Welke rouwbloemen kies jij?

In ons online wensenboekje kun je eenvoudig aangeven welke bloemen jij op jouw afscheid zou willen. Geef aan welke bloemen, kleur en stijl jij mooi vindt.

Rouwbloemen, welke bloemen kies je en wat is de betekenis ervan?

Bij een overlijden komt veel kijken. Je moet praktische zaken rondom de uitvaart regelen en ook emotionele keuzes maken voor bijvoorbeeld bloemen en muziek. Bloemen kunnen prachtig en treffend vertellen zonder dat je hier woorden aan toe hoeft te voegen.

Welke bloemen passen bij een afscheid?

Er is op het gebied van bloemen veel keuze in kleur en soort. Had je dierbare misschien een specifieke bloemenwens, zoals een bepaalde lievelingsbloem of kleur? Of de wens voor één enkele bloem per gast of één rouwstuk van de familie? Als er op dit gebied geen uitgesproken wensen zijn, kan de symboliek die een bloem van nature al heeft je helpen met het overbrengen van een boodschap.

Je bloemkeuze vastleggen
Weet jij al welke bloemen je wilt hebben op jouw uitvaart? Noteer het in ons online wensenboekje zodat je naasten weten wat je wensen zijn.

Betekenisvolle bloemen

Elke bloem heeft een andere betekenis. En de kleur van bloemen staat ook voor een eigenschap. Witte bloemen worden bijvoorbeeld veel gebruikt in rouwboeketten om de vele betekenissen die deze kleur heeft. Zoals onder andere puurheid, zuiverheid, helderheid, eenvoud en stilte, licht, onschuld, natuurlijke liefde en vroomheid. We hebben de betekenissen en boodschappen van de meest gebruikte rouwbloemen voor je op een rij gezet:

Rouwbloemen, bloemen bij een uitvaart, betekenis van bloemen

Bloemstuk met een verhaal

Een persoonlijk rouwboeket vertelt het verhaal van de overledene. Een goede bloemist stelt aan de hand van vragen over het leven, karakter of hobby’s een passend rouwboeket samen. Een kleurrijk bloemstuk voor een vrolijk, passievol geleefd leven. Of een klassiek en ingetogen rouwboeket omdat dat juist past bij de overledene. Een mooie tip is om zelf bloemen te plukken, uit de tuin van de overledene of een andere betekenisvolle eigen plek. Dit geeft een extra persoonlijk tintje.

Een bloemist kan ook helpen bij het verzorgen van een klein boeketje voor in de kist, samengesteld door bijvoorbeeld de (klein)kinderen. Of bij het regelen van losse bloemen om aan het einde van de uitvaart mee te geven aan de aanwezigen. Een herinnering voor thuis.

Wat kun je doen met de bloemen na een uitvaart?

Bij een begrafenis legt men de rouwstukken en bloemen op het graf. Bij een crematie bestaat de mogelijkheid om de bloemen achter te laten bij het crematorium. De rouwboeketten kun je ook meenemen. Vaak worden deze neergelegd op graven van overleden dierbaren. Als herinnering kun je er ook kleine boeketjes van maken en deze verdelen onder de nabestaanden.

Bloemen helpen bij rouwverwerking

Na de uitvaart kan het helpen met de rouwverwerking om aan de slag te gaan met de rouwbloemen. Het drogen van de bloemen is een van de vele mogelijkheden. De bloemen kunnen zo een permanente plek op een mooie plaats in huis krijgen. Als potpourri in een schaal op tafel of als droogboeket hangend aan de muur. Bloemen kunnen ook prachtig verwerkt worden in een schilderij of sieraad. Op internet zijn genoeg tips te vinden hoe je dit het beste kunt doen. En wil je volgend jaar een mooie herinnering in de tuin? Van sommige bloemen kun je de zaadjes drogen en opnieuw planten.

Welke rouwbloemen kies jij?

In ons online wensenboekje kun je eenvoudig aangeven welke bloemen jij op jouw afscheid zou willen. Geef aan welke bloemen, kleur en stijl jij mooi vindt. Want hoe beter de uitvaart aansluit op het leven dat iemand heeft geleefd, hoe meer troost naasten eruit kunnen putten. Leg daarom je uitvaartwensen vast en bespreek ze met je dierbaren. Je kunt je wensen zelf vastleggen in een wensenboekje of je kunt ze bespreken met een coöperatieconsulent van DELA. Je hoeft hiervoor niet verzekerd te zijn bij ons.

Wil je weten waarvoor je verzekerd bent?

Heb je een uitvaartverzekering en ben je benieuwd waarvoor je precies verzekerd bent? Kijk dan op je polis. Ben je verzekerd bij DELA en heb je een MijnDELA-account? Dan kun je ook daar alle informatie over jouw verzekering vinden. Ben je nog niet verzekerd en ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij DELA? Kijk dan op dela.nl/uitvaartverzekering.