• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Lichte balseming

Het verlies van een dierbare komt soms aangekondigd, maar meestal onverwachts. Nabestaanden blijven achter met hun verdriet. Op weg naar de uitvaart is er behoefte aan een laatste aanraking. Nog een keer de hand van de dierbare vasthouden, een knuffel of een kus.

De overledene ziet er natuurlijker uit

Lichte balseming bij DELA noemen we met een moeilijk woord: thanatopraxie. Dat betekent dat het lichaam voor een korte tijd wordt geconserveerd. Het ontbindingsproces vertraagt. Sinds 1 januari 2010 is deze vorm van balseming mogelijk. Bij balsemingen denken we vaak aan het koningshuis. Leden van het koningshuis maken al veel langer gebruik van balseming.

Na een thanatopraxie ziet de overledene er natuurlijk uit. Een aanraking voelt minder koud en kil aan. Nabestaanden ervaren het als prettig om in de dagen voor de uitvaart dichtbij de overledenen te zijn. De mooie herinneringen die in die dagen ontstaan worden nog lang gekoesterd. Ze helpen om na de uitvaart het verlies te verwerken.

Hoe gaat lichte balseming zijn werk?

Anders dan de meeste mensen denken heeft thanatopraxie niets te maken met een smeersel dat op de buitenkant van het lichaam wordt aangebracht. Hoe gaat de thanatopraxie dan wel in zijn werk? Met een mechanische pomp wordt een chemische vloeistof op basis van verschillende soorten alcohol in de bloedsomloop gebracht. Deze stof zet zich binnen enkele dagen om in gas. Pas wanneer dat gas na vijf tot tien dagen het lichaam heeft verlaten, zal het ontbindingsproces weer zijn normale gang kunnen gaan. In een klein aantal gevallen voegen we een additief toe aan onze basis balsemvloeistof om de thanotopraxie te laten slagen.

Een thanatopraxie is het vervangen van het bloed en lichaamsvocht, door een conserverende vloeistof via het adersysteem. In een kleine inkeping in de hals of lies wordt een toevoerbuisje in de slagader geplaatst om de conserverende vloeistof in te brengen. Tijdens het injecteren houdt de thanatopracteur de 'bloedbaan' nauwlettend in de gaten. Doormiddel van een massage stimuleert hij de circulatie. Zo wordt het hele lichaam voorzien van de balsemvloeistof. Via een holle naald, die in het hart geplaatst wordt, kan het bloed het lichaam verlaten. Naarmate het proces vordert krijgt het lichaam weer een natuurlijke uitstraling. Er komt soms zelfs weer wat kleur op de wangen van de overledene.

Een behandeling duurt ongeveer twee uur. Het lichaam is dan ontdaan van bacterierijk lichaamsvloeistof en voorzien van de conserverende vloeistof. De incisies in het lichaam worden zorgvuldig gesloten. De neus en mond worden grondig gereinigd en opgestopt om te voorkomen dat bacteriën alsnog een kans krijgen. De mond wordt gesloten en cosmetisch gehecht.

Persoonlijke keuze

De keuze voor deze vorm van opbaren is heel persoonlijk. Er zijn nabestaanden die vinden dat een lichte balseming veel te ver gaat. Ze vinden het niet integer om de overledene deze behandeling te laten ondergaan. Anderen zijn blij met de mogelijkheid om zonder koeling hun dierbare tot de uitvaart thuis te hebben. Zij hebben geen moeite met de ingreep.

Beoordeling wel of geen lichte balseming

Een lichte balseming wordt bij coöperatie DELA altijd door een speciaal opgeleide thanatopracteur uitgevoerd. Deze expert beoordeelt ook of de balseming bij een overledene kan worden uitgevoerd. Meestal is dat geen probleem. De thanatopracteur raadt de balseming af wanneer een lichaam voor het overlijden veel vocht toegediend heeft gekregen. Zo kunnen er nog andere redenen zijn waarom er beter niet gebalsemd kan worden. Er is altijd in nauw overleg met de nabestaanden. Bij twijfel zal DELA de behandeling afraden.

Een opbaring na thanatopraxie die niet goed is verlopen, is voor de nabestaanden heel vervelend. Zij krijgen dan vaak het advies de overledenen direct in de kist te leggen en deze te sluiten.

Behandeling vindt plaats in een uitvaartcentrum

DELA voert de lichte balseming altijd kundig en respectvol uit in een uitvaartcentrum. Nooit thuis. Volgens ons is een verzorgingsruimte de beste plek om de behandeling uit te voeren. Daar werkt de thanatopracteur in een hygiënische omgeving en heeft hij alle apparatuur bij de hand. Ook kan hij geconcentreerd werken. Dat is nodig omdat hij voor het beste resultaat gaat.

Verzorging en opbaring

Na de behandeling door de thanatopracteur nemen de medewerkers van het uitvaartcentrum de verzorging over. De familieleden kunnen daar bij aanwezig zijn en als ze willen ook helpen met aankleden, haarkammen, scheren, etc. Wanneer de verzorging klaar is volgt de opbaring in het uitvaartcentrum, 24 uurs kamer of thuis in de vertrouwde omgeving.

Meer weten over lichte balseming?

Onze uitvaartverzorgers geven je graag meer informatie over lichte balseming. Neem gerust contact met ons op via de Uitvaartinformatielijn op 040 260 14 50. Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen.

Lees meer