• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

Op pagina 3 van onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor lijkwades en uitvaartmanden. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

Lijkwades en uitvaartmanden wat is er mogelijk?

Veel mensen die kiezen voor een lijkwade, vinden het een prettige gedachte afscheid te nemen van hun dierbare in een zachte doek. Ook uitvaartmanden hebben vaak die zachtere uitstraling. Er zijn wades en manden waarvan je misschien vindt dat die de persoonlijkheid van de dierbare beter tot zijn recht laten komen. Mocht je voor een lijkwade kiezen, dan is er overigens ook altijd een opbaarplank, een uitvaartmand of een kist nodig.

Zoals jij was

De vader van Suzanne Verhaaf overleed totaal onverwacht. Ze vertelt: ‘Mijn vader was een kleine man. Hij lag in zijn kist en alles in mij zei: kon ik je maar in een warme doek wikkelen. De kist was te koel, te groot voor hem. Na de eerste heftigste rouwperiode besloot ik mijn creatieve, artistieke achtergrond en mijn wens om in de uitvaart te werken samen te voegen.’ Nu ontwerpt en maakt Suzanne onder andere uitvaartwades voor nabestaanden.

Zachte wade

Met een lijkwade kun je een vouwritueel uitvoeren. Elke dag tussen overlijden en het definitieve afscheid kunnen de nabestaanden de wade tijdens het opbaren steeds verder dichtvouwen. Je dierbare zo steeds meer toedekken staat dan symbool voor langzaam afscheid nemen.

Een wade vouwen, maar hoe?

Een lijkwade kan op veel verschillende manieren worden gevouwen. Het is een mooi ritueel dat door twee of meerdere personen kan worden uitgevoerd. Op de site van Rouwdoeken.nl vind je mooie wades én een heel handig vouwstappenplan.

Keuze in materialen

Met een wade kun je de persoonlijkheid van je dierbare goed benadrukken. Er is heel veel mogelijk:

  • Een stoere wade van blauwe denim, voor een spijkerbroekenliefhebber.
  • Een zachte glanzende Rang Mai-wade van handgeweven Thaise zijde, voor een overledene van Thaise afkomst.
  • Een gekleurde lijkwade van stevig canvas, voor liefhebbers van een bepaalde kleur.

Als een warme deken

Een wade kan ook als een warme deken om de dierbare heen liggen. Bijvoorbeeld gemaakt van vervilte wol. Vilt is een zacht aanvoelend materiaal. Veel mensen willen dat even aanraken, en met dat aanraken van de wade raak je dus ook even de dierbare aan.

Uitvaartmand tijdens een uitvaart buiten

Liever een mand?

Sommige mensen kiezen liever voor een uitvaartmand omdat die een zachtere uitstraling kan hebben dan een kist. Zo’n mand wordt gemaakt van gevlochten riet of andere plantaardige stengels zoals wilgentenen of rotan. Bijkomend voordeel: er hoeft geen boom voor te worden gekapt. Online vind je verschillende aanbieders van uitvaartmanden. Men vlecht de uitvaartmanden en opbaarplanken vaak uit eigen biologische teelt en bekleedt ze met ongebleekt katoen en zuivere wol, inclusief matras en hoofdkussen. En het matras en hoofdkussen is gevuld met hooi, stro en/of lavendel.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wilt

Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen.

Mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering

Bekijk de uitvaartverzekering van DELA

Unieke manden

Diverse aanbieders maken unieke manden met wilgentenen die ze zelf telen. De grafmanden worden met de hand gevlochten van verschillende soorten wilgentenen die allemaal anders van kleur zijn. Geen mand is dan hetzelfde. Onze uitvaartverzorgers kunnen je helpen een keuze te maken als je voor een mand kiest.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.