Uitkering levensverzekering hypotheek
Je hoopt natuurlijk dat je je levensverzekering niet nodig hebt. Maar als jij of je partner onverwacht overlijdt, is het wel fijn om te weten wat je moet regelen. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over de uitkering van een levensverzekering voor je hypotheek. We hebben het hier over een overlijdensrisicoverzekering (ORV).
Hoe werkt de uitkering van een levensverzekering (ORV) voor je hypotheek?
- Het verzekerd bedrag van de levensverzekering wordt in één keer uitgekeerd aan de begunstigde(n), als de verzekerde vóór de einddatum van de verzekering overlijdt. De begunstigde is degene die recht heeft op de uitkering van de levensverzekering. Dit kan meer dan één persoon zijn.
- Is de levensverzekering gekoppeld aan je hypotheek (verpand)? Dan is de pandhouder de eerste begunstigde. Dat is de partij waarbij je je hypotheek hebt afgesloten, meestal de bank. Het verzekerd bedrag dat wordt uitgekeerd gaat direct naar de pandhouder. Die lost daarmee (een deel van) de hypotheek af. Je dierbaren blijven hierdoor niet met een grote hypotheekschuld achter. En kunnen in jullie huis blijven wonen.
- Blijft er na de uitkering aan de pandhouder geld over? Dan krijgen de nabestaanden dat. Ze mogen zelf weten hoe ze dit geld willen besteden.
- Is de levensverzekering niet gekoppeld aan je hypotheek? Dan kunnen je dierbaren zelf (een deel van) de hypotheek aflossen. Hiervoor gelden vaak wel regels bij de partij waarbij je je hypotheek hebt afgesloten (de geldverstrekker). Je dierbaren hoeven de hypotheek niet in één keer af te lossen. Ze kunnen de uitkering ook gebruiken om de maandelijkse hypotheekkosten mee te betalen.
- De uitkering van een levensverzekering is onder bepaalde voorwaarden belastingvrij. Het kan zijn dat de begunstigde belasting moet betalen over de uitkering. Lees hier meer over op de pagina ‘De levensverzekering en belastingaangifte‘.
Lees meer over de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering.
×