• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Opbaren en verzorgen

Het opbaren en verzorgen kan zowel thuis als in een uitvaartcentrum. Speciale gelaatsverzorging of lichte balseming is ook mogelijk.

Thuis of in een uitvaartcentrum

Bij een opbaring thuis wordt de overledene opgebaard in een uitvaartkist of in bed. De verzorging gebeurt indien mogelijk ook thuis. Je kunt ook kiezen voor opbaren en verzorgen in een uitvaartcentrum. In een van onze intieme rouwkamers of 24-uurskamers. Het kan troost geven om de overledene zelf te verzorgen. In sommige situaties is thuis opbaren niet mogelijk.

In een hospice

Een opbaring in een hospice is vergelijkbaar met een opbaring thuis. Opbaren kan in een kist of op een bed in een ruimte in het hospice en in veel gevallen kun je ook meehelpen met de verzorging als je dat wilt. Er is echter een belangrijk verschil: vaak moet huur worden betaald om de uitvaartkamer in het hospice te huren. De kosten hiervan kunnen per hospice verschillen.

Gelaatsverzorging

Met gelaatsverzorging, een speciale airbrushtechniek, kunnen gezichtsverkleuringen, infuusplekken en oneffenheden toch gecamoufleerd worden.

Lichte balseming - thanatopraxie

Met lichte balseming blijft de overledene er natuurlijker uitzien en voelt bovendien niet meer zo koud aan. Ook kunnen tekenen van een eventuele ziekte afnemen. Meer informatie over lichte balseming.

Belangrijk om te weten

  • Bij het opbaren en verzorgen neemt DELA nooit DNA af van overledenen, ook niet op verzoek van nabestaanden.
  • Alleen met toestemming van nabestaanden, worden er digitale vingerafdrukken afgenomen.
  • Integriteit van het lichaam staat altijd voorop. Dit geldt bij opbaren en verzorgen, maar bijvoorbeeld ook bij het crematieproces.