Hoelang duurt een crematie?
Voor het rouwproces is het belangrijk dat de nabestaanden in alle rust afscheid kunnen nemen van de overledene. Steeds vaker kiezen mensen voor een crematie. Hoelang duurt een crematie eigenlijk?
Hoelang duurt de dag van de uitvaart bij een crematie?
De overledene en de nabestaanden bepalen hoe de dag van de uitvaart bij met een crematie wordt ingevuld en hoelang deze duurt. Vooraf is er vaak een afscheidsplechtigheid. Na afloop kunnen de gasten napraten in de condoleanceruimte. Bij elkaar kom je al gauw uit op drie of vier uur.
Herdenkingsdienst
De duur van de afscheidsplechtigheid is afhankelijk van de wensen van de overledene en de nabestaanden. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor muziek, één of meerdere sprekers en het projecteren van foto's of video's. Na de algemene dienst is er voor de naasten vaak gelegenheid om privé afscheid te nemen van hun dierbare. De overige gasten kunnen dan alvast naar de condoleanceruimte gaan.
Een sobere plechtigheid duurt soms niet langer dan een half uur, maar een uitgebreidere dienst neemt meer tijd in beslag.
Het crematieproces
Na de herdenkingsdienst wordt de kist naar de ovenkamer gebracht. De familie kan ervoor kiezen om bij het crematieproces aanwezig te zijn. De crematie is volledig geautomatiseerd, al is er wel altijd een medewerker aanwezig om te controleren of alles goed gaat.
De duur van de crematie hangt af van het soort oven, het gewicht van de overledene en de kist. Gemiddeld duurt het verbrandingsproces 55 minuten tot anderhalf uur, maar het kan ook korter of langer duren.
Na afloop
Na de crematie kunnen nabestaanden elkaar ontmoeten in de condoleanceruimte. Hier is er de mogelijkheid om na te praten, herinneringen aan hun overleden dierbare te delen en eventueel wat te eten en drinken. De duur van deze bijeenkomst is ook afhankelijk van de wensen van de nabestaanden en de overledene.
De as van de overledene mag na de crematie niet meteen mee. Na een maand kunnen de nabestaanden de asbus ophalen. Deze metalen bus kan dan bijvoorbeeld in een urn geplaatst worden, maar dat is zeker niet de enige optie. Tegenwoordig zijn er veel verschillende asbestemmingen. Zo kun je de as ook verstrooien op een speciale plek of deze verwerken in een sieraad.
Meer informatie?
Heb je vragen over een crematie? Wil je bijvoorbeeld weten wat er zoal mogelijk is? Of twijfel je over de uitvaartwensen? Bekijk de manieren waarop DELA een uitvaart kan regelen. We denken graag met je mee over een mooi afscheid.
Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met een vestiging bij jou in de buurt. Onze medewerkers op onze locaties staan altijd voor je klaar om vragen te beantwoorden.