• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
  • Uitloggen

Opbaren en verzorgen

Verzorgen en opbaren maken een belangrijk onderdeel uit van het afscheid. Een mooi afscheid zorgt namelijk voor fijne herinneringen. We vinden het daarom erg belangrijk dat het gebeurt op een manier die bij u en uw dierbaren past. Of u nu kiest voor een opbaring thuis, in het uitvaartcentrum of een andere locatie, we zorgen goed voor u en uw dierbaren.

Op deze pagina

Verzorging van de overledene
Een laatste eerbetoon
Opbaring: thuis, in een 24-uurskamer of ander gewenste locatie?
Belangrijk om te weten
Veelgestelde vragen over opbaren en verzorgen
Kijkje achter de schermen

Verzorging van de overledene

Met de juiste verzorging ziet de overledene er zoveel mogelijk uit zoals hij was. We hebben hier verschillende methodes voor. Bij gelaatsverzorging kun je kiezen voor extra aanvullend pakket; een speciale airbrush-techniek: make-up wordt verneveld over het gezicht, waardoor verkleuringen en eventuele sporen van een ziekte onzichtbaar worden gemaakt. 

Een laatste eerbetoon

Familieleden vinden het vaak prettig om bij de verzorging aanwezig te zijn. Ze kunnen hun overleden dierbare wassen, aankleden en/of kammen en geven aan het prettig te vinden dit voor hem te kunnen betekenen. Het is een belangrijke stap binnen de rouwverwerking. 

Opbaring: thuis, in een 24-uurskamer of ander gewenste locatie?

Regelmatig kiezen mensen ervoor hun overleden dierbare thuis op te baren. Het geeft je de ruimte om thuis afscheid te nemen in een vertrouwde omgeving. Is thuis opbaren niet mogelijk of vindt u het niet prettig? Dan kan de opbaring plaatsvinden in een uitvaartcentrum. U spreekt dan met de uitvaartverzorger af wanneer u uw overleden dierbare wilt zien. Wilt u daarin meer vrijheid hebben, kunt u kiezen voor een 24-uurskamer. U krijgt daar de sleutel van en kunt dag en nacht naar uw overleden dierbare toe. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om de opbaring op een andere gewenste locatie te laten plaatsvinden, denk bijvoorbeeld aan een verzorgingstehuis of hospice.

Belangrijk om te weten

  • De integriteit van het lichaam staat altijd voorop. Dit is zo bij opbaren en verzorgen, maar bijvoorbeeld ook bij het crematieproces.
  • Bij het opbaren en verzorgen neemt DELA nooit DNA af van overledenen, ook niet op verzoek van nabestaanden.
  • Vingerafdrukken worden nooit zonder toestemming van de nabestaanden afgenomen. U maakt de vingerafdruk, als u dat wenst, zelf op papier, met behulp van  de herinneringsset die u via de uitvaartverzorger kunt afnemen. Tot 14 oktober 2019 zijn, op verzoek en alleen met toestemming van de nabestaanden, digitale vingerafdrukken afgenomen. Na afname worden deze vingerafdrukken maximaal 14 maanden bewaard in een veilige digitale kluis.

Veelgestelde vragen over opbaren en verzorgen:

Hoe verloopt de laatste verzorging?
De overledene wordt uit de koele ruimte gehaald en op een verzorgtafel gelegd. De verzorgers controleren het enkelbandje en het verzorgingsformulier. Hier staan alle wensen van de familieleden op, zoals: Mag de overledene worden geschoren? Mag de mond gesloten worden door middel van een cosmetische hechting? Als de familie bij de verzorging aanwezig is, doen de verzorgers de eerste noodzakelijke verzorging voordat de familie binnenkomt. 
Hoe worden nabestaanden op de verzorging voorbereid?
Voor de verzorging wordt de familie door de verzorgers ontvangen. Ter voorbereiding en geruststelling leggen ze uit hoe de verzorgingsruimte eruitziet en wat de familie kan verwachten. Daarna loopt u samen naar de overledene. Verzorgster Veran: ‘Ik laat de familie altijd even alleen naar binnen lopen. De eerste confrontatie kan emotioneel zijn. Soms is het de eerste keer dat mensen de overledene zien. Pas als ze er klaar voor zijn, beginnen we.’
Is een laatste verzorging niet heel spannend?
Veel mensen vinden de laatste verzorging spannend en twijfelen of ze het wel durven. Achteraf geven ze vaak aan dat het een erg waardevolle ervaring was die veel rust heeft gebracht. Tijdens de verzorging is er ruimte voor alle emoties. Verzorgster Veran: ‘Ik zeg altijd aan het begin tegen de familie dat ze alles mogen aangeven. Als iets niet loopt zoals ze willen, doen we het anders. Als ze een pauze nodig hebben, pakken we die pauze.’
Kunnen nabestaanden aanwezig zijn bij of meehelpen met de laatste verzorging?
Vaak vinden nabestaanden het prettig om bij de verzorging aanwezig te zijn. Bijvoorbeeld door met zorg iemands kleren aan te trekken of met liefde je dierbare te wassen. Alleen al het aanwezig zijn kan troost bieden. DELA biedt dan ook alle ruimte om hierbij aanwezig te zijn en als de familie het wil, kunnen ze ook meehelpen met de laatste verzorging.
Mag de overledene met eigen producten worden verzorgd?
Voor het mooiste resultaat maken verzorgers graag gebruik van speciale verzorgingsproducten. Wilt u graag eigen spullen meenemen zoals een geurtje of lippenstift, kan dat natuurlijk ook. Verzorgster Veran: ‘Als mensen eigen spullen meenemen, neem ik daar altijd de tijd voor. Samen bepalen we wat we kunnen gebruiken.’

Welke speciale mogelijkheden zijn er voor de verzorging?
  • Lichte balseming (thanatopraxie). Door een speciale behandeling verandert het lichaam minder snel en voelt het minder koel aan.
  • Rituele wassingen. Ieder mens neemt graag op zijn eigen manier afscheid. Soms heeft dit een extra religieus of cultureel aspect. We maken dit mogelijk door rituelen zoals rituele wassingen of het plaatsen van culturele symbolen in de kist.

Waar kan de overledene worden opgebaard?
  • Thuis. 
    Dit is altijd mogelijk, mits de thuissituatie en de conditie van het overleden lichaam dit toelaten (bijv. een zwaar ongeluk, waardoor het lichaam te zeer is aangetast).
  • Uitvaartcentrum. 
    Met de uitvaartverzorger wordt afgesproken wanneer de overledene bezocht kan worden.
  • Een 24-uurskamer in een uitvaartcentrum. 
    De familie krijgt de sleutel en kan dus altijd naar binnen.
  • Een andere locatie zoals een verpleeg- of verzorgingstehuis, een hospice of een andere bijzondere locatie. 
    De overledene wordt, vergelijkbaar met thuis, opgebaard in een kist of op een bed in een aparte ruimte. Informeer bij de hospice naar mogelijk extra kosten voor de uitvaartkamer.
 

Hoe de laatste verzorging zorgt voor een mooie herinnering

Veran doet de laatste verzorging en opbaring van overledenen en zorgt daarmee voor een stukje rust bij de nabestaanden. ‘De familie kan maar één keer afscheid nemen. Het gevoel dat ze daaraan overhouden, houdt een leven lang aan.’