• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Hulp bij rouwverwerking

Hoe je de draad van het leven weer oppakt na verlies is voor iedereen anders. Jouw dierbaren kunnen je helpen bij rouwverwerking. In het praatstuk omschrijven we onderwerpen en tips om in gesprek te gaan.

 

Documentaire, boeken en podcasts over rouw en verdriet

Troost kun je vinden op allerlei manieren. Zo kun je je eigen verdriet herkennen in een boek, troost putten uit het zien van een mooie documentaire, en je niet zo alleen voelen tijdens het luisteren naar een podcast. In dit artikel bespreken we één documentaire en een aantal boeken en podcasts die volwassenen kunnen ondersteunen bij de rouwverwerking.

Documentaire over verlies

  • Huisje, boompje, weduweMarieke en Marieke verloren toen ze 25 en 30 waren allebei hun partner. Hoe doe je dat: zo jong weduwe zijn? De ‘widowchicks’ zijn vastbesloten dat humor ze gaat helpen met het verlies.
 Marieke en Marieke uit documentaire Huisje, boompje, weduwe

Boeken over rouw

  • Hoe besta je na?: Onder anderen presentatrice Astrid Joosten en muzikant Mike Boddé vertellen over wat zij meemaakten toen een geliefde, een kind, een ouder of goede vriend(in) stierf. Journalisten Frénk van der Linden en Pieter Webeling gaan er met ze over in gesprek.
  • Het regent in mijn toekomst: Grootouders die een kleinkind hebben verloren, ervaren vaak dubbele pijn omdat ze naast hun eigen verdriet ook getuige zijn van het verdriet van hun zoon of dochter. Maria de Greef nam de indrukwekkende interviews af.
  • Verder zonder jou: Daan Westerink laat 28 jongeren vertellen hoe zij omgaan met rouw. Het helpt ook ouders, vrienden en familie, het onderwijs en de gezondheidszorg om te begrijpen wat er in jongeren omgaat bij een verlies.

Podcasts over leven en dood

  • Aangekondigd einde: Hospice-arts Christiaan Rhodius van hospice Bardo wordt voor deze podcast gevolgd door Silvia Bromet. Hij haalt alles uit de kast om het de bewoners zo comfortabel mogelijk te maken.
  • Alledaagse vragen: Het graf van de oma van luisteraar Joost gaat binnenkort geruimd worden. Maar wat gebeurd er eigenlijk wanneer een graf wordt geruimd? We bespreken het met Laura van Ede, teammanager van DELA Den & Rust.
  • Uitvaartkisten - Groen het leven doorgeven: Er is tegenwoordig al veel mogelijk op het gebied van duurzame uitvaarten. Van een rouwkaart op duurzaam papier tot aan een uitvaartkist. Wat precies nog meer? Dat hoor je in onze 6-delige podcast 

Hulp bij rouwverwerking

Tijdens je eigen rouwverwerking kun je het moeilijk vinden om het gesprek aan te gaan met de mensen om je heen. Voor jezelf en voor anderen kan het dan fijn zijn om te praten over wat jij nodig hebt om door te kunnen leven na dit verlies. Zo krijg jij de hulp waar je behoefte aan hebt en weten jouw dierbaren beter wat ze voor je kunnen betekenen. Download hier het praatstuk; een leidraad voor een gesprek waarin onderwerpen en tips zijn omschreven.