• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Help je kinderen

Het is soms moeilijk om er tijdens je eigen rouwproces óók honderd procent voor je kinderen te zijn. Wat kun je precies voor ze betekenen? Download het praatstuk, dat je helpt om met je kinderen in gesprek te gaan.

 

Films, boeken en podcasts voor kinderen vanaf 12 jaar in de rouw

Ben je jong en heb je net een dierbare verloren? Of ben je vader, moeder of leerkracht van een jongere die net een dierbare verloren heeft? In dit artikel bespreken we films, boeken, podcasts en liedjes die kinderen vanaf 12 jaar ondersteunen bij de rouwverwerking.

Jongeren en pubers worden in hun rouw vaak niet goed begrepen. Ze leven door ‘alsof er niks aan de hand is’ of ‘praten nooit over mama of papa.’ Dat betekent niet dat jongeren geen verdriet hebben. Vaak beleven jongeren een verlies wat anders dan volwassenen. Ze willen niet altijd met hun ouders praten over wat er is gebeurd, maar rouwen liever zelf of met vrienden.

Films en documentaires over verlies

Als je iets verdrietigs meemaakt, helpt het vaak om te weten dat er anderen zijn die ook zoiets hebben meegemaakt. Je voelt je begrepen en je voelt je minder alleen. Onderstaande films en documentaires gaan over ziekte en verlies van een goede vriendin, broer of moeder.

  • De documentaire Wolkenzusje gaat over Kess, die voor het eerst naar de middelbare school gaat. Ze twijfelt of ze haar nieuwe vrienden wil vertellen over Bo, haar overleden zusje. Of dat ze haar, in gedachten, liever voor zichzelf wil houden.
  • Deze ken je vast: Achtste Groepers Huilen Niet. Als Akkie leukemie krijgt, doen haar klasgenootjes en leraren er alles aan om haar op te vrolijken. Want met name als het slecht met je gaat, is steun en samen lachen heel belangrijk.
  • The fault in our stars. Hazel en Gus ontmoeten elkaar in een praatgroep voor jongeren met kanker en worden verliefd. Als je weet dat je niet veel tijd meer hebt met elkaar, wat doe je dan? Hoe maak je samen nog waardevolle herinneringen?
  • De documentaire Mijn Grote Broer gaat over Gijs, die zijn grotere broer Arie verliest. Arie is 22 als hij zelfmoord pleegt en niemand heeft het zien aankomen. Wat doet het met een rouwproces als een overlijden zo onverwacht komt? En als je zit met allerlei vragen waarop je misschien geen antwoorden meer krijgt?
Op de site van 2Doc vind je meer bijzondere documentaires over verlies en doorleven na verlies.

Boeken over afscheid en rouw

Onderstaande boeken zijn speciaal geschreven voor kinderen vanaf 12 jaar die een dierbare hebben verloren.

  • Lentekind, door Harmen van Liemt. Hij verloor zijn zus Floor opoudjaarsdag 2021, toen zij 24 was en hij 21. In zijn debuut schrijft hij over een jongen die wordt geconfronteerd met zijn ernstig zieke zus. Tegelijkertijd ontdekt hij dat hij homoseksueel is, iets wat een essentiële rol speelt tijdens de ziekte van zijn zus. Over Floor zei Harmen in een interview: ‘Zij groeit met mij mee, in een andere vorm. De liefde, de band tussen ons, die is er nog.’ 
  • Verder zonder jou, door Daan Westerink. 28 jongeren vertellen hoe zij na het verlies van een dierbare zijn doorgegaan, en wat ze daarbij heeft geholpen. De verhalen laten zien dat er meer dan één manier is om met verlies en rouw om te gaan.
  • Leven zonder ouders, door Daan Westerink. Zonen en dochters vertellen hoe het was toen zij hun ouder(s) verloren. Sommigen waren kind of puber, anderen studeerden of waren net aan het werk. Ze vertellen ook welke gevolgen het verlies in hun latere leven heeft gehad.
  • Je bent jong en je rouwt wat, door Lisanne van Sadelhoff. Lisanne van Sadelhoff schrijft over het verlies van haar moeder en over de periode erna. Welke (goedbedoelde) adviezen kreeg ze? Waar kon ze wat mee en waarmee helemaal niks?

Praten over verlies

Hoe praat je met kleine kinderen over verlies? Waarmee help je ze, en waarmee juist niet? Ons praatstuk helpt je om na een overlijden met je kinderen in gesprek te (blijven) gaan.

Podcasts over rouw en de dood

Na het overlijden van een dierbare is het vaak moeilijk om je gedachten erbij te houden. Podcasts duren vaak niet zo lang en je kunt er gewoon met je ogen dicht naar luisteren. Probeer deze eens:

  • Een Doodnormale Podcast. De vriendinnen Sabien en Benthe hebben allebei op jonge leeftijd een dierbare verloren. In deze podcast praten ze met jonge schrijvers, muzikanten en theatermakers die hetzelfde hebben meegemaakt. Centraal staat altijd de vraag: Hoe ga je om met zo’n groot verlies als je zo jong bent?
  • De Dode Moeders Club. Linda verloor haar moeder toen ze twintig was. Ze vindt rouwen vaak eenzaam, omdat mensen niet graag praten over moeilijke onderwerpen als verlies en gemis. In De Dode Moeders Club mag alles worden besproken, en gebeurt rouwen niet alleen, maar samen.
  • Dag voor Dag. Liesbeth was tien toen haar moeder overleed. In Dag voor Dag praat ze met anderen die iemand hebben verloren. Het gaat over pijn, huilen en doorleven, en over andere dingen die je waarschijnlijk herkent.
  • De Één Ouder Vereniging. Quincy was 23 toen zijn moeder overleed. In zijn podcast praat hij met andere jongeren die een ouder hebben verloren. Niet verkrampt, maar gewoon lekker luchtig. Met een biertje, een grapje en soms een traantje. We schreven eerder over Quincy en zijn podcast.

De Zeven liedjes van je Leven

Heb jij al een Zeven van je Leven-lijst? Dat zijn 7 liedjes waaraan je bijzondere herinneringen hebt, bijvoorbeeld omdat ze je doen denken aan een lieve dierbare. Door ze vast te leggen, maak je van mooie momenten, levendige herinneringen.

Liedjes met mooie herinneringen

Er zijn ontzettend veel mooie nummers die gaan over overleden dierbaren. Prachtige voorbeelden zijn:

  • Slipped Away: Avril Lavigne
  • Supermarket Flowers: Ed Sheeran
  • Wake Me Up When September Ends: Green Day
  • Hurt: Christina Aguilera • Heaven: Beyoncé
  • Let It Be: The Beatles
Op Spotify vind je zelfs een hele playlist met liedjes over verlies en afscheid nemen. Wat je ook kunt doen, is zelf een playlist maken met allemaal nummers die je doen denken aan je overleden dierbare. Naar welke nummers luisterden jullie vaak samen? Bij welk liedje moet je meteen denken aan mooie momenten samen? Op welk nummer gingen jullie helemaal los? Geef al deze liedjes een plekje in je playlist en luister ernaar op moeilijke of juist mooie momenten.

Praat met jongeren over verlies

Hoe praat je met jongeren over verlies? Hoe ondersteun je ze, en hoe juist niet? Ons praatstuk helpt je om na een overlijden met je kinderen in gesprek te (blijven) gaan.