• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Thanatopraxie (lichte balseming)

Een thanatopraxiebehandeling, ook wel lichte balseming genoemd, zorgt vaak voor een natuurlijker uiterlijk van de overledene. De huid blijft soepel, er komt vaak wat kleur terug op de wangen. Maar wat is lichte balseming eigenlijk?

Thanatopraxie (lichte balseming) tijdelijk niet mogelijk.

Let op: door gewijzigde wet- en regelgeving is thanatopraxie (lichte balseming) tijdelijk niet mogelijk. We zijn aan het kijken welke maatregelen we kunnen nemen om dit zo snel mogelijk weer aan te bieden. 

Thanatopraxie is een vorm van opbaring die ervoor zorgt dat het lichaam van een overleden dierbare minder snel achteruit gaat. Het lichaam wordt geconserveerd voor de duur van de opbaring en neemt de omgevingstemperatuur aan. Door thanatopraxie verdwijnen eventuele tekenen van ziekte en is er geen koeling van het lichaam meer nodig. Je dierbare voelt hierdoor minder koud aan.

Nabestaanden vinden het vaak prettig om in de dagen voor de uitvaart dicht bij hun dierbare te zijn. De mooie herinneringen die in die dagen ontstaan worden nog lang gekoesterd. Ze helpen om na de uitvaart het verlies te verwerken.

Hoe werkt het?

Een thanatopraxiebehandeling is te vergelijken met een dialyse. Het bloed van het lichaam wordt vervangen door een conserverende vloeistof. Een behandeling duurt ongeveer twee en een half uur; een gediplomeerd thanatopracteur voert de behandeling uit.

Is het altijd mogelijk?

Thanatopraxie is altijd mogelijk, maar gaat in nauw overleg met de nabestaanden. Als het effect van de behandeling onvoldoende zou kunnen zijn, bespreken we vooraf de verwachtingen met de nabestaanden.

Persoonlijke keuze

De keuze voor de vorm van opbaren is heel persoonlijk. Bij thanatopraxie ondergaat het lichaam een behandeling. We vinden het belangrijk dat nabestaanden goed geïnformeerd zijn over alle mogelijke vormen van opbaren en een weloverwogen keuze maken. Willen nabestaanden meer weten over de behandeling, dan leggen we dit graag uit in een persoonlijk gesprek met de familie.

Veelgestelde vragen over lichte balseming