Originele ideeën met rouwbloemen

Op pagina 4 in onze inspiratiegids vind je originele manieren om rouwbloemen te gebruiken bij een afscheid. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

'Mooie inspiratie. Goede uitleg!'

Vier en een halve ster van de 5

Rouwbloemen, welke bloemen kies je en wat is de betekenis ervan?

Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken. Je moet praktische zaken rondom het afscheid regelen en ook emotionele keuzes maken voor bijvoorbeeld bloemen en muziek. Bloemen kunnen prachtig en treffend vertellen zonder dat je hier woorden aan toe hoeft te voegen.

Welke bloemen passen bij een afscheid?

Er is op het gebied van bloemen veel keuze in kleur en soort. Had je dierbare misschien een specifieke bloemenwens, zoals een bepaalde lievelingsbloem of kleur? Of de wens voor één enkele bloem per gast of één rouwstuk van de familie? Als er op dit gebied geen uitgesproken wensen zijn, kan de symboliek die een bloem heeft je helpen met het overbrengen van een boodschap.

Betekenisvolle bloemen

Elke bloem heeft een andere betekenis. En de kleur van bloemen staat ook voor een eigenschap. Witte bloemen worden bijvoorbeeld veel gebruikt in rouwboeketten door de vele betekenissen die deze kleur heeft: onder andere puurheid, zuiverheid, helderheid, eenvoud en stilte, licht, onschuld, natuurlijke liefde en vroomheid. We hebben de betekenissen en boodschappen van de meest gebruikte rouwbloemen voor je op een rij gezet.

Rouwbloemen en hun betekenis

Je bloemkeuze vastleggen

Weet jij al welke bloemen je wilt op jouw uitvaart? Noteer het in een online wensenboekje zodat je naasten weten wat je wensen zijn.

Anjer

De Anjer wordt ook wel de nagelbloem genoemd. De Anjer staat symbool voor Christus, gezien het ‘nagels aan het kruis’ betekent. De anjer is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Vaak wordt er gekozen voor wit, rood of roze.

Amaryllis

Amaryllis betekent betoverende schoonheid. Ook betekent het ‘stralen, flonkeren en twinkelen’. De Amaryllis is een prachtige bloem die geschikt is om te laten bezorgen bij nabestaanden, of om een persoonlijk tintje te geven aan een afscheid.

Aronskelk

De aronskelk heeft als Christelijk symbool “de heilige maagd Maria”. De aronskelk is een witte bloem die recht omhoog naar de hemel wijst. U ziet de aronskelk dan ook vaak terug in rouwboeketten, kransen en bloemstukken. Ook staat deze bloem symbool voor zuiverheid.

Chrysant

De chrysant staat symbool voor een aantal dingen. Voor energie, vriendschap, de herfst en in Japan zelfs voor onsterfelijkheid. Chrysanten worden veel verwerkt in rouwboeketten.

Lelie

Een lelie is een prachtige bloem die symbool staat voor de lente. Over het algemeen staat de lelie voor reinheid en vrouwelijkheid. Met de lelie zal er altijd iemand in je gedachte blijven. Lelies worden verwerkt in rouwboeketten maar je kunt ook een lelie op de kist van de overledene leggen.

Orchidee

Een orchidee is vaak een paarse, roze of witte bloem. Al vroeg in de oudheid kreeg de orchidee al een naam: de vruchtbaarheidsplant. Later heeft de orchidee meerdere symbolen gekregen: elegantie, zuivere vriendschap, vrouwelijkheid en verbondenheid. Een orchidee komt het best tot zijn recht wanneer zij samen met andere orchideeën recht overeind staan in een pot.

Roos

Een roos wordt misschien wel het vaakste gelegd op een graf of op de kist van een overledene. De roos kennen we voornamelijk in het rood, wat de kleur van de liefde betekent. Maar rozen zijn er in allerlei kleuren. Elke kleur heeft een eigen betekenis bij de roos. Kijk daarom eens bij de kleuren betekenissen.

Tulp

Een tulp kent elke Nederlander wel. De tulp staat daarom ook niet voor niets symbool voor Nederland. Het betekent ook ‘ik bid voor u’. Een rode tulp staat voor liefde en de gele tulp staat voor blijdschap.

Viooltje

Een viooltje is een prachtige, paarsblauwe bloem. Het viooltje staat symbool voor het voorjaar, door zijn frisse en mooie kleur. Verschillende geloofsovertuigingen geven een eigen symboliek voor het viooltje. Zo staat het viooltje binnen het Christendom voor Maria (zuiverheid en zedigheid) en binnen de Griekse mythologie wordt het in verband gebracht met het jonge, nieuwe leven (voorjaar).

Betekenis kleuren van bloemen

  • Rode bloemen staan voor liefde, hartstocht, verleiding en moed.
  • Witte bloemen staan voor reinheid, maagdelijkheid, puurheid, onschuld, stilte, ongereptheid en rouw.
  • Roze bloemen staan voor romantiek, zachtheid, liefheid, tederheid, blijdschap, onschuldig en ingetogen.
  • Gele bloemen staan voor energie, groei, kracht, voorjaar, vrolijkheid en licht.
  • Paarse bloemen staan voor spiritualiteit, inspiratie, originaliteit, inventiviteit en passie.
  • Oranje bloemen staan voor vitaliteit, sportiviteit, optimisme, kracht, plezier, extravert en warmte.
  • Blauwe bloemen staan voor oprechtheid, trouw, oneindigheid, goddelijkheid en rust.

Bloemstuk met een verhaal

Een persoonlijk rouwboeket vertelt het verhaal van de overledene. Een goede bloemist stelt aan de hand van vragen over het leven, karakter of hobby’s een passend rouwboeket samen. Een kleurrijk bloemstuk voor een vrolijk, passievol geleefd leven. Of een klassiek en ingetogen rouwboeket omdat dat juist past bij de overledene. Een mooie tip is om zelf bloemen te plukken, uit de tuin van de overledene of een andere betekenisvolle eigen plek. Dit geeft een extra persoonlijk tintje én het is een milieuvriendelijke optie. Ook bestaan er pluktuinen waar je zelf bloemen voor een boeket kunt plukken.

Een bloemist kan ook helpen bij het verzorgen van een klein boeketje voor in de kist, samengesteld door bijvoorbeeld de (klein)kinderen. Of bij het regelen van losse bloemen om aan het einde van de uitvaart mee te geven aan de aanwezigen. Een herinnering voor thuis.

Wat kun je doen met de bloemen na een uitvaart?

Bij een begrafenis legt men de rouwstukken en bloemen op het graf. Bij een crematie bestaat de mogelijkheid om de bloemen achter te laten bij het crematorium. De rouwboeketten kun je ook meenemen. Vaak worden deze neergelegd op graven van overleden dierbaren. Als herinnering kun je er ook losse bloemen uithalen of er kleine boeketjes van maken en deze verdelen onder de nabestaanden.

Bloemen helpen bij rouwverwerking

Na de uitvaart kan het helpen met de rouwverwerking om aan de slag te gaan met de rouwbloemen. Je kunt de bloemen bijvoorbeeld drogen. De bloemen kunnen zo een permanente plek op een mooie plaats in huis krijgen. Als potpourri in een schaal op tafel of als droogboeket hangend aan de muur. Bloemen kunnen ook prachtig verwerkt worden in een schilderij of sieraad. Op internet zijn genoeg tips te vinden hoe je dit het beste kunt doen. En wil je volgend jaar een mooie herinnering in de tuin? Van sommige bloemen kun je de zaadjes drogen en opnieuw planten.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wilt

Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen.

Mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering

Bekijk de uitvaartverzekering van DELA

Doe inspiratie over rouwbloemen op

Welke bloemen passen bij jouw dierbare? Op pagina 4 van onze inspiratiegids vind je allerlei mogelijkheden om rouwbloemen te gebruiken bij een afscheid. Van bloemenslinger tot bloemenmuur, maar ook wat je na de uitvaart met de bloemen kunt doen. Vind de manier die bij het leven van je dierbare past.