• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Bespreek je wensen met je naasten

Weet jij hoe je jouw afscheid vorm wilt geven en vind je het een lastig onderwerp om met je naasten te bespreken? Wij helpen je op weg met deze download, om het gesprek wat gemakkelijker te maken.

 

Waar en hoe wil jij op een begraafplaats begraven worden?

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om gecremeerd te worden. Toch kiest nog altijd 40% voor begraven. Bijvoorbeeld omdat het de persoonlijke voorkeur is, of omdat nabestaanden het fijn vinden om een plek te hebben om naar toe te gaan. Religie kan ook een rol spelen. Bij sommige geloofsovertuigingen is het namelijk gebruikelijk om je te laten begraven. Kies je voor begraven, dan rijst direct de vraag: waar wil je worden begraven? In dit artikel lees je over de verschillende mogelijkheden. Leg je keuze vervolgens vast en bespreek je wensen met je naasten. Afscheid nemen doe je tenslotte samen.

Verschillende soorten begraafplaatsen

Nederland heeft veel begraafplaatsen. Deze kun je onderverdelen in gemeentelijke of bijzondere begraafplaatsen.

Gemeentelijke of algemene begraafplaats

Een gemeentelijke begraafplaats is eigendom van de overheid en elke gemeente is verplicht om een algemene begraafplaats te hebben. Iedereen mag hier begraven worden, ongeacht achtergrond of geloofsovertuiging. In bepaalde gemeentes geldt wel de voorwaarde dat je binnen de gemeente moet wonen. Mocht dit zo zijn, dan kun je dit vinden op de website van de betreffende gemeente.

Bijzondere begraafplaatsen

Onder bijzondere begraafplaatsen verstaan we bijvoorbeeld een kerkelijke begraafplaats of natuurbegraafplaats.

  • Kerkhof of religieuze begraafplaats
    Een kerk of religie heeft vaak een eigen kerkhof of begraafplaats. Voorbeelden van religieuze begraafplaatsen zijn parochies of kerkgenootschappen, zoals rooms-katholiek, protestants, islamitisch of joods. Als lid van deze religieuze gemeenschap, kun je dan begraven worden dichtbij de plek waar je graag kwam.
  • Particuliere begraafplaats
    Er zijn ook diverse particuliere begraafplaatsen, in beheer van families, stichtingen of bedrijven. Zij mogen zelf bepalen wie er op hun terrein begraven wordt.
  • Natuurbegraafplaats
    Een natuurbegraafplaats is een stukje natuur waar je begraven kunt worden. De rust en stilte die de natuur uitstraalt geeft het een bijzondere sfeer. Je kunt zelf een mooie plek uitzoeken, onder een karakteristieke oude boom of juist die plek waar de zon zo mooi opkomt. Met behulp van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld een boomschijf worden de graven subtiel aangeduid. Doordat de graven niet heel duidelijk zichtbaar zijn, blijft de natuur intact. Een voordeel van een natuurgraf is dat je kunt kiezen voor een eeuwigdurende grafrust. Wil je meer lezen over begraven worden in de natuur? Klik dan hier voor meer informatie en veelgestelde vragen.

Begraven in het buitenland

Je laatste rustplaats in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheid. Bijvoorbeeld vanwege je herkomst, religie of herinneringen aan een idyllisch dorpje of prachtige plek tijdens een vakantie. De afscheidsdienst kan zowel in Nederland als in het buitenland plaatsvinden. Kies je voor je laatste rustplaats in het buitenland, laat je dan wel goed informeren. Ieder land heeft zo z’n eigen regels en vraagt specifieke documenten als het gaat om het begraven worden. Een uitvaartverzorger uit de plaats waar je begraven wilt worden kan je daarbij helpen. Houdt ook rekening met de kosten voor het vervoer naar het buitenland.

Vul nu je wensenboekje in

Met het online wensenboekje geef je eenvoudig aan hoe jouw afscheid er uit mag komen te zien. Het geeft je nabestaanden rust en helpt ze op weg.

Verschillende soorten graven

Een reden voor veel mensen om te kiezen voor een begrafenis, is de tastbare plek waar nabestaanden naar toe kunnen gaan. Om te herinneren en het verdriet een plaats te geven. Het gevoel dat de overledene daar nog ergens is, kan troost en rust bieden. Naast de verschillende soorten begraafplaatsen is er ook een verschil in het soort graf waar je voor kunt kiezen.

  • Algemeen graf
    Dit is een graf dat op naam van de eigenaar van de begraafplaats blijft staan. Vaak is dit de gemeente en zij bepaalt wie er in het graf mag komen te liggen. Hoeveel personen in een graf mogen, is niet landelijk wettelijk geregeld. Het verschilt per begraafplaats. Als in een graf meerdere personen begraven mogen worden, kan het zijn dat er mensen zonder familieband bij elkaar begraven worden. Op een algemeen graf wordt geen grafbedekking aangebracht die het hele graf bedekt, maar 2 of 3 kleine monumentjes. Men heeft maar een half of eenderde oppervlak ter beschikking. Iedere familie heeft zijn eigen voorkeuren voor het soort monumentje, tekst of beplanting. Een algemeen graf wordt uitgegeven voor de wettelijke termijn van 10 jaar (soms 15 of 20 jaar) en kan meestal niet verlengd worden.

  • Particulier graf
    Een particulier graf wordt ook wel familie- of eigen graf genoemd. Dit graf staat op naam van een nabestaande. Deze kan zelf bepalen wie er begraven mogen worden. Je wordt niet echt eigenaar van het graf, maar je kunt de grafkosten afkopen voor een bepaalde periode. Meestal is dit 20 jaar, maar het kan ook langer of verlengd worden.

Wat als je niet begraven wilt worden in een kist

Soms wil iemand liever niet begraven worden in een kist. Dat kan verschillende redenen hebben; bijvoorbeeld vanuit religie, cultuur of idealisme.

Wat kost een graf?

Kies je voor begraven, houd dan rekening met kosten voor een grafsteen en de zogenaamde grafkosten. Grafkosten bestaan uit de grafrechten, kosten voor het algemene onderhoud van de begraafplaats en kosten voor het delven van het graf. Deze kosten variëren sterk per begraafplaats.

Herinneren om door te kunnen gaan

Een graf op een begraafplaats is een bijzondere plek. Het is de plek waar je naasten naar toe kunnen gaan om te herdenken en herinneringen op te halen. Betrek daarom ook je naasten bij het kiezen van een begraafplaats. Afscheid nemen doe je ten slotte samen, niet alleen.

Nadenken over je uitvaartwensen

Weet jij hoe je jouw afscheid vorm wilt geven of vind je het een lastig onderwerp dat je liever vermijdt? Met deze download helpen we jou nadenken over je wensen en het geeft je een handvat voor een open gesprek met je dierbaren.

Wil je weten waarvoor je verzekerd bent?

Heb je een uitvaartverzekering en ben je benieuwd waarvoor je precies verzekerd bent? Kijk dan op je polis. Ben je verzekerd bij DELA en heb je een MijnDELA-account? Dan kun je ook daar alle informatie over jouw verzekering vinden. Ben je nog niet verzekerd en ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij DELA? Kijk dan op dela.nl/uitvaartverzekering.