• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Thanatopraxie (lichte balseming)

Een thanatopraxiebehandeling, ook wel lichte balseming genoemd, zorgt vaak voor een natuurlijker uiterlijk van de overledene. De huid blijft soepel, er komt vaak wat kleur terug op de wangen. Maar wat is lichte balseming eigenlijk?

Tijdelijk geen lichte balseming

Op dit moment bieden wij tijdelijk geen thanatopraxie (lichte balseming) aan. Klik hier voor meer informatie.

Thanatopraxie is een vorm van opbaring die het proces van achteruitgang van het lichaam vertraagt. Het lichaam wordt voor een korte tijd geconserveerd. Thanatopraxie maakt opbaren zonder koeling mogelijk; je dierbare voelt hierdoor minder koud aan. Nabestaanden vinden het vaak prettig om in de dagen voor de uitvaart dicht bij hun dierbare te zijn. De mooie herinneringen die in die dagen ontstaan worden nog lang gekoesterd. Ze helpen om na de uitvaart het verlies te verwerken.

Hoe werkt het?

Een thanatopraxiebehandeling is het vervangen van de lichaamsvloeistoffen door een conserverende vloeistof die wordt toegediend via de bloedbaan. De incisies voor het toedienen van de conserverende vloeistof, worden aan het einde van de behandeling zorgvuldig gesloten. De mond wordt gesloten door middel van een cosmetische hechting, net als bij een reguliere verzorging. Het gehele proces leggen we onderaan deze pagina uit. Een behandeling duurt ongeveer twee uur; een gediplomeerd thanatopracteur voert de behandeling uit. 

Persoonlijke keuze

De keuze voor de vorm van opbaren is heel persoonlijk. Bij thanatopraxie ondergaat het lichaam een behandeling. We vinden het belangrijk dat nabestaanden goed geïnformeerd zijn over alle mogelijke vormen van opbaren en een weloverwogen keuze maken. De uitvaartverzorger geeft hierover uitleg.

Is het altijd mogelijk? 

Thanatopraxie is vaak mogelijk, maar niet altijd. Er zijn omstandigheden waarbij de thanatopracteur een negatief advies kan uitbrengen voor een behandeling, bijvoorbeeld na bepaalde medische behandelingen. Er is altijd nauw overleg met de nabestaanden. Wanneer de thanatopracteur twijfelt aan het resultaat van de behandeling, dan zal hij of zij deze vorm van opbaren afraden.

Behandeling in een uitvaartcentrum

Onze thanatopracteurs voeren de behandeling altijd kundig en respectvol uit in een uitvaartcentrum. Nooit thuis. Vanwege de aard van de behandeling is een uitvaartcentrum de beste plek om deze uit te voeren. 

Verzorging en opbaring

Na de behandeling door de thanatopracteur, neemt een uitvaartmedewerker de verdere verzorging over. Nabestaanden die dit willen mogen hierbij aanwezig zijn en/of meehelpen met aankleden, scheren, make-up, enz.  Wanneer de verzorging klaar is, volgt de opbaring in een locatie naar keuze. Bijvoorbeeld het in het uitvaartcentrum, 24 uurs kamer of thuis in de vertrouwde omgeving.

Wat houdt de behandeling in?

Let op: in deze alinea beschrijven we met veel details hoe de thanatopracteur te werk gaat. Behalve nabestaanden zijn ook anderen geïnteresseerd in thanatopraxie. Denk aan verzekerden, anderen in de uitvaartbranche, belangstellenden die ervan horen bij een rouwbezoek… Voor iedereen die meer wil weten, geven we hier een diepgaande uitleg van de behandeling.

De thanatopraxie begint met een kleine incisie in de hals of lies. Via deze incisie wordt een toevoerbuisje in de slagader geplaatst om de conserverende vloeistof door middel van een mechanische pomp in te brengen. Met een massage stimuleert de thanatopracteur de circulatie. Zo wordt het hele lichaam voorzien van de vloeistof. Via een holle naald, die in het hart geplaatst wordt, kan het bloed het lichaam verlaten. Op dezelfde manier worden vloeistoffen uit de organen verwijderd. Aan het einde van de behandeling worden de incisies gesloten. Daarna is het lichaam klaar voor de verdere verzorging.
De conserverende stof zet zich binnen enkele dagen om in gas. Pas wanneer dat gas het lichaam heeft verlaten, zal het ontbindingsproces weer zijn normale gang kunnen gaan. Naarmate de behandeling vordert krijgt het lichaam weer een natuurlijke uitstraling. Er komt soms zelfs weer wat kleur op de wangen van de overledene.

Wat zijn de kosten van lichte balseming?

Thanatopraxie kost € 710. Omdat DELA een coöperatie is, willen we de kosten voor onze leden zo laag mogelijk houden. Leden van DELA profiteren daarom van ons ledenvoordeel en betalen € 580. Je kunt het hele bedrag of een deel daarvan betalen uit het vrij besteedbare bedrag van het DELA UitvaartPlan. Een uitvaartverzorger kan je hierover informeren. 

 

 

Een uitvaart regelen in coronatijd

Een uitvaart regelen we altijd samen. Op dit moment regelen we het afscheid via videobellen. Als dit echt niet mogelijk is, kunnen we alternatieven bieden. Zo zorgen we samen voor een mooi en persoonlijk afscheid op de manier die jij fijn vindt.

Wil je meer informatie over het regelen van een uitvaart in coronatijd? Bekijk onze corona-informatiepagina.

Meer weten over lichte balseming?

Onze uitvaartverzorgers geven je graag meer informatie over lichte balseming. Neem gerust contact met ons op via de Uitvaartinformatielijn op 040 260 14 50. Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen.

Lees meer