• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Wat te doen bij een overlijden?

Wanneer een van je dierbaren overlijdt, breekt er een emotionele periode aan. Soms is het lastig om je hoofd erbij te houden, zeker in het begin. Hoe moeilijk het ook is, er moeten toch dingen geregeld worden. Wat zijn de eerste zaken waar je aan moet denken?

De eerste stappen

Breng als eerste de huisarts op de hoogte. Van de huisarts krijg je een Verklaring van overlijden. Licht daarna de directe naasten in. Indien er geen directe naasten zijn, gaat de gemeente in eerste instantie op zoek naar nabestaanden. Lees hier meer over het overlijden van een alleenstaande.

Meld het overlijden ook meteen bij een uitvaartverzorger. Met de Verklaring van overlijden kun je bij de gemeente aangifte doen van het overlijden. Je kunt dit ook door de uitvaartverzorger laten doen. De gemeente geeft vervolgens een Akte van overlijden af. Bewaar de Akte van overlijden goed. Je hebt dit document nodig bij het regelen van veel zaken. Geef het origineel nooit weg, maar stuur altijd een kopie wanneer om de akte wordt gevraagd.

Uitvaartverzorger

Het is belangrijk dat er direct een uitvaartverzorger wordt ingelicht, want die regelt bijvoorbeeld dat het lichaam van de overledene wordt opgehaald. Ook moet de uitvaart snel geregeld worden. Het is Nederland verplicht om een overledene binnen zes werkdagen te begraven of cremeren, maar niet eerder dan 36 uur na het overlijden.

Wil je de uitvaart laten verzorgen door DELA? Meld het overlijden dan via het telefoonnummer 0800 - 955 66 55 (of via het nummer 0031 40 - 260 16 73 als je vanuit het buitenland belt). We helpen je graag in deze verdrietige tijd en nemen jou en de andere nabestaanden zoveel mogelijk zorgen uit handen. Zo kunnen jullie je richten op het rouwproces.

Bank

Meld het overlijden ook zo snel mogelijk bij de bank van de overledene. Overleg met de bank wat er moet gebeuren met de rekeningen. Soms is het wenselijk deze te blokkeren, maar dat hangt af van de situatie. Is je partner overleden en hebben jullie een gezamenlijke rekening, dan kun je deze op jouw naam laten zetten. Denk er in ieder geval aan automatische incasso’s stop te zetten en eventuele schulden te inventariseren.

Als je erfgenaam van de overledene bent, heb je mogelijk een verklaring van erfrecht van een notaris nodig om weer toegang te krijgen tot een geblokkeerde rekening. Informeer bij de bank of dat zo is.

Donor

Het is goed om te weten of de overledene als donor staat geregistreerd. De huisarts kan dit voor je opzoeken in het Donorregister. Mocht je partner of familielid geregistreerd staan als donor, dan merk je hier als nabestaande overigens weinig van. Je kunt gewoon afscheid nemen en je ziet niets van de orgaandonatie. Ook de uitvaart hoeft niet te worden uitgesteld.

Uitvaartverzekering

Ook is het belangrijk om uit te zoeken of je familielid of partner een uitvaartverzekering had. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wat betreft de kosten. Worden deze gedekt door een verzekering of moeten de nabestaanden (bij)betalen?

Uitvaart

Vervolgens moet de uitvaart daadwerkelijk geregeld worden. Hierbij is het belangrijk dat de wensen van de overledene worden gerespecteerd. Veel mensen leggen voor hun overlijden vast hoe hun afscheid eruit moet komen te zien, bijvoorbeeld in een gesprek met de uitvaartverzorger, online via 'Mijn Uitvaartwensen' of in een schriftelijke verklaring.

Een andere mogelijkheid is dat de uitvaartwensen zijn opgenomen in het testament. Je kunt bij het Centraal Testamentenregister opvragen of de overledene een testament had. Een notaris kan dit ook voor je doen.

Als jij en de andere nabestaanden niet weten hoe de overledene zijn afscheid wilde invullen, zullen jullie zelf een aantal beslissingen moeten nemen. Bijvoorbeeld over de keuze tussen begraven en cremeren, de gastenlijst en de uitvaartlocatie, de muziek, de bloemen en de kist.

Na de uitvaart

Ook na de uitvaart komt er nog veel regelwerk op je af. Denk bijvoorbeeld aan het opzeggen van verzekeringen en abonnementen en het aanvragen van eventuele uitkeringen. We hebben een speciale pagina gemaakt die hier veel dieper op ingaat.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Of heb je hulp nodig bij het regelen van bepaalde zaken? Bel dan de Uitvaartinformatielijn (040 - 260 14 50). We denken graag met je mee over een mooi afscheid.

Kinderen strooien bloemblaadjes over de kist tijdens de ceremonie

Een uitvaart naar wens zonder verzekering