• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Originele ideeën met rouwbloemen

Op pagina 4 in onze inspiratiegids vind je originele manieren om rouwbloemen te gebruiken bij een afscheid. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

Verse bloemen bij een uitvaart

Van een erehaag tot één enkele bloem van elke gast. Bloemen geplukt uit eigen tuin of een bloemstuk dat is ontworpen door een expert. Met verse bloemen kunnen de prachtigste creaties worden gemaakt als laatste eerbetoon bij een uitvaart.

Een erehaag van bloemen

Nabestaande Marianne vertelt over het afscheid van haar moeder: ‘Zodra de eerste zonnestraal doorbrak zat mijn moeder in haar tuintje, tussen haar bloemen met een kopje koffie of een glaasje sherry. Ze genoot met volle teugen van haar leven. Tijdens haar uitvaart wilden we dat leven vieren in plaats van te rouwen om haar dood. Het afscheid werd gekenmerkt door kleur, bloemen en vrolijkheid. We hebben haar door een erehaag van bloemen naar de rouwauto gedragen. De zon scheen, er werd gelachen. Het was ontroerend om haar zo te eren.’

Bloemenmuur of bloemenband

Met een stevig raamwerk van kippengaas maak je een basis voor een bloemenmuur waar de bloemen in gestoken kunnen worden. Dit kun je zelf doen of je vraagt aan de gasten om losse bloemen mee te nemen die ze zelf in de ‘muur’ kunnen steken. Ook mooi: een bloemenband van gaas of stof om een kist of mand heen. Familie of misschien zelfs alle gasten kunnen bloemen in de band steken. Zo omhelst iedereen de dierbare met een laatste bloemengroet. Kijk voor meer inspiratie op bloemenband.nl.

Welke bloemen kies je

Elke bloem heeft een andere betekenis. En de kleur van bloemen staat ook voor een eigenschap. We hebben het even voor je op een rij gezet.

Zelf geplukt rouwboeket

Had je dierbare een tuin en staat er iets moois in bloei? Zelf bloemen plukken en er een rouwboeket mee samenstellen is een fijn ritueel om samen te doen, zeker ook met kinderen. Toen Janna’s vader overleed besloot ze een bloemstuk te maken van zijn lievelingsbloemen uit de eigen tuin. ‘Mijn vader was dol op tuinieren en vooral op zijn dahlia’s. Samen met mijn moeder liep ik door de tuin. Bij elke bloem en kleur wisten zij en ik elkaar iets over mijn vader te vertellen. Samen hebben we van de bloemen een grote krans gemaakt voor op de kist. Die ochtend samen in zijn tuin is voor mij een heel dierbare herinnering.’

Is er geen tuin? Er zijn pluktuinen waar je tegen een kleine vergoeding mag komen plukken.

Zelf een rouwboeket plukken in een pluktuin

Losse bloemen

Wil je alle gasten betrekken bij het tot stand komen van een kleine bloemenzee rond de kist? Dan zou je iedereen kunnen vragen om één bloem mee te brengen. Vraag twee naasten om de bloemen in ontvangst nemen en in vazen te schikken rondom de kist.
Een bloemenslinger is ook een mooi alternatief voor een boeket. Je kunt zelf een slinger maken of alle gasten vragen om enkele losse bloemen mee te nemen en die zelf aan de slinger te laten binden met een mooi lint en eventueel een kaartje met lieve woorden.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wilt

Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen.

Mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering

Bekijk de uitvaartverzekering van DELA

Voor voetbalfans

Bij diverse aanbieders kun je onder andere een rouwstuk bestellen in de vorm van een voetbalshirt in de kleuren van een favoriete club. Zo worden bijvoorbeeld rode en witte anjers gebruikt voor een bloemstuk voor de uitvaart van een PSV-supporter.

Bloemenkrans

Bij Blomsterkrans (dat is Noors voor bloemenkrans) vind je speelse, stijlvolle, duurzame kransen die net even anders zijn dan de traditionele. Chantana van Blomsterkrans werkt samen met gepassioneerde mensen zoals een wilgenvlechter die de basis van de kransen maakt. Het vlechten van wilgentenen is een eeuwenoud ambacht. Je kunt kant-en-klare kransen bestellen, een krans naar wens laten maken en ook materiaal bestellen om er zelf eentje te maken, bijvoorbeeld met de bloemen die over zijn na de uitvaart.

Fijn voor het milieu

Vaak gebruiken bloemisten steekschuim in plastic houders voor bloemstukken. Praktisch, maar belastend voor het milieu. Kies liever voor liggend gebonden bloemen of een biologisch afbreekbare basis zoals een tak, een krans van wilgentenen of mos. Ook worden boeketten onnodig in plasticfolie gewikkeld. Kies het liefst ook voor bloemen van het seizoen. Hoe mooi die rozen ook zijn, als ze op dat moment niet bloeien, zullen ze speciaal gekweekt moeten worden of uit een ander land worden overgevlogen.

Lief idee

Geef aan het eind van uitvaart de gasten zakjes mee met zaadjes van de lievelingsbloemen van je dierbare.

Doe inspiratie over rouwbloemen op

Welke bloemen passen bij jouw dierbare? Op pagina 4 van onze inspiratiegids vind je allerlei mogelijkheden om rouwbloemen te gebruiken bij een afscheid. Van bloemenslinger tot bloemenmuur, maar ook wat je na de uitvaart met de bloemen kunt doen. Vind de manier die bij het leven van je dierbare past.