• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Overlijden kind: tijd voor elkaar

Het verlies van een kind is het ergste wat ouders kan overkomen. Tijdens deze emotionele tijd spelen onze uitvaartverzorgers een belangrijke rol. Ze nemen de ouders praktische zaken uit handen, zodat zij zich kunnen richten op het wezenlijke: hun overleden kindje en elkaar. Daarnaast proberen de uitvaartverzorgers het afscheid samen met de ouders zo vorm te geven dat er waardevolle herinneringen gemaakt kunnen worden voor later.

Op deze pagina

Passend afscheid
Jouw kindje
Doorleven na groot verlies
Veelgestelde vragen over kind en uitvaart
Kijkje achter de schermen: Kind en uitvaart

Passend afscheid

Geen enkel afscheid verloopt volgens een vast draaiboek, met name kinderuitvaarten niet. Daarvoor zijn de emoties en wensen te uiteenlopend. Uitvaartverzorgster Joy : ‘Ik stap zo blanco mogelijk bij een gezin binnen. Daardoor kan ik luisteren en zien wat zij nodig hebben, wat bij hen en hun kindje past. Ik probeer verbinding en vertrouwen op te bouwen. Pas als dat er is, kan ik de stappen zetten die voor het afscheid nodig zijn.’ 

Jouw kindje

Als (jonge) kinderen overlijden, is het moeilijker dan bij volwassenen om de uitvaart passend vorm te geven. Er is niet over gesproken, voorkeuren en karakter zijn nog niet volledig ontwikkeld. De wensen van de nabestaanden zijn daardoor des te belangrijker. Uitvaartverzorgster Joy: ‘Bij alles wat ik doe, houd ik dat in mijn achterhoofd. Ik zeg: dit zijn de opties, maar het is jullie kind. We doen wat voor jullie goed voelt.’.

Doorleven na groot verlies

Doorleven na de dood van een kindje lijkt onmogelijk. Toch hebben ouders geen andere keuze. Onze uitvaartverzorgers hebben dit tijdens het verzorgen van het afscheid altijd in hun achterhoofd. Zo verwerken ze graag tastbare symbolen zoals een vlinder of diamantjes in een afscheidsdienst. Vaak wordt dat symbool door de ouders en andere nabestaanden voor altijd gekoppeld aan het kindje. Het geeft een klein beetje troost en steun binnen het moeilijke rouwproces.

Veelgestelde vragen over kind en uitvaart:

Hoe kan de omgeving worden betrokken bij het afscheid?
Voor een goede verwerking is het belangrijk om vriendjes, broertjes en zusjes en andere nabestaanden te betrekken bij het afscheid. Een bijzondere manier om dat te doen is mensen een tastbare herinnering mee te laten nemen in plaats van een condoleanceboek te ondertekenen. Dat kan een foto zijn, maar ook een gedicht of een persoonlijke tekst. Kleine kinderen kunnen een kleurplaat maken die ze bovendien helpt bij het verwerken van het eigen verdriet.
Hoe worden kinderen opgebaard?
  • Traditionele opbaring: Een kindje kan thuis of bij het uitvaartcentrum worden opgebaard.  
  • Bij levenloos geboren kindjes (tot 40 weken zwangerschap) is de wateropbaring een geschikte methode. Prematuur geboren kinderen veranderen snel na overlijden. Door ze in water op te baren, blijven ze langer mooi.

Voor meer vragen neem contact op met onze nabestaandendesk; 040 209 78 44. Een team van experts zit klaar om je vragen te beantwoorden.

Hoe ziet de rol van de uitvaartverzorger eruit?
Na melden van overlijden van het kind komt de uitvaartverzorger langs en begeleidt de ouders door de verschillende keuzemomenten: Wordt het kind begraven of gecremeerd? Wie zijn er welkom? Hoe verloopt de verzorging  van het kind? Waar vindt het afscheid plaats? Ook andere praktische zaken komen aan bod, zoals: Is de mentor van eventuele broertjes en zusjes al geïnformeerd?
Wat kost een afscheid van een kind?

Een van de eerste keuzes na een overlijden, is de keuze voor begraven of cremeren. De gemiddelde uitvaartkosten zijn ongeveer € 7.500 voor een crematie. Bij een begrafenis zijn de kosten gemiddeld € 9.500. Kinderuitvaarten kosten doorgaans iet minder, natuurlijk afhankelijk van de wensen van ouders. Het belangrijkste is dat je afscheid neemt op de manier die bij je past. Uitvaartverzorgster Joy: ‘Ik ben daarin heel creatief en maak met weinig middelen toch iets heel moois.’

Voor meer vragen neem contact op met onze nabestaandendesk; 040 209 78 44. Een team van experts zit klaar om je vragen te beantwoorden.


Wat kunnen ouders zelf regelen na het overlijden van een kind?
Uitvaartverzorgster Joy: ‘Ik kan mensen alles uit handen nemen, maar vaak merk ik dat ze het prettig vinden om bepaalde dingen zelf te regelen. Ik probeer aan te voelen: Wat hebben ze nodig binnen hun rouw, om ooit weer door te kunnen leven?’ Alle belangrijke stappen worden samen met de uitvaartverzorger doorlopen. Hij of zij bespreekt de opties, de ouders maken daarbinnen hun keuzes. Ze kiezen bijvoorbeeld muziek uit waar het kind van hield en selecteren de mooiste foto’s.
Hoe groots mag een uitvaart van een kind zijn?

Zo groots (of klein) als de ouders willen. Als je een prematuur kindje nog één keer vast wilt houden en het daarna naar het crematorium wil brengen, is dat goed. Als je uitgebreid afscheid wilt nemen met alle vrienden en familie, is dat ook goed. Uitvaartverzorgster Joy 'Er is geen goed of fout. Het enige wat ertoe doet, is dat ouders en andere nabestaanden vanuit hun hart loslaten. Op een manier die past bij het gezin.’

 

 

Kijkje achter de schermen: Kind en uitvaart

Uitvaartverzorgster Joy is gespecialiseerd in kinderuitvaarten en heeft maar één doel: De uitvaart van een (levenloos geboren) kind zo bijzonder mogelijk te maken. ‘Met deze eerste stap probeer ik ouders te helpen om door te kunnen leven.’