• Klantenservice 040 229 14 22 Ma t/m vrij van 9.00 tot 17.00 uur.

De uitvaart vooruitbetalen met een uitvaartdeposito

Laat je dierbaren niet met onverwachte uitvaartkosten achter

Wil jij de mensen van wie je houdt ontzorgen en het goed regelen voor later? Met een uitvaartdeposito betaal je eenvoudig de uitvaart vooruit. Je bepaalt zelf het bedrag dat je wilt inleggen in het DELA Depositofonds. Bij overlijden komt het bedrag vrij om de uitvaartkosten te betalen.

Aanvragen uitvaartdeposito

 • Geen zorgen over uitvaartkosten
 • Het geld is direct beschikbaar voor de uitvaart
 • Jaarlijkse rente tussen de 1,5% en 6%
 • Voor iedereen: ongeacht leeftijd of gezondheid
 • Vrije keuze van uitvaartonderneming

Wat is een uitvaartdeposito?

Met een uitvaartdeposito zet je geld opzij om later de uitvaartkosten mee te betalen. Het geld komt terecht in een speciaal daarvoor ingesteld fonds, het DELA Depositofonds. Het deposito is persoonsgebonden en wordt alleen bij het overlijden van de deelnemer vrijgegeven. Het geld kan alleen voor de uitvaart gebruikt worden. Dit is wettelijk zo bepaald. Wil je meer weten over de voorwaarden?

Bekijk de algemene voorwaarden

Bekijk de algemene voorwaarden als u vóór 18 maart 2019 de deposito heeft afgesloten

Bekijk de folder van het DELA Depositofonds

Hoe werkt het vooruitbetalen van de uitvaart?

 • Je legt een geldbedrag in en betaalt dus geen maandelijkse premie.
 • Je bepaalt zelf de hoogte van de inleg. De minimale inleg is € 500 en de maximale totale inleg is € 25.000.
 • Je kunt dit bedrag in een keer opzij leggen, of in delen.

Bestaande depositohouders ontvangen brief van DELA

Op dit moment vragen wij aan al onze depositohouders om gegevens door te geven, waaronder het burgerservicenummer. Dit is een verzoek van de Nederlandse Belastingdienst.

In 3 stappen een uitvaartdeposito

 • Vul je gegevens in.
 • Volg de stappen in de email die je van ons ontvangt.
 • Je ontvangt het Bewijs van Deelname en jouw gekozen inleg wordt afgeschreven.
DELA Depositofonds aanvragen

Goed om te weten

 • Een uitvaartdeposito is geen verzekering.
 • Je sluit per persoon een deposito af en deze loopt altijd door tot aan het overlijden.
 • Je legt enkel je inleg in. Er zijn geen extra kosten. Blijft er na betaling van de uitvaart geld over? Bedragen tot € 500 maken we direct over. Voor hogere bedragen wijzen nabestaanden een nieuwe deelnemer aan.
 • Het depositofonds valt in belastingbox 3, zonder extra vrijstelling.
 • Het depositofonds valt niet onder het depositogarantiestelsel, omdat DELA een verzekeraar is.

Kosteloos hulp bij vastleggen uitvaartwensen

Als je al weet wat je wensen zijn kan je deze vastleggen in een wensenboek. Dit kan digitaal of op papier. Als je een deposito bij ons afsluit krijg je deze automatisch toegestuurd.

Wil je graag hulp bij het vastleggen van je wensen? Dan kan een van onze coöperatie consulenten je hier kosteloos thuis bij helpen. Neem contact op met onze klantenservice om een afspraak te maken. De contactgegevens vind je onderaan deze pagina. 

Hoeveel inleggen?

Het bedrag dat je in het deposito inlegt bepaal je zelf. De minimale inleg is € 500 en de maximale totale inleg is € 25.000. De daadwerkelijke kosten van de uitvaart zijn afhankelijk van de wensen. Deze zijn voor iedereen anders. Heb je hulp nodig bij het bepalen van het bedrag? Onze klantenservice staat voor je klaar.

Tot € 400 korting

DELA is een grote organisatie met veel kennis en ervaring. Ook zijn we een coöperatie zonder winstoogmerk. We laten jou ook graag meeprofiteren van ons inkoopvoordeel. Als wij de uitvaart van een deelnemer aan ons depositofonds verzorgen krijg je tot € 400 korting op de uitvaartkosten.  

De jaarlijkse rente

 • Je ontvangt ieder jaar rente over het geldbedrag.
 • Deze rente is gelijk aan de actuele rente van de Europese Centrale bank plus 0,75%.
 • Minimaal 1,5% en maximaal 6% per jaar.
 • De rente schrijven wij jaarlijks op 31 december bij. Je ontvangt hiervan een overzicht.

Hoe werkt de uitkering van het uitvaartdeposito?

Als de uitvaartverzorgers van DELA de uitvaart mogen verzorgen dan verrekenen we de kosten direct met het DELA Depositofonds.

Wanneer wij de uitvaart niet verzorgen dan hebben we een aantal documenten nodig. Zoals de akte van overlijden en een kopie van de uitvaartnota. Het bedrag wordt daarna overgemaakt.

Meer informatie over de afhandeling vind je hier.

Wanneer is het niet geschikt voor mij?

Als je je wilt en kunt verzekeren dan kan ons DELA UitvaartPlan een betere keuze zijn.

 • Je bent dan tegen een relatief laag bedrag voor een hogere waarde verzekerd.
 • Daarnaast geldt voor dat product een extra vrijstelling in box 3. En is het inkoopvoordeel hoger dan de korting die de nabestaanden bij een uitvaartdeposito krijgen als DELA de uitvaart verzorgt.
 • Ook is het uitvaartdeposito niet geschikt voor je als je de minimale inleg van € 500 teveel vindt of als je zelf over het gespaarde geld wilt blijven beschikken.
 

Meer informatie over het vooruitbetalen van de uitvaart

Waarom zou ik de uitvaart vooruitbetalen?

Ontzorg je dierbaren, regel het goed voor later

Om te zorgen dat je dierbaren zich later niet druk hoeven te maken over onverwachte uitvaartkosten, is het goed om op voorhand zaken te regelen voor een uitvaart. Je regelt nu dat bij overlijden geld vrijkomt om het afscheid te betalen. Zo ontzorg je de mensen van wie je houdt. Het bedrag dat je in het deposito inlegt bepaal je zelf. Per deelnemer is de minimale inleg € 500 en de maximale inleg € 25.000. De maximale inleg is inclusief eventuele extra bedragen die je inlegt. Heb je meerdere deposito’s? Dan mag de inleg van alle deposito’s bij elkaar niet meer zijn dan € 25.000.

Let op! De kosten van een uitvaart hangen altijd af van de wensen van de overledene en/of nabestaanden. Bekijk daarom hier de gemiddelde kosten van een uitvaart. Zo krijg je een beeld van het bedrag dat je in jouw depositofonds kunt inleggen.

Zijn er kosten verbonden aan het afsluiten van het depositofonds?

Kosten

Je stort enkel je inleg. Het is geen verzekering en daarom zijn er ook geen kosten aan verbonden.

Zijn er nog andere mogelijkheden om de uitvaart vooruit te betalen?

DELA UitvaartPlan tegen koopsom

Met het DELA UitvaartPlan tegen koopsom verzeker je een geldbedrag dat bij overlijden beschikbaar komt voor je uitvaart. Hiervoor stort je eenmalig een bedrag: de koopsomstorting. De koopsom die je betaalt, hangt af van de leeftijd op het moment dat je de verzekering aanvraagt. 

Wat is het verschil tussen het DELA Depositofonds en een DELA UitvaartPlan tegen koopsom? 

 • Het DELA Depositofonds kan iedereen ongeacht leeftijd of gezondheid afsluiten. Het DELA UitvaartPlan tegen koopsom kun je afsluiten tot en met 84 jaar en we vragen je om twee gezondheidsvragen te beantwoorden.
 • Bij het DELA Depositofonds krijg je jaarlijks rente bijgeschreven. Bij het DELA UitvaartPlan tegen koopsom profiteer je mee met onze winstdeling.
 • Bij het DELA Depositofonds betaal je geen poliskosten en distributiekosten, omdat het geen verzekering is. Het DELA UitvaartPlan tegen koopsom is een verzekering en daarom betaal je deze kosten wel. 
 • Het DELA Depositofonds kun je niet stopzetten, dit geld blijft gereserveerd voor de uitvaart. Het UitvaartPlan tegen koopsom kun je wel afkopen of opzeggen. 

Tussentijds verhogen

Bij zowel het DELA Depositofonds als het DELA UitvaartPlan tegen koopsom stijgt het ingelegde bedrag niet automatisch mee met de stijging van de uitvaartkosten, zoals bij een uitvaartverzekering. Het ingelegde bedrag groeit wel door rente of winstdeling. In beide gevallen kun je tussentijds het bedrag verhogen. 

Kijk voor meer informatie op DELA UitvaartPlan tegen koopsom of neem contact op met onze klantenservice.

Wat zijn de mogelijkheden voor een uitvaart bij DELA?

Een uitvaart regelen naar wens

Zodra een uitvaart geregeld moet worden, komt er een hoop op je af. In een korte tijd krijg je veel informatie en moet je veel keuzes maken. Wil je volledig de zorg uit handen geven aan een uitvaartverzorger of wil je zelf een aantal zaken regelen? En hoe weet je dan dat je niets over het hoofd ziet? Onze teams van specialisten staan voor, tijdens en na de uitvaart voor je klaar en helpen je met alle vragen. Vergelijk de verschillende uitvaartmogelijkheden bij DELA. 

Waar vind ik meer informatie over het depositofonds?

Veelgestelde vragen

Op de veelgestelde vragen pagina vind je meer informatie over het DELA Depositofonds.

Extra inleggen?

Heb je al een deposito en wil je een extra bedrag inleggen? Download dan hier het Aanvraag- en bijstortingsformulier. Stuur een foto of scan van het ingevulde formulier naar aanvragen@dela.org. Wij schrijven het bedrag dan van je rekening af. Per post opsturen kan ook naar: coöperatie DELA, Antwoordnummer 77100, 5600 TW Eindhoven (postzegel is niet nodig). 

Heb je een vraag? We helpen je graag!

Voordelen als DELA de uitvaart regelt

DELA is de grootste uitvaartverzorger van Nederland. We hebben alle kennis in huis en helpen bij het regelen van een mooi en persoonlijk afscheid. Iedere uitvaart is bijzonder en uniek. Ook na de uitvaart staan we voor je klaar met onze nabestaandenzorg. We helpen met praktische, financiële en administratieve zaken. 

Omdat elk leven oneindig aandacht verdient

Onze mensen maken elke dag de meest ontroerende situaties mee. Bekijk hier echte verhalen van onze mensen en ervaar wat oneindig aandacht voor het leven betekent.

Uitvaartdeposito bij DELA

 • Al ruim 80 jaar dé expert bij het regelen van een uitvaart
 • Ruim 3 miljoen mensen kozen al voor coöperatie DELA
Aanvragen uitvaartdeposito