Labels met mooie spreuken
Een knuffel of klein gebaar zegt soms meer dan 1.000 woorden. Download hier labels met mooie spreuken om een dierbare een hart onder de riem te steken. Leuk als kaartje aan een bloemetje of cadeautje.
10 tips om nabestaanden na een overlijden te steunen
De dood is moeilijk, niet alleen voor de directe nabestaanden. Want wat kun jij nu helemaal betekenen voor die vriendin die haar vader is verloren? Voor de buurman die zonder zijn vrouw door moet leven? De verleiding om niks te doen en hem of haar 'maar even te laten’ is groot, maar goed voelt het niet. Deze tien gebaren, die mede tot stand zijn gekomen met behulp van rouwdeskundige Daan Westerink, laten zien dat je nabestaanden op een laagdrempelige manier kunt helpen de draad van het leven weer op te pakken.
1. Schrijf belangrijke data zoals de verjaardag en sterfdag van de overledene op en stuur op die dagen een passende herinnering naar de nabestaanden; z’n favoriete bloemen of een kaart met een lieve of grappige anekdote over de overledene.
2. Veel nabestaanden hebben in de weken na het overlijden geen energie om te koken, terwijl het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen juist tijdens emotionele tijden heel belangrijk is. Kook daarom wat extra zodat de nabestaande(n) goed blijft eten en zet voor de eerste week bakjes in de vriezer.
3. Had de overledene kinderen, bied dan ondersteuning in de zorg voor hen. Laat ze eens bij je logeren of lees, net als mama, iedere zaterdagochtend een verhaaltje voor. ‘Veel begeleiding is gericht op praten, huilen en emoties’, zegt rouwdeskundige Daan Westerink. ‘Maar ontzorgen kan minstens even belangrijk zijn. Vraag de nabestaande: Hoe kan ik jou steunen? Wat heb jij nodig?’
4. Koop een massage- of saunabon en maak er samen gebruik van als de nabestaande er klaar voor is. Het verlies van een dierbare is niet alleen emotioneel zwaar, maar ook erg belastend voor ons lichaam.
5. Veel nabestaanden zien op tegen de praktische afwikkeling van een overlijden; ondersteun ze daarbij. Stel samen een lijst op van alle urgente handelingen (zoals bijvoorbeeld het opzeggen van abonnementen, het leegruimen van de woning van de overledene) en help waar je kunt.
Praten over de dood
Vind je praten over de dood confronterend? Met onze kaartenset maak je het op een laagdrempelige manier bespreekbaar, zodat het steeds iets minder moeilijk wordt.
6. Breng eens in de zoveel tijd een grote bos bloemen naar het graf.
7. Moet je aan de overledene denken omdat je een bepaald nummer op de radio hoort, stuur dan een kort berichtje: ‘Ik hoor net Otis Redding op de radio en moest aan Sander denken. Dikke kus.’
8. Hoe vreemd of ongepast het ook voelt: blijf nabestaanden uitnodigen voor etentjes of andere uitstapjes waar ze altijd bij waren. Daan Westerink: ‘We hebben te snel de neiging te denken: Laat ‘m maar even, daar heeft ‘ie geen zin in. We vullen teveel in voor die ander en dat is heel jammer want de uitnodiging alleen al, kan iemand goed doen.’
9. Blijf nabestaanden betrekken bij je leven. Heb jij net een kindje gekregen en is het dochtertje van jouw beste vriendin vlak na de geboorte overleden, stuur dan gewoon een geboortekaartje. Dat is pijnlijk, maar niks van je horen, is nog veel pijnlijker. Geef jouw vriendin de kans zelf te bepalen hoe ze met de geboorte van jouw kind omgaat en doe dat niet voor haar. Daan Westerink: ‘Nabestaanden moeten heel hard werken om alle rare gedachten die over rouw verspreid worden uit de hoofden van mensen te halen.’
10. Vraag niet hoe het gaat, vraag hoe het nu, op dit moment, gaat. En luister naar het antwoord, vul niets in.
Download onze labels met mooie spreuken
Een knuffel of klein gebaar zegt soms meer dan 1.000 woorden. Download hier onze labels met mooie spreuken om een dierbare een hart onder de riem te steken. De labels kun je bijvoorbeeld bevestigen als kaartje aan een bos bloemen of bij een cadeautje.