Leg je wensen vast

In ons online wensenboekje kun je eenvoudig aangeven hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag welke zaken ze kunnen/moeten gaan regelen.

 

Vrolijke muziek bij een uitvaart

Uitvaartmuziek speelt vaak een belangrijke rol bij een uitvaart. Het roept herinneringen bij je op, zorgt voor een moment van herkenning en zegt soms meer dan 1.000 woorden. Niet voor niets heeft 41% van de Nederlanders specifieke wensen als het gaat om muziek bij de uitvaart. Vaak denk je bij een begrafenis aan ingetogen muziek. Aan een tranentrekker waarbij je even lekker kunt huilen en verdrietig kunt zijn. Maar soms past juist vrolijke muziek bij het afscheid van een dierbare. Daarmee vier je het leven dat iemand heeft geleid en haal je herinneringen op aan een mooi en intens geleefd leven.

Herinnering met een glimlach

Vrolijke muziek kan een uitgesproken wens zijn van degene die is overleden. Hij of zij heeft het bijvoorbeeld in een wensenboek vastgelegd. Een vrolijke noot op verzoek omdat het een afscheid met een glimlach mag zijn. Of misschien omdat het positieve juist zo typerend was voor de manier waarop hij of zij in het leven stond. Opgetogen muziek die past bij de persoon en het soort afscheid. Emotie is een lach én een traan. En dat kan prachtig terugkomen met vrolijke muziek.

Je muziekkeuze vastleggen
Weet jij al welke muziek afgespeeld moet worden tijdens jouw uitvaart? Noteer het in ons online wensenboekje zodat je naasten weten wat je wensen zijn.

Vrolijke en grappige liedjes voor een uitvaart

Er zit een verschil tussen vrolijke en grappige liedjes. Vrolijk gestemde liedjes maken je blij, opgewekt en doen je denken aan iemand die positief in het leven stond. Zoals bijvoorbeeld ‘Happy’ van Pharrell Williams of ‘Over the Rainbow’ van Israel Kamakawiwo’ole. Beide liedjes werken aanstekelijk op de positiviteit en brengen ongetwijfeld een lach op het gezicht bij het (terug)denken aan de mooie herinneringen. Een aantal andere vrolijke liedjes zijn onder andere:

  • ‘Viva la vida’ van Coldplay
  • ‘Don’t stop me now’ van Queen
  • ‘Good vibrations’ van Beach Boys
  • ‘I will survive’ van Gloria Gaynor
  • ‘Walking on Sunshine’ van Katrina and the Waves

Grappige liedjes geven een knipoog aan de dood. Of omdat de overledene zelf zo in het leven stond. Het maakt het afscheid persoonlijk en luchtig. En zorgt voor die lach én traan. Grappige liedjes die bij een uitvaart passen zijn er ook genoeg, zoals de Nederlandstalige liedjes ‘Met de neus umhoeg’ van Rowwen Hèze of ‘Over 100 jaar’ van Kleine Orkest. Of bijvoorbeeld:

  • ‘Dag Vriendjes’ van Bassie & Adriaan
  • ‘Stayin Alive’ van Bee Gees
  • ‘Deeper underground’ van Jamiroquai
  • ‘Leven na de dood’ van Freek de Jonge

Persoonlijk maakt onvergetelijk

Een afscheid is een laatste eerbetoon, een ode aan een dierbare en het leven dat hij of zij heeft geleefd. Muziek maakt het persoonlijk en zorgt voor een mooie en onvergetelijke herinnering. Het kan handig zijn om de muziekkeuze bespreekbaar te maken en op te schrijven. Van jezelf en je dierbaren. Zo wordt het een afscheid dat past bij hoe iemand was. En dat geeft nabestaanden veel steun en troost en zorgt voor nieuwe, mooie herinneringen die helpen de draad van het leven weer op te pakken.

Leg je wensen vast

Hoe beter de uitvaart aansluit op het leven dat iemand heeft geleefd, hoe meer troost naasten eruit kunnen putten. Leg daarom je uitvaartwensen vast en bespreek ze met je dierbaren. Je kunt je wensen zelf opschrijven in een papieren wensenboek of je kunt ze bespreken met een coöperatieconsulent van DELA. Je hoeft hiervoor niet verzekerd te zijn bij ons.