Wanneer kun je de as ophalen na de crematie?
De as van een overledene is voor de nabestaanden een waardevol aandenken. Je kunt de asresten bijvoorbeeld bewaren in een urn of uitstrooien op een plek die belangrijk was voor de overledene. Maar na een crematie is de as niet direct beschikbaar.
Wanneer mag je de as ophalen?
Volgens de Nederlandse wet mag een crematorium de as pas een maand na crematie vrijgeven. Het crematorium bewaart de asresten gedurende deze maand in een speciale ruimte. Die ruimte is niet toegankelijk voor nabestaanden.
Bedenktijd
Er zijn een aantal goede redenen voor de wachttijd van een maand. Zo hebben de nabestaanden voldoende tijd om na te denken over wat ze met de as willen. In principe beslist de persoon die de crematie heeft geregeld wat er met de asresten gebeurt. Het komt voor dat nabestaanden het oneens zijn over de bestemming van de as. De wachttijd geeft hen de kans eventuele meningsverschillen uit te praten. Lukt dat niet, dan doet de rechtbank hier uitspraak over.
Speciale wensen
Mogelijk heeft de overledene zelf specifieke wensen in het testament opgenomen. Denk aan bijzetting van de as in een familiegraf, het bewaren van de as in een sierurn of uitstrooiing op een speciale plek. Wanneer nabestaanden de as al uitgestrooid of verdeeld hebben, dan zou die wens niet meer uit te voeren zijn.
Onderzoek
Er is nog een andere reden waarom de asresten pas na een maand vrijgegeven worden. Het geeft justitie de kans de as te onderzoeken op zaken die kunnen wijzen op een niet-natuurlijke doodsoorzaak. Denk bijvoorbeeld aan gifsporen. Gelukkig is daar in veruit de meeste gevallen geen reden toe.
Niet toegankelijk
Misschien wil je de as om wat voor reden dan ook toch eerder hebben. In zo’n geval kun je een ontheffingsverzoek indienen. De rechter bekijkt dan of je belangen zwaar genoeg wegen.
Heb je vragen over dit onderwerp? Via de DELA Uitvaartinformatielijn helpen we je graag. Daarnaast kunt je terecht bij een DELA-uitvaartcentrum. Kijk hier voor een vestiging bij jou in de buurt.