• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Labels met mooie spreuken

Een knuffel of klein gebaar zegt soms meer dan 1.000 woorden. Download hier labels met mooie spreuken om een dierbare een hart onder de riem te steken. Leuk als kaartje aan een bloemetje of cadeautje.

 

Wat zeg of doe je als iemand een kind(je) verloren heeft?

Het verliezen van je kind(je) is een van de ergste dingen die je als ouder en naaste familie en vrienden kan overkomen. Of dat je je kindje verliest tijdens een zwangerschap of een aantal weken, maanden of jaren na de geboorte; het doet pijn en is intens verdrietig. En niet alleen voor de ouders, maar ook voor de grootouders, familie, vrienden en iedereen die betrokken is. Hoe kan je er op zo’n moment voor hun zijn? In dit artikel vind je 7 tips.

Hoe je omgaat met verlies is voor iedereen persoonlijk. Zeg of doe daarom vooral wat bij je past. Weet je niet wat je moet zeggen of doen? Wees gerust, je bent niet de enige die dit lastig vindt. Daarom geven we je 7 tips over wat je in zo’n situatie kunt zeggen of doen. Het kan emotioneel zijn, of pijnlijk omdat zowel de fijne als minder fijne herinneringen opgehaald worden maar niks zeggen is geen optie. Zie het daarom ook als iets wat jullie verbindt en (nog) dichter bij elkaar brengt.

1. Leef met de ouders, familie en vrienden mee

Het is niet raar als je het moeilijk vindt om de juiste woorden te vinden. Wat zijn eigenlijk juiste woorden in zo’n uitzonderlijke situatie? Spreek daarom uit dat je niet weet wat je moet zeggen, dat je het ontzettend verdrietig vindt en dat je met ze meeleeft. Dit lijkt misschien overbodig om te zeggen maar voor iemand met veel verdriet is het fijn om te horen dat anderen meeleven. En vergeet niet, voor nabestaanden kan het ook een drempel zijn om over hun verdriet te beginnen dus op deze manier bied je een opening voor een gesprek. Wil je iemand een kaartje sturen? Doe dan inspiratie op met deze condoleanceteksten.

2. Zorg voor een lekkere maaltijd of de andere kinderen

Vaak zeg je ‘laat maar weten als ik iets voor je kan doen’. Goed bedoeld maar hulp vragen is iets dat we lastig vinden. Doe daarom een concreet voorstel voor hulp, zoals: ‘Kan ik vanavond voor jullie koken?’, ‘Komt het uit als ik vanmiddag de kinderen mee neem naar de speeltuin?’ of ‘Ik ga zo boodschappen doen, wat staat er nog op jullie lijstje?’. En blijf dit doen, ook als het afscheid al een tijdje geleden is. Juist dan is hulp en aandacht welkom en fijn. Zo kun je er zijn voor de ander zonder dat je veel hoeft te zeggen. En misschien door deze bijna alledaagse handelingen, komt een mooi gesprek vanzelf op gang.

3. Vraag om het verhaal en deel samen de herinneringen

Vraag naar de afgelopen tijd en laat ze zelf hun verhaal vertellen. Wat er is gebeurd en hoe het nu met ze gaat. Haal samen herinneringen op, bekijk foto’s (als deze er zijn), praat over het kind(je) en deel ook jouw eigen herinneringen. Laat alles voorbij komen; tranen, een lach, stilte en misschien wel herhalingen van gebeurtenissen. Het is fijn om samen te kunnen delen.

Gedichtenbundel

Ben je op zoek naar een kort gedichtje voor op een kaart? Wij bundelden de mooiste teksten en gedichten. Je kunt ze gebruiken voor de kaart, maar natuurlijk ook als inspiratiebron voor iets dat je zelf schrijft.

4. Luister en blijf luisteren

Blijf contact houden. Op een gegeven moment gaat de omgeving weer verder terwijl voor hun de wereld waarschijnlijk nog steeds stil staat. Stel de vraag hoe het nu met ze gaat. En luister naar hun verhaal. Laat dit rustig op gang komen, soms duurt dit even door de dagelijkse sleur die voorrang heeft gekregen. Geef geen advies of mogelijke oplossingen. Tenzij ernaar gevraagd wordt. Laat jouw interesse en betrokkenheid zien en voelen. Ook dit helpt bij het rouwen en de draad weer oppakken. Want het verdriet gaat nooit over, jullie leren er samen mee verder leven.

5. Geef ruimte om over andere dingen te praten

Het verdriet kan zo groot zijn dat het lijkt alsof er niets anders meer is en bestaat. Daarom is het soms juist fijn om het even over iets anders te hebben, zoals over een vakantie of iets geks dat je hebt meegemaakt. Probeer aan te voelen of er ruimte voor is en voel je niet schuldig om hierover te vertellen als er om gevraagd wordt. Bouw het langzaam en voorzichtig op en check af en toe hoe het voelt.

6. Heb geduld en zorg voor vertrouwen om erover te mogen praten

Voor rouw staat geen standaard periode. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en iedereen moet zijn eigen weg vinden in het omgaan met verdriet. Geef ruimte voor het hebben van verdriet en heb geduld. Zorg voor vertrouwen dat ze bij jou erover mogen praten. Zoveel als ze willen. Want rouwen kost tijd. En sommige dagen gaan nu eenmaal beter dan andere dagen.

7. Ben er op de moeilijke dagen

Moeilijke dagen vol herinneringen volgen elkaar op. Zoals de verjaardag, dag van overlijden of de keren Sinterklaas of kerst zonder hun geliefde kindje. Vergeet vooral ook niet moeder- of vaderdag. Die dagen kunnen extra lastig zijn omdat je er bijna niet aan ontkomt. Overal zie je aankondigingen, op televisie, internet, in winkels. Het kan zorgen voor extra verdriet en donkere dagen. Zorg dat je er bent, dat hoeft niet fysiek maar kan ook door een berichtje, telefoontje of lief kaartje. Laat weten dat je aan ze denkt.

Machteloze situatie

Het verliezen van een kindje is vreselijk en niet te bevatten. Lamgeslagen probeert iedereen door te leven, zo goed als het gaat. Daarom is het fijn om lieve woorden en begrip te krijgen van familie en vrienden. Te weten dat ze altijd met hun verdriet bij iemand terecht kunnen. Om samen te praten of om gewoon samen te zijn, zonder iets te zeggen. Juist in moeilijke tijden is het fijn om er voor elkaar te zijn en te weten dat je er niet alleen voor staat. En laat ze er ook voor jou zijn. Want ook voor jou zijn al deze emoties heftig. Zorg dat je er zelf ook met iemand over kunt praten zodat ook jij je verdriet en verhaal kwijt kunt. En wie weet vinden jullie elkaar daar ook in, en is het een mooie wisselwerking van steun, troost, rouwen en vertrouwen.

Download onze labels met mooie spreuken

Een knuffel of klein gebaar zegt soms meer dan 1.000 woorden. Download hier onze labels met mooie spreuken om een dierbare een hart onder de riem te steken. De labels kun je bijvoorbeeld bevestigen als kaartje aan een bos bloemen of bij een cadeautje.