• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Asbestemmingen

Tijdens ons leven delen we vele momenten, gedachten en emoties met elkaar. Wanneer iemand wegvalt, blijven de herinneringen. We koesteren ze en delen ze met elkaar. Zo leeft de dierbare voort in onze herinnering.

Na de crematie heb je ruim de tijd om te bedenken wat je met de as van je dierbare wilt doen. Als je niet weet wat de overledene wilde, kun je zelf een bestemming kiezen. Die keuze is natuurlijk heel persoonlijk. Je kunt de as bijvoorbeeld thuis bewaren in een bijzondere urn, verstrooien op een mooi plekje of verwerken in een persoonlijk sieraad. Ook kun je eens kijken naar andere herinneringsproducten. Wij begrijpen dat de keuze soms moeilijk kan zijn. Daarom denken we graag met je mee over een asbestemming of tastbare herinnering die past bij jouw wensen en situatie.

Mogelijke asbestemmingen

Onze crematoria bieden diverse mogelijkheden voor asbestemmingen. Je leest hier meer over via onderstaande links. Wil je meer weten over de specifieke mogelijkheden op een bepaalde locatie? Je vindt het telefoonnummer van het crematorium in de vestigingslijst

Zo maak je je keuze kenbaar

Na de uitvaart ontvangt de opdrachtgever van de crematie een formulier om de keuze voor de asbestemming aan te geven. Wil je de as graag ophalen? Dan sturen we hiervoor een bericht. Wil je dat wij de as verstrooien op ons strooiveld? Dan laten we weten wanneer wij dit willen doen. Je mag hierbij aanwezig zijn.

De asbox

Als je de as van je dierbare komt ophalen, dan krijg je van ons een rechthoekige asbox waar de as in zit. Je kunt dan thuis in alle rust nadenken wat je met de as wilt doen. Bijvoorbeeld bewaren in de asbox of in een bijzondere urn of laten verwerken in een assierraad. Wil je de as verstrooien? Hier kun je de asbox ook voor gebruiken. Door het gebruik van de asbox hoeft de as maar één keer verwerkt te worden. De asbox wordt volledig geproduceerd in Nederland en voldoet aan de laatste ontwikkelingen op het gebied van materialen en duurzaamheid. Dat maakt de asbox de meest respectvolle en duurzame manier om de as te bewaren.

 

Voorbeeld van een asbox

Belangrijk om te weten

  • Het crematorium mag de as alleen meegeven aan de opdrachtgever van de crematie of aan iemand die door de opdrachtgever is gemachtigd. Neem daarom een legitimatiebewijs mee als je de as komt ophalen. Het crematorium moet kunnen controleren of de juiste persoon de as ophaalt, of dat er een machtiging is afgegeven.
  • De opdrachtgever van de crematie moet akkoord geven voor alle asbestemmingen. De opdrachtgever kan deze verantwoordelijkheid alleen overdragen via een machtiging.
  • Er geldt een wettelijke wachttijd van één maand voordat wij de as mogen vrijgeven voor een definitieve bestemming. Tijdens deze wachttijd bewaren wij de asbox in de algemene nis van het crematorium. Nabestaanden hebben geen toegang tot deze rustplaats. Als je meer dan een maand nodig hebt om een definitieve asbestemming te kiezen, kun je de as ook voor een langere periode laten bijzetten in de algemene nis.
  • Informeer bij het consulaat of de ambassade van het desbetreffende land wat je moet doen als je de as wilt meenemen naar het buitenland. Bij veel landen gaat dit vrij eenvoudig. Je hebt vaak alleen een crematieverklaring, in een voor dat land leesbare taal, en een afgesloten asbus nodig. Bij sommige landen gelden echter strenge regels.

Download de machtiging asbestemmingen