• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Rouwverwerking en het rouwproces

Hoe je de draad van het leven weer oppakt, is voor iedereen anders. De één vindt troost in een mooi gedenkteken, een tatoeage of een herinneringssieraad en praat daarover. De ander houdt herinneringen in stilte levend met een bijzonder erfstuk. Mensen herinneren en rouwen anders, op hun eigen manier. Bekijk de tips van rouwdeskundigen en de verhalen van andere nabestaanden over het rouwproces en rouwverwerking.

6 manieren waarop muziek helpt bij rouw

56 procent van de mensen die ooit een dierbare hebben verloren, zegt dat muziek ze heeft geholpen bij de rouwverwerking.* Hoe is dat mogelijk? En wat gebeurt er eigenlijk in ons brein als we naar muziek luisteren? In dit artikel bespreken we zes manieren waarop muziek ondersteuning kan bieden bij verlies.

'Ik moet leren om trots te zijn op mezelf. Door muziek lukt dat beter.'

Als Esther (27) en haar moeder Aartje (60) samen koken, gaat de speciale kook-playlist aan. Veel van de liedjes roepen bijzondere herinneringen op, bijvoorbeeld aan Jos, de overleden vader en man van Esther en Aartje. Esther: ‘We hebben het altijd gezellig met elkaar, ook als we verdrietig zijn.’

‘Mijn moeder zegt altijd: Is dit muziek van jullie tijd?!’

Joanne (48) verloor haar partner toen ze twee maanden zwanger was van zoon Jay (18). Ondanks de moeilijke start maakte ze er samen met Jay het beste van. Muziek speelt een belangrijke rol in hun leven. Jay vindt dat z’n moeder danst alsof ze 22 is, Joanne is blij dat Jay haar leert wat momenteel ‘in’ is.

Praatstuk

Tijdens je eigen rouwproces kun je het moeilijk vinden om het gesprek aan te gaan met de mensen om je heen. Download het praatstuk; een leidraad voor een gesprek waarin onderwerpen en tips zijn omschreven die helpen bij het oppakken van de draad van het leven.

Rouw bij collega of werknemer

Hoe help je een collega of werknemer die een dierbare heeft verloren? In deze download geven rouwdeskundigen Marrit van Exel en An Hooghe tips over hoe je een rouwende collega of werknemer kunt helpen om het werk weer op te pakken.

Kaartenset

Mensen herinneren en rouwen anders, op hun eigen manier. Het is goed om daarover met elkaar te praten, zodat je elkaar kunt steunen als dat nodig is. Om te helpen het gesprek op gang te brengen hebben wij een handige kaartenset ontwikkeld.

Download de labels met mooie spreuken

Een knuffel of klein gebaar zegt soms meer dan 1.000 woorden. Download hier onze labels met mooie spreuken om een dierbare een hart onder de riem te steken.

Tastbare herinnering

Herinneringen aan een overleden dierbare draag je altijd met je mee. Maar misschien vind je het fijn om ook een tastbare herinnering te hebben? Neem eens een kijkje in onze webshop en laat je inspireren.

Verhalenbundel

Hoe je de draad van het leven weer oppakt, is voor iedereen anders. De één vindt troost in een mooi gedenkteken. De ander houdt herinneringen in stilte levend met een bijzonder erfstuk. Download onze bundel met verhalen en lees hoe anderen de draad van het leven weer oppakken.

Praatstuk kinderen

Het is soms moeilijk om er tijdens je eigen rouwproces óók honderd procent voor je kinderen te zijn. Wat kun je precies voor ze betekenen? Download het praatstuk, dat je concrete handvatten geeft om met je kinderen in gesprek te gaan.

LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keren per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.