• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Originele ideeën met rouwbloemen

Op pagina 4 in onze inspiratiegids vind je originele manieren om rouwbloemen te gebruiken bij een afscheid. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

Welke bloemen bij het graf? Herfstbloeiers brengen kleur

Ook in het najaar kun je zorgen voor kleur bij het graf van je dierbare. Herfstanemonen en asters bijvoorbeeld bloeien tot ver in oktober. De herfst is ook het ideale seizoen om vaste planten en bloembollen te planten.

De seizoenen worden zachter en dat betekent dat bloeiers steeds langer doorbloeien. Door de dorre bloemen van de planten weg te knippen, maakt de plant geen zaad aan, maar stopt al z’n energie in nieuwe bloemen.

Graf met afscheidstuintje

Je kunt van een graf een heus tuintje maken en er zo een mooie en aangename gedenkplek creëren. Voor zo’n ‘afscheidstuintje’ moet je rekening houden met de ligging van het graf, zoals zon, schaduw, wind, bomen. In het begin van de herfst kun je alles wat je in een pot koopt planten. Dat heeft dan mooi de tijd om voor de winter goed te wortelen.

Vaste planten en bloembollen kun je in het najaar tegelijkertijd planten. Planten die met kluit worden verkocht of met schoongespoelde wortels, zijn juist geschikt om in de tweede helft van het najaar te planten. Tijdens deze maanden is de bodem nog relatief warm, maar ook vochtig. Daardoor kunnen de planten voor de winter goed wortelen voor ze in ‘slaapstand’ gaan. Wanneer het voorjaar aanbreekt kan de groei dus direct beginnen en staat het tuintje al snel in bloei.

12 herfstbloeiers voor op het graf

Herfstbloeiers
Enkele herfstbloeiers van links naar rechts:
 1. Venkel
 2. Montbretia (Crocosmia)
 3. Duizendknoop
 4. (Herfst)anemoon
 5. Sierui
 6. Koninginnekruid
 7. Trilgras
 8. Distel
 9. Dropplant
 10. IJzerhard
 11. Druifkruid
 12. Vingergras

Je bloemkeuze vastleggen

Weet jij al welke bloemen je wilt op jouw uitvaart? Noteer het in een online wensenboekje zodat je naasten weten wat je wensen zijn.

Voor de beestjes

Planten die in de zomer volop bloeien, kunnen juist in het najaar van toegevoegde waarde zijn. Zo kun je kiezen voor planten die, wanneer ze uitgebloeid zijn, een mooi silhouet hebben dat ook fungeert als schuilplek voor insecten. En planten met zaaddozen zien er niet alleen mooi uit, vogels zijn er ook dol op.

Floriografie: de taal van bloemen

Bloemen spreken een heel eigen taal: die van de floriografie. Een geheime liefdesverklaring, iemand bedanken voor een goede vriendschap... Al eeuwenlang wordt met bloemen van alles gezegd. Zo komt de naam anemoon van het Griekse woord anemos, dat wind betekent. Windbloem, zo kun je de anemoon ook noemen. Haar bloemblaadjes bewegen al bij het kleinste zuchtje wind. De anemoon staat voor overgave, zorgzaamheid en toewijding. Nog twee voorbeelden: koninginnekruid staat voor liefde en respect, en ijzerhard staat voor ontroering en verzoening.

Hulp bij rouwverwerking

Tijdens je eigen rouwverwerking kun je het moeilijk vinden om het gesprek aan te gaan met de mensen om je heen. Voor jezelf en voor anderen kan het dan fijn zijn om te praten over wat jij nodig hebt om door te kunnen leven na dit verlies. Zo krijg jij de hulp waar je behoefte aan hebt en weten jouw dierbaren beter wat ze voor je kunnen betekenen. Download hier het praatstuk; een leidraad voor een gesprek waarin onderwerpen en tips zijn omschreven.