• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Thanatopraxie (lichte balseming)

Een thanatopraxiebehandeling, ook wel lichte balseming genoemd, zorgt vaak voor een natuurlijker uiterlijk van de overledene. De huid blijft soepel, er komt vaak wat kleur terug op de wangen. Maar wat is lichte balseming eigenlijk?

Geen lichte balseming mogelijk

Op dit moment bieden wij geen thanatopraxie (lichte balseming) aan. Lees hier waarom we dit niet doen.

Thanatopraxie is een vorm van opbaring die het proces van achteruitgang van het lichaam vertraagt. Het lichaam wordt voor een korte tijd geconserveerd. Thanatopraxie maakt opbaren zonder koeling mogelijk; je dierbare voelt hierdoor minder koud aan. Nabestaanden vinden het vaak prettig om in de dagen voor de uitvaart dicht bij hun dierbare te zijn. De mooie herinneringen die in die dagen ontstaan worden nog lang gekoesterd. Ze helpen om na de uitvaart het verlies te verwerken.

Hoe werkt het?

Een thanatopraxiebehandeling is het vervangen van de lichaamsvloeistoffen door een conserverende vloeistof die wordt toegediend via de bloedbaan. De incisies voor het toedienen van de conserverende vloeistof, worden aan het einde van de behandeling zorgvuldig gesloten. De mond wordt gesloten door middel van een cosmetische hechting, net als bij een reguliere verzorging. Het gehele proces leggen we onderaan deze pagina uit. Een behandeling duurt ongeveer twee uur; een gediplomeerd thanatopracteur voert de behandeling uit. 

Persoonlijke keuze

De keuze voor de vorm van opbaren is heel persoonlijk. Bij thanatopraxie ondergaat het lichaam een behandeling. We vinden het belangrijk dat nabestaanden goed geïnformeerd zijn over alle mogelijke vormen van opbaren en een weloverwogen keuze maken. De uitvaartverzorger geeft hierover uitleg.

Is het altijd mogelijk? 

Thanatopraxie is vaak mogelijk, maar niet altijd. Er zijn omstandigheden waarbij de thanatopracteur een negatief advies kan uitbrengen voor een behandeling, bijvoorbeeld na bepaalde medische behandelingen. Er is altijd nauw overleg met de nabestaanden. Wanneer de thanatopracteur twijfelt aan het resultaat van de behandeling, dan zal hij of zij deze vorm van opbaren afraden.

Wat houdt de behandeling in?

Let op: in deze alinea beschrijven we met veel details hoe de thanatopracteur te werk gaat. Behalve nabestaanden zijn ook anderen geïnteresseerd in thanatopraxie. Denk aan verzekerden, anderen in de uitvaartbranche, belangstellenden die ervan horen bij een rouwbezoek. Voor iedereen die meer wil weten, geven we hier een diepgaande uitleg van de behandeling.

De thanatopraxie begint met een kleine incisie in de hals of lies. Via deze incisie wordt een toevoerbuisje in de slagader geplaatst om de conserverende vloeistof door middel van een mechanische pomp in te brengen. Met een massage stimuleert de thanatopracteur de circulatie. Zo wordt het hele lichaam voorzien van de vloeistof. Via een holle naald, die in het hart geplaatst wordt, kan het bloed het lichaam verlaten. Op dezelfde manier worden vloeistoffen uit de organen verwijderd. Aan het einde van de behandeling worden de incisies gesloten. Daarna is het lichaam klaar voor de verdere verzorging.
De conserverende stof zet zich binnen enkele dagen om in gas. Pas wanneer dat gas het lichaam heeft verlaten, zal het ontbindingsproces weer zijn normale gang kunnen gaan. Naarmate de behandeling vordert krijgt het lichaam weer een natuurlijke uitstraling. Er komt soms zelfs weer wat kleur op de wangen van de overledene.

Veelgestelde vragen over lichte balseming