkeur of smaak voor de uitvaart vast te leggen.’

Ken je dat? Dat een bepaald liedje precies uitdrukt hoe je je voelt of in het leven staat? Voor veel mensen is dat zo. Ook rondom overlijden en bij de rouw is muziek enorm belangrijk: mensen putten steun uit de liedjes die ze doen denken aan hun overleden dierbaren. Uitvaartverzorger Irene Annink legt uit waarom uitvaartmuziek zo belangrijk is en waarom het vastleggen van muziekwensen waardevol is.

‘Door muziek kom ik in contact met mijn gevoel.’

Muziek heeft de zussen Ama (31) en Afia (27) door moeilijke tijden gesleept. Ze werden gepest op school vanwege hun huidskleur en verloren hun vader. Inmiddels staat muziek symbool voor de enorme kracht waarmee ze in het leven staan. Afia: ‘Ik heb geleerd er trots op te zijn dat ik een zwarte vrouw ben. Het nummer Peng Black Girls herinnert me iedere keer weer aan dat proces.’

Vind de zeven liedjes van jóuw leven met deze 8 tips

Muziek kan ons helpen waardevolle herinneringen vast te houden of terug te halen. Welke zeven liedjes vertellen het verhaal van jouw leven? Deze tips helpen je bij het opstellen van jouw Zeven van je Leven.

Praatstuk

Tijdens je eigen rouwproces kun je het moeilijk vinden om het gesprek aan te gaan met de mensen om je heen. Download het praatstuk; een leidraad voor een gesprek waarin onderwerpen en tips zijn omschreven die helpen bij het oppakken van de draad van het leven.

Checklist nalatenschap

Na het overlijden van een dierbare komen er, naast emoties, ook veel praktische zaken kijken. Wij hebben een handige checklist gemaakt. Deze geeft een goed overzicht van alle praktische zaken die geregeld moeten worden en helpt je alles zo goed mogelijk af te wikkelen.

Praatstuk kinderen

Het is soms moeilijk om er tijdens je eigen rouwproces óók honderd procent voor je kinderen te zijn. Wat kun je precies voor ze betekenen? Download het praatstuk, dat je concrete handvatten geeft om met je kinderen in gesprek te gaan.

Tastbare herinnering

Herinneringen aan een overleden dierbare draag je altijd met je mee. Maar misschien vind je het fijn om ook een tastbare herinnering te hebben? Neem eens een kijkje in onze webshop en laat je inspireren.

Kaartenset

Mensen herinneren en rouwen anders, op hun eigen manier. Het is goed om daarover met elkaar te praten, zodat je elkaar kunt steunen als dat nodig is. Om te helpen het gesprek op gang te brengen hebben wij een handige kaartenset ontwikkeld.

Kleurplaten

Kindertherapeut Marieke de Boer ontwikkelde speciale kleurplaten die kinderen helpen verdriet en herinneringen aan een overleden dierbare een plekje te geven.

Verhalenbundel

Hoe je de draad van het leven weer oppakt, is voor iedereen anders. De één vindt troost in een mooi gedenkteken. De ander houdt herinneringen in stilte levend met een bijzonder erfstuk. Download onze bundel met verhalen en lees hoe anderen de draad van het leven weer oppakken.

Tips opruimexpert

Opruimexpert Anne von Zboray geeft acht tips die je helpen het verleden, letterlijk en figuurlijk, een plek te geven.

Een klein gebaar

Wil je graag je kind een hart onder de riem steken? Of laten weten dat je er voor hem of haar bent? Wij hebben labels met mooie spreuken ontwikkeld om te bevestigen aan bijvoorbeeld een cadeautje.

Rouw bij collega of werknemer

Hoe help je een collega of werknemer die een dierbare heeft verloren? In deze download geven rouwdeskundigen Marrit van Exel en An Hooghe tips over hoe je een rouwende collega of werknemer kunt helpen om het werk weer op te pakken.

Download de labels met mooie spreuken

Een knuffel of klein gebaar zegt soms meer dan 1.000 woorden. Download hier onze labels met mooie spreuken om een dierbare een hart onder de riem te steken.

LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keren per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.