• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Kosten uitvaart

Een mooi afscheid zorgt voor fijne herinneringen. Voor de een is dat intiem en bescheiden, voor de ander juist uitbundig. Zoveel mensen, zoveel wensen. Om een uitvaart persoonlijk en bijzonder te maken is het goed om vooraf te weten wat het gaat kosten.

Gemiddelde kosten van een uitvaart bij DELA
Wat kost een uitvaart?
Kosten vergelijken
Waarom kost een begrafenis meer dan een crematie?
Bereken in 2 minuten de kosten voor de uitvaart

Gemiddelde kosten van een uitvaart bij DELA

Een van de eerste keuzes na een overlijden, is de keuze voor begraven of cremeren. De gemiddelde uitvaartkosten zijn ongeveer € 8.000 voor een crematie. Bij een begrafenis zijn de kosten gemiddeld € 10.000. Door heel Nederland werken bij ons betrokken mensen en ervaren teams om samen met nabestaanden invulling te geven aan alle wensen.

Wat kost een uitvaart?

Stel je jezelf wel eens de vraag wat de kosten zijn voor een uitvaart? Veel mensen schatten de kosten van een uitvaart helaas te laag in, zo blijkt uit Nibud-onderzoek. Het is belangrijk om te beseffen dat de daadwerkelijke kosten van een uitvaart altijd af hangen van de wensen van de overledene of nabestaanden. Denk aan een bijzondere locatie of een uitvaart met klein gezelschap. Onze ervaren uitvaartverzorger bij jouw in de buurt weten waar ze op moeten letten en samen kun je kijken wat het beste bij je past.

Controleer eens in de zoveel tijd of jouw uitvaartverzekering nog steeds past bij jouw uitvaartwensen. Of wil je zonder verzekering je wensen al geregeld hebben? Neem gerust contact met ons op.

Kosten vergelijken 

De uitvaartbranche kent geen ‘standaard’ die voorschrijft welke dienst waaronder valt. Daardoor is het niet makkelijk om kosten van verschillende uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken. Neem bijvoorbeeld het regeltarief. Bij DELA is dat inclusief een 24/7 meldingsservice, nabestaandenzorg en hulp bij repatriëring in het geval van overlijden in het buitenland. Anderen bieden onder het regeltarief minder diensten aan. 

Er zijn ook uitvaartondernemers zonder eigen crematorium of uitvaartcentrum. Hun basiskosten zijn laag, omdat zij diensten bij anderen (bijvoorbeeld bij DELA) inkopen. De kosten daarvan zijn niet altijd verwerkt in het regeltarief, maar belanden uiteindelijk ook extra op de factuur. 

De wijze van het berekenen van kosten loopt dus uiteen. Dat leidt tot verschillen in tarieven. Het is hierdoor voor nabestaanden vaak onmogelijk prijzen van verschillende aanbieders goed te vergelijken. De tarieven van DELA zijn marktconform, eerlijk en scherp. 

Samen naar een betere vergelijkbaarheid

DELA is zich bewust dat kosten in de uitvaartbranche een ingewikkeld onderwerp is. Meer transparantie is gewenst. Op dit moment werkt DELA er hard aan om de prijsstelling inzichtelijker te maken. Voor zowel leden en als niet-leden.

Het beter kunnen vergelijken van prijzen in de uitvaartbranche vraagt om een gezamenlijke inspanning. DELA is in gesprek met diverse partijen en stakeholders om tot een betere vergelijkbaarheid te komen. 

 

Kosten uitvaart geen verrassingen

DELA doet er alles aan om te voorkomen dat nabestaanden achteraf worden verrast door de factuur. We maken altijd vooraf een helder overzicht van de kosten. We zijn er trots op dat het bedrag op de kostenopgave vooraf, vrijwel altijd hetzelfde is als op de factuur achteraf. Geen verrassingen dus!

Verschillen zijn mogelijk als er vlak voor de uitvaart wijzigingen zijn doorgegeven. Bijvoorbeeld vanwege iets extra's tijdens de borrel na de afscheidsdienst.

Waarom kost een begrafenis meer dan een crematie?

De vraag waarom een begrafenis meer kosten met zich meebrengt dan een crematie heeft te maken met andere kosten die gemaakt dienen te worden. Bij een begrafenis is het graf het duurste onderdeel. Je hebt namelijk te maken met o.a. de kosten van;

  • het delven van het graf;
  • de grafsteen;
  • de grafrechten;
  • algemene onderhoudskosten van het graf.

Uitvaart kosten berekenen

Bereken in 2 minuten wat de kosten van een uitvaart zijn met de uitvaartkostenwijzer. Zo weet je wat een uitvaart ongeveer kost en welk bedrag je kunt verzekeren. Of welk bedrag je nodig hebt om een uitvaart op korte termijn te regelen zonder verzekering.

Bereken snel wat een uitvaart kost

Iedereen verdient een mooi en bijzonder afscheid. Maar weet jij wat een begrafenis of crematie kost? Bereken in 2 minuten de kosten van het afscheid dat past bij jou.