• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Originele ideeën met rouwbloemen

Op pagina 4 in onze inspiratiegids vind je originele manieren om rouwbloemen te gebruiken bij een afscheid. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

Er kan zóveel met rouwboeketten en rouwkransen bij een uitvaart

Een traditioneel rouwstuk kan prachtig zijn, maar je kunt er ook voor kiezen een heel persoonlijke bloemengroet te brengen aan een dierbare bij een uitvaart. In dit artikel geven we je enkele creatieve alternatieven.

Bloemstuk met eigen spulletjes

Bij DELA vinden we het fijn om met nabestaanden de uitvaart te bespreken in het huis waar de dierbare woonde. Onze uitvaartverzorger daarover: ‘Zo krijg je de sfeer mee en kun je het afscheid persoonlijker maken. Ik regelde bijvoorbeeld de uitvaart van een man die graag in een ruimte achter zijn huis aan fietsen kluste. Ik stelde toen voor om een fietswiel te verwerken in het bloemstuk. Dat vonden zijn nabestaanden heel mooi. Toen enkele jaren later zijn vrouw overleed, zijn haar sleutelhangers en speelkaarten verwerkt in het bloemstuk.’

Minder is meer

Een enorme bloemenzee om je liefde uit te drukken? Minder kan ook juist heel krachtig zijn, zoals:

  • Eén enkele lievelingsbloem uit eigen tuin.
  • Een bloesemtak van een favoriete boom.
  • Een bermboeket geplukt langs een favoriete fietsroute van de dierbare.
Welke bloemen kies je?

Elke bloem heeft een andere betekenis. En de kleur van bloemen staat ook voor een eigenschap. We hebben de betekenissen en boodschappen van de meest gebruikte rouwbloemen voor je op een rij gezet.

Liever groen

Hield je dierbare van groen in huis? Misschien een goed idee om dan de locatie van de uitvaart te versieren met kamerplanten. Dat kunnen uiteraard ook de planten van hem of haar zelf zijn. Blijft het huis leeg achter, dan mogen nabestaanden allemaal een plant meenemen als aandenken.

Uit de moestuin

De man van Judith was het gelukkigst als hij in zijn moestuin werkte. ‘Vooral nadat hij te horen kreeg dat hij niet lang te leven had, was hij het liefst in de tuin een beetje aan het rommelen. Na zijn dood heb ik bloemen én groenten uit de moestuin laten verwerken in het boeket voor op de kist. Dus tussen de dahlia’s, hortensia en bloemen van de vlinderstruik staken maïskolven, worteltjes, pepers, bloeiende sperzieboontakken en doorgeschoten artisjokken met hun prachtige paarse bloemen. Waanzinnig mooi.’

Wortelen uit de moestuin kunnen ook verwerkt worden in een rouwstuk voor iemand die van tuinieren hield

Van papier

Een fijne manier om jonge kinderen bij de uitvaart te betrekken is door samen bloemen van papier te knutselen. Je kunt ze maken van crêpe-papier of vouwen van gekleurde blaadjes. Op YouTube staan allerlei stap-voor-stap-tutorials voor kinderen.

Bloemen van keramiek

Oennio van de Wetering komt bij mensen thuis om te bespreken wat voor bloemstuk ze voor ogen hebben bij het afscheid van een dierbare. Ze gebruikt niet alleen echte bloemen voor een stuk, maar werkt ook met bloemen van keramiek. Oennio haalt haar inspiratie uit Frankrijk, waar bloemen van keramiek al ruim twee eeuwen worden gebruikt als grafdecoratie of versiering op een urn. Haar werk kan ook worden gebruikt als persoonlijk herinneringsmonumentje. Traditioneel handwerk, gegarandeerd bestand tegen vorst. En met veel liefde gemaakt.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wilt

Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of bekijk de uitvaartverzekering van DELA.

Geen bloemen

Wees er gewoon heel eerlijk over als je liever geen bloemen wilt. Je kunt dit in het rouwbericht vermelden. In plaats van bloemen kun je ook een donatie vragen voor een goed doel of een mooi initiatief waarmee je dierbare zich verbonden voelde.

Doe inspiratie over rouwbloemen op

Welke bloemen passen bij jouw dierbare? Op pagina 4 van onze inspiratiegids vind je allerlei mogelijkheden om rouwbloemen te gebruiken bij een afscheid. Van bloemenslinger tot bloemenmuur, maar ook wat je na de uitvaart met de bloemen kunt doen. Vind de manier die bij het leven van je dierbare past.