• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Wat gebeurt er bij een crematie?

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie. In Nederland is het momenteel een vaker gekozen optie dan een begrafenis. Hoe gaat een crematie eigenlijk in zijn werk?

Wanneer vindt de crematie plaats?

Een overledene mag vanaf 36 uur na het overlijden gecremeerd worden, maar de crematie mag niet later dan zes werkdagen na het overlijden plaatsvinden. Dit geeft de nabestaanden tijd om de uitvaart te regelen. Eerder of later cremeren is in uitzonderlijke gevallen mogelijk, maar alleen met toestemming van de burgemeester. Voor een vervroegde crematie is bovendien toestemming van de officier van justitie nodig.

Voorbereiding

Bij het regelen van een crematie komt veel kijken. De nabestaanden hoeven dit niet alleen te doen; het is gebruikelijk dat een uitvaartverzorger helpt om alle wensen op een rij te zetten. De uitvaartverzorger maakt bijvoorbeeld afspraken met het crematorium, regelt het vervoer en de verzorging van de overledene en helpt bij het opstellen van rouwkaarten en rouwadvertenties.

De herdenkingsdienst

De nabestaanden van de overledene bepalen waar de herdenkingsdienst plaatsvindt. Dit kan in het crematorium zijn, maar bijvoorbeeld ook in een aula op een andere locatie. Vaak kunnen de naasten voor de herdenkingsdienst samenkomen in een speciale familiekamer. Daar kunnen zij zich in rust voorbereiden op het afscheid van hun dierbare.

De invulling van de afscheidsplechtigheid gebeurt zoveel mogelijk naar de wens van de overledene en de nabestaanden. Zij kunnen bijvoorbeeld keuzes maken over de sprekers, de muziek of zang, de bloemen en het projecteren van foto's of video's. Ook beslist de familie of de kist van de overledene tijdens de dienst open of dicht blijft.

Na de dienst kan de familie van de overledene de bloemen meenemen, maar deze kunnen ook in het crematorium achtergelaten worden. Veel crematoria hebben een bloemenveld of een soortgelijke herdenkingsplek.

Het crematieproces

Na de afscheidsplechtigheid wordt de overledene naar de ovenruimte gebracht. Op de kist wordt een vuurvast crematiesteentje met een uniek nummer geplaatst, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over de identificatie. De overledene wordt vervolgens op een speciale wagen de oven ingevoerd bij een temperatuur van 800 graden.

Het komt regelmatig voor dat de familie aanwezig wil zijn bij het crematieproces in de ovenruimte, maar dat hoeft niet. Soms willen nabestaanden voorwerpen achterlaten in de kist, zoals bloemen, tekeningen of knuffels. Elk crematorium hanteert hiervoor zijn eigen regels. Meestal is het gewoon toegestaan. De crematie is tegenwoordig vaak geautomatiseerd, maar er is altijd een medewerker van het crematorium aanwezig om het proces te overzien.

Na de crematie worden alle niet-verbrande overblijfselen, zoals chirurgisch metaal en het crematiesteentje, uit het as gehaald.

As van de overledene

We gaan uiterst respectvol en zorgvuldig om met de as van een overledene. Een juiste en zorgvuldige werkwijze zorgt ervoor dat asresten niet per ongeluk worden verwisseld of kwijtraken. Centraal staat dat aan elke crematie een uniek crematienummer wordt toegekend, gekoppeld aan een overledene.

  • Dit nummer staat ook vermeld op een vuurvast steentje, dat ook meegaat in de crematieoven.
  • Bij het leegmaken van de oven wordt dit crematiesteentje weer bovenop de as gelegd.
  • De as gaat direct in een tijdelijke urn, de asbox.
  • Voorafgaand aan het vullen van de asbox vindt er een controle plaats of het nummer op de asbox en het crematiesteentje hetzelfde zijn.
  • Op de asbox wordt een etiket geplaatst met de naam van het crematorium, de naam van de overledene, de crematiedatum en het crematienummer.

Ook bij de overhandiging van de as aan de nabestaanden, speelt het nummer op het steentje een centrale rol. Samen met de nabestaanden wordt het nummer gecontroleerd, zodat voor nabestaanden duidelijk is dat de as in de urn van hun dierbare is.

Condoleance

Na de herdenkingsdienst is er vaak de behoefte om bij elkaar te komen en na te praten. Dat kan in de condoleanceruimte van het crematorium of op een andere locatie. Ook kan er wat gegeten en gedronken worden. Koffie, thee, cake en broodjes zijn het meest gangbaar, maar de catering kan naar wens uitgebreid worden.

Uitstrooien of bijzetten?

Een maand na de crematie mag de familie van de overledene de as ophalen in een speciale asbus. Deze kan thuis in een urn geplaatst worden, maar ook begraven worden. De nabestaanden kunnen de urn ook bijzetten in een urnenmuur. Daar is ook vaak ruimte voor bloemen, foto's of andere kleine, dierbare voorwerpen.

Een andere mogelijkheid is om de as van de overledene uit te strooien, bijvoorbeeld op een speciaal veldje bij het crematorium. Of misschien had de overledene een favoriet plekje in de duinen, het bos of aan zee. Het uitstrooien kan op die plek extra betekenisvol zijn, maar is niet altijd toegestaan. Vraag vooraf daarom toestemming aan de eigenaar van de grond.

Tegenwoordig zijn er ook andere bestemmingen voor de asresten. De as kan bijvoorbeeld verwerkt worden in één of meerdere sieraden, zodat nabestaanden de overledene altijd bij zich dragen.

Meer informatie?

Heb je vragen over een uitvaart? Wil je bijvoorbeeld weten wat er zoal mogelijk is? Of twijfel je over de uitvaartwensen? Bekijk de manieren waarop DELA een uitvaart kan regelen of bel de Uitvaartinformatielijn (040 - 260 14 50). We denken graag met je mee over een mooi afscheid.

Een uitvaart regelen in coronatijd

Een uitvaart regelen we altijd samen. Op dit moment regelen we het afscheid via videobellen. Als dit echt niet mogelijk is, kunnen we alternatieven bieden. Zo zorgen we samen voor een mooi en persoonlijk afscheid op de manier die jij fijn vindt.

Wil je meer informatie over het regelen van een uitvaart in coronatijd? Bekijk onze corona-informatiepagina.