• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Lijkwade: in een zachte doek gewikkeld

Een lijkwade is een zachte doek van natuurlijke materialen om een overledene in te wikkelen. De overledene wordt daarna op een opbaarplank of in een mand of uitvaartkist gelegd. Nabestaanden kunnen een lijkwade kopen, zelf maken of een eigen doek gebruiken.

 

Lijkwade in het kort:

  • Een lijkwade is een doek om een overledene in te wikkelen. Ook wel uitvaartwade, afscheidswade of wikkeldoek genoemd.
  • De stof is altijd van natuurlijke materialen.
  • De overledene ligt in de wade gewikkeld op een opbaarplank of in een mand of uitvaartkist.
  • Nabestaanden kunnen ervoor kiezen zelf hun dierbare in te wikkelen.
  • Veel mensen die kiezen voor een lijkwade, vinden de zachte doek meer passen bij een persoonlijk en warm afscheid.

 

Wat is een lijkwade?

Een lijkwade is een grote, rechthoekige doek van meestal twee bij drie meter. Deze wikkeldoek is gemaakt van natuurlijk materiaal. De wade bestaat vaak uit twee lagen stof, waardoor de vorm van het lichaam van de overledene minder zichtbaar is. Lijkwades zijn in Nederland bij alle uitvaartvormen toegestaan; bij begraven, natuurbegraven en cremeren.

 

Kist of opbaarplank nodig

In Nederland is het ongebruikelijk om een overledene alleen in een lijkwade te begraven. Op veel (natuur)begraafplaatsen is dit niet toegestaan. Met een opbaarplank, mand of kist is de overledene voor de dragers namelijk makkelijker te verplaatsen. Voor een crematie is een opbaarplank, mand of kist verplicht.

 

 

Vouwritueel met persoonlijke briefjes of bloemen

Als ze dat willen, mogen nabestaanden de overledene zelf inwikkelen. Dat kan helpen bij de rouwverwerking. Tijdens de opbaring en uitvaartdienst blijft het gezicht van de overledene zichtbaar. Hierdoor voelt hun dierbare nog heel dichtbij en benaderbaar.

Tijdens het vouwen kunnen nabestaanden een eigen ritueel uitvoeren. Ze vouwen bijvoorbeeld de lijkwade elke dag iets verder dicht, tot op de laatste dag het hoofd wordt afgedekt. Ook kunnen ze persoonlijke briefjes of bloemen in de vouwen steken.

 

Lijkwade kopen, uit eigen bezit of zelf maken

Lijkwaden zijn online te koop. Wij bieden een aantal waden aan. Je kunt ook voor een eigen doek kiezen, bijvoorbeeld een persoonlijke sprei of deken. Of je maakt zelf een lijkwade. De stof moet wel groot genoeg én van natuurlijke materialen zijn.

 

Kosten van een lijkwade

Een lijkwade kost gemiddeld tussen de € 250 en € 1.000. Katoenen versies zijn relatief goedkoop en die van zijde duur. Aan een eigen doek zitten geen extra kosten. Een opbaarplank kost gemiddeld tussen de € 200 en € 800, afhankelijk van de houtsoort. Bekijk ons aanbod in de uitvaartkistencollectie.

 

Waarom kiezen voor een lijkwade?

Veel mensen denken niet aan de optie van een lijkwade. Ze kennen het nog niet, of hebben er nog nooit een gezien. Toch is het wel het overwegen waard. Achteraf ervaren nabestaanden het afscheid juist als intiem, omdat ze zelf de overledene hebben ingewikkeld. Als je een lijkwade wilt, bespreek deze wens dan met je dierbaren.

 

Duurzame lijkwaden

Het duurzaamst is om een eigen doek te gebruiken. Een nieuwe produceren en vervoeren is dan niet nodig. Nieuwe waden zijn allemaal gemaakt van natuurlijke materialen, maar de productieprocessen verschillen. Zijde is een minder duurzame optie. Kies liever voor hennep of bamboe. Daarvoor is minder water nodig. Als je voor een geverfde stof kiest, let er dan op dat er natuurlijke kleurstoffen gebruikt zijn.

 

Luister de podcast 'Groen het leven doorgeven'

In deze podcast vertelt een van onze uitvaartverzorgers meer over de (duurzame) toepassing van een lijkwade.

 

Weet jij welke keuzes je kunt maken als het om een duurzame uitvaart gaat?

Duurzaamheid is allang geen trend meer, het is een levensstijl geworden. Coöperatie DELA draagt daaraan bij door je de mogelijkheid te bieden je uitvaart zo duurzaam mogelijk in te vullen. Weet jij welke keuzes je kunt maken als het om een duurzame uitvaart gaat?