Leg je muziekwensen vast

Welke muziek wil je tijdens je uitvaart? Met het online wensenboekje geef je eenvoudig aan hoe jouw afscheid er uit mag komen te zien. Het geeft je nabestaanden rust en helpt ze.

 

'Het geeft een goed gevoel om een aantal van mijn wensen op te schrijven voor mijn nabestaanden.'

Vier en een halve ster van de 5

Dit is onze meest gedraaide Uitvaartmuziek Top 100

‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia de Breij, Sarah Brightman en Andrea Bocelli met ‘Time to Say Goodbye’ of Danny Vera met ‘Rollercoaster’? Grote kans dat je een van deze nummers al eens hebt gehoord op een uitvaart. Ze staan namelijk in de Uitvaartmuziek top 100. Deze lijst met is samengesteld op basis van de meest gedraaide nummers tijdens uitvaarten.

Uitvaartmuziek Top 100

Muziek zorgt op zowel de verdrietige als vrolijke momenten voor een onuitwisbare herinnering. Daardoor speelt muziek op uitvaarten vaak een grote rol. Het geeft het afscheid een persoonlijke tintje en laat zien hoe de overledene in het leven stond. Dit is de Uitvaartmuziek Top 20 van 2021:
1 Sarah Brightman & Andrea Bocelli Time To Say Goodbye (Con Te Partiro)
2 Danny Vera Rollercoaster
3 André Rieu & Mirusia Louwerse Ave Maria (Schubert)
4 Claudia de Breij Mag Ik Dan Bij Jou
5 Wim Sonneveld Het Dorp
6

André Rieu

The Rose (instrumentaal)
7 Marco Borsato
Afscheid Nemen Bestaat Niet
8 Frank Sinatra

My Way

9 Rob De Nijs
Zo Zal Het Zijn
10 Frans Bauer N Trein Naar Niemandsland
11 Vera Lynn We'll Meet Again
12 Eric Clapton Tears In Heaven
13 Miss Montreal Door De Wind
14 Simon & Garfunkel The Sound of Silence
15 Stef Bos Papa
16 André Rieu Second Waltz
17 Sweet People And the birds were singing/Et Les Oiseaux Chantaient
18 Jan Smit Je Naam In De Sterren
19 Andrea Bocelli Gounod: Ave Maria
20 Guus Meeuwis De Weg
Je muziekkeuze vastleggen
Weet jij al welke muziek afgespeeld moet worden tijdens jouw uitvaart? Noteer het in ons online wensenboekje zodat je naasten weten wat je wensen zijn.

Hoogste nieuwe binnenkomer

In 2021 staat Frank Sinatra met ‘My Way’ voor het eerst in de top 10, namelijk op plek 8. In 2018, 2019 en 2020 stond het liedje op respectievelijk plek 17, 22 en 11. Ook André Rieu met ‘The Rose (instrumentaal)’ en Rob de Nijs met ‘Zo Zal Het Zijn’ wonnen aan populariteit. Minstens even opvallend als de stijgers en dalers zijn de gelijkblijvers: voor het vierde jaar op rij staat het nummer ‘Time to Say Goodbye’ van Sarah Brightman & Andrea Bocelli op nummer 1. Janieke Bruin-Mollenhorst is gepromoveerd op muziek bij uitvaarten en legt uit hoe dit kan: ‘Aan de ene kant is het populair, omdat de titel zegt wat we gaan doen: het is bij een uitvaart gewoon Time to Say Goodbye. Aan de andere kant hebben we bepaalde rituelen bij uitvaarten. Zo hoeven we niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden. Time to Say Goodbye is daar een sterk voorbeeld van. Omdat we het voornamelijk horen binnen de context van een afscheid, vinden we: ja, dat hoort daar, dat past.’

Regionale verschillen

Ook dit jaar zijn er weer regionale verschillen, waarbij nummers in het dialect in de top 5 staan. Dat is het geval bij bijvoorbeeld Limburgse en Brabantse locaties, waar Lya de Haas met ‘Ons lief vrouwke’, Harry Bordon met ’t Kapelke’ en Sjef Diederen met ‘Geneet van ’t Laeve’ al jarenlang geliefd zijn. ‘Regionale identiteit speelt een rol bij de keuze voor de uitvaartmuziek’, bevestigt Janieke. ‘Persoonlijke keuzes worden vaak ook bepaald door de plek waar je woont. Dat zien we hier mooi terug.’

Maak het bespreekbaar met muziek

Op Spotify is de hele Uitvaartmuziek Top 100 te beluisteren. Bekijk de lijst en ga op je gevoel af. Word je er blij van of ontroert het je? Roept de muziek bepaalde herinneringen bij je op? Vertelt het het verhaal van jouw leven? Als je een van deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, weet je dat je goed zit. Misschien zorgt het zelfs voor een mooi gesprek met je naasten over jullie uitvaartwensen.

Leg je wensen vast

Hoe beter de uitvaart aansluit op het leven dat iemand heeft geleefd, hoe meer troost naasten eruit kunnen putten. Leg daarom je uitvaartwensen vast en bespreek ze met je dierbaren. Je kunt je wensen zelf opschrijven in een wensenboekje of je kunt ze bespreken met een coöperatieconsulent van DELA. Je hoeft hiervoor niet verzekerd te zijn bij ons.