• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Bespreek je wensen met je naasten

Weet jij hoe je jouw afscheid vorm wilt geven en vind je het een lastig onderwerp om met je naasten te bespreken? Wij helpen je op weg met deze download, om het gesprek wat gemakkelijker te maken.

 

Hoe maak je een uitvaartkist persoonlijk?

Graf- en crematiekisten zijn er in verschillende vormen, materialen, maten en stijlen. Het aanbod is groot waardoor er altijd wel een kist is die past bij zowel de wensen en persoonlijkheid van je dierbare als je financiële mogelijkheden.

Hoe kies je een kist uit?

De overledene kan een specifieke kist al hebben vastgelegd in bijvoorbeeld een wensenboekje. Mocht dit niet zo zijn, dan laat de uitvaartverzorger je graag zien wat er allemaal mogelijk is. De keuze voor een uitvaartkist wordt natuurlijk bepaald door de persoonlijke wensen en voorkeuren maar ook door de vraag of het een kist voor begraven of cremeren is. Gaat een kist de grond in of is het een crematiekist die verbrand wordt? Dit stelt namelijk bepaalde eisen aan het materiaal van de grafkist. Wij vertellen je graag meer over de verschillende mogelijkheden.

De ‘standaard’ kist

Om te beginnen, een standaard kist bestaat bijna niet. Er is altijd wel iets dat het persoonlijk maakt. Bij DELA kiezen de meeste mensen voor de Spar Massief. Waarom? Omdat deze kist een duurzaam geproduceerde kist is van FSC gecertificeerd hout uit Scandinavië. FSC is een internationaal keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer.

Uitvaartkisten bij DELA

DELA heeft bijna honderd uitvaartkisten in het assortiment. Doe inspiratie op en blader op je gemak eens door de brochure.

 

Een eigen kist maken

Het zelf maken van een uitvaartkist is bijzonder en geeft je de mogelijkheid om een kist persoonlijk en helemaal eigen te maken. Je kunt zelf aan de slag gaan met een bouwpakket en instructievideo van internet. Of je kunt je laten helpen door iemand met ervaring. Aan het maken van een eigen kist zijn wel voorwaarden verbonden. Zoals de eis voor het gebruik van natuurlijke materialen en strikte voorwaarden voor het eventuele gebruik van lak, lijm en de materialen voor de binnenkant. Daarnaast kan een crematorium of begraafplaats eigen specifieke voorwaarden hebben. 

Opvallende kisten

Een persoonlijk tintje aan een uitvaart geven kan ook door een bijzondere kist te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het ‘wrappen’ van een kist met een aparte print of afbeelding. Of maak de kist persoonlijk door deze in de lievelingskleur van je dierbare te laten spuiten.

Een persoonlijk versierde kist

Je kunt er ook voor kiezen om de kist te versieren. Dit kan vooraf gedaan worden als onderdeel van het afscheid nemen. Samen herinneringen en lieve woorden plaatsen. Het kan vooral voor kinderen een luchtige manier van afscheid nemen zijn. Op de kist kunnen ook foto’s geplakt worden of de kist kan beschilderd worden. Kijk eens op de website kleurjekist.nl voor inspiratie. Een andere mogelijkheid is om na afloop van de uitvaart de aanwezigen te vragen een boodschap achter te laten op de kist. 

Je keuze voor een uitvaartkist vastleggen

Heb jij al een keuze gemaakt voor een uitvaartkist? Noteer het in ons online wensenboekje zodat je naasten weten wat je wensen zijn.

 

Milieuvriendelijke manden of kisten

Wil je een bijzonder alternatief voor een kist, kies dan voor een uitvaartmand. Gemaakt van milieuvriendelijke materialen is het een natuurlijk en vriendelijke optie. Er zijn manden van riet, bananenblad, bamboe of wilgenteen. Of een kist van karton, zoals vaak wordt gezegd ‘doe mij maar in een kartonnen doos’. Geen gedoe, goed voor het milieu en met veel voordelen. Let hierbij wel op de specifiek voorwaarden voor begraven danwel cremeren. 

Lijkwade

Soms wil iemand liever niet begraven of gecremeerd worden in een kist. Dan is een lijkwade een mooie uitkomst. Een lijkwade is doek van zachte stof waar de overledene in gewikkeld kan worden. Zolang de stof voldoet aan een aantal voorwaarden zoals materiaal, stofdichtheid en dikte kun je ook kiezen voor een eigen stuk stof. Zoals een kleed of doek waar de overledene of nabestaanden erg aan gehecht was. 

Opbaarplank

Een ander alternatief voor een kist is de opbaarplank. Voor sommige mensen is het een fijner idee om op een plank te liggen in plaats van in een kist. Het kan ook vanuit een geloofsovertuiging zijn dat een opbaarplank gebruikt wordt. Opbaarplanken zijn er in verschillende soorten. Altijd voorzien van een opstaande rand en handvatten voor een respectvol vervoer. 

Geef iets persoonlijks mee in de kist

Er zijn dus verschillende mogelijkheden als het gaat om de buitenkant van de uitvaartkist. Maar ook de binnenkant van de kist kun je personaliseren. Vaak is er naast de overledene zelf nog ruimte, bijvoorbeeld voor het meegeven van een boodschap. Alles wat verteerbaar en niet schadelijk is voor het milieu kan in overleg in de kist of naast de overledene gelegd worden. Zoals bijvoorbeeld tekeningen van (klein)kinderen, knuffels, bloemen of foto’s. Ook een brief met mooie woorden die je nog wilt meegeven kan een plekje krijgen. Overleg de mogelijkheden altijd even met de uitvaartverzorger. Hij of zij denkt graag met je mee.

Foto: Beschilderde uitvaartkist van kunstenaar Hans Breuker.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.

Wil je weten waarvoor je verzekerd bent?

Heb je een uitvaartverzekering en ben je benieuwd waarvoor je precies verzekerd bent? Kijk dan op je polis. Ben je verzekerd bij DELA en heb je een MijnDELA-account? Dan kun je ook daar alle informatie over jouw verzekering vinden. Ben je nog niet verzekerd en ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij DELA? Kijk dan op dela.nl/uitvaartverzekering.