• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Help je kinderen

Het is soms moeilijk om er tijdens je eigen rouwproces óók honderd procent voor je kinderen te zijn. Wat kun je precies voor ze betekenen? Download het praatstuk, dat je concrete handvatten geeft om met je kinderen in gesprek te gaan.

 

Hoe betrek je kinderen bij de voorbereiding van een uitvaart?

Met elkaar de uitvaart van een dierbare voorbereiden, helpt om het verdriet een plekje te geven. Het is een belangrijk onderdeel van het afscheid. Ook kinderen vinden het fijn om hierbij betrokken te worden. Actief met het afscheid bezig zijn, help je ze om beter met het verlies om te gaan. Hoe kun je de kinderen, in de dagen voor de uitvaart, op hun eigen manier zoveel mogelijk laten helpen met de voorbereidingen?

Zelfgemaakte knutselwerkjes

Je kunt de kinderen iets laten knutselen voor jullie dierbare. Ze kunnen iets tekenen, knippen, plakken, versieren met hartjes, zelf bloemen maken en nog veel meer. Kijk maar eens op Pinterest.nl en zoek bij ‘uitvaart’ en ‘knutselen’. Of laat de kinderen grote en kleinere stenen beschilderen om bij het graf of bij de urn neer te leggen.

Kinderen en uitvaarten

In onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën en weetjes rondom kinderen en uitvaart. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

Lievelingsliedjes

Tijdens het uitzoeken van de muziek voor de uitvaart kunnen de kinderen ook goed helpen. Wat zijn de liedjes waar ze mooie herinneringen aan hebben? En welk liedje vinden zij goed passen bij jullie dierbare?

Tip: kiezen je (kleine) kinderen muziek die niet goed bij de afscheidsdienst past? Maak dan een aparte playlist en speel deze na afloop af tijdens de nazit.

Boeket bloemen

Staat de tuin in bloei? Maak dan samen met de kinderen een mooi boeket met bloemen uit de tuin. Dat is een fijn ritueel om samen te doen. Geen tuin? In Nederland zijn er heel wat pluktuinen waar je tegen een kleine vergoeding zelf een boeket kunt plukken. Met verse bloemen kunnen de prachtigste creaties worden gemaakt als laatste eerbetoon bij een uitvaart.

Of laat de kinderen bloemen knutselen van crêpepapier of heel kunstig vouwen van gekleurde vouwblaadjes. Op YouTube staan veel voorbeelden waarmee jullie stap voor stap een prachtig boeket kunnen maken.

Bloemen

Mooie tekeningen

Ook kun je de kinderen betrekken bij de voorbereidingen op een uitvaart door ze een tekening te laten maken. De kindertekening kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de rouwkaart of het bidprentje. Maak van de tekening een foto of scan ʼm in en maak er zelf een kaart van, of bespreek de mogelijkheden met de uitvaartverzorger.

Een mooi ritueel is om samen met de kinderen de kist te versieren met viltstiften of verf. Of laat alle kinderen met verf handafdrukken plaatsen op de kist. Zo kunnen ze nog één keer zwaaien naar oma.

Kleurplaten

Kindertherapeut Marieke de Boer ontwikkelde speciale kleurplaten die kinderen helpen verdriet en herinneringen aan een overleden dierbare een plekje te geven.

Mooie woorden

Vraag de kinderen of ze een brief, een verhaaltje of een herinnering aan de overledene willen opschrijven. Zo kunnen ze hun gevoelens uiten, en dat helpt bij de rouwverwerking. De briefjes en tekeningen kunnen mee in de kist. En misschien kunnen de mooie woorden ook tijdens het afscheid door het kind of een ouder worden voorgelezen.

Praatstuk voor kinderen

Het is soms moeilijk om er tijdens je eigen rouwproces óók honderd procent voor je kinderen te zijn. Wat kun je precies voor ze betekenen? Hoe weet je zeker of ze hun verdriet een goed plekje aan het geven zijn? Gelukkig hoef je dat niet allemaal zelf te bedenken, maar mag je het gewoon aan ze vragen. Download hier het praatstuk, dat je concrete handvatten geeft om met je kinderen in gesprek te gaan.