Inspiratiegids uitvaart
In onze inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een afscheid. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.
'Mooie inspiratie. Goede uitleg!'
Voordat de kist wordt gesloten...
Welke kleding wil je dat je dierbare draagt in de kist? En geef je ook nog iets mee? Een knuffel of brief bijvoorbeeld. En hoe leg je een dierbare in de kist? Wist je dat ook op de zij mag?
Vroeger kregen mensen in de kist vaak een pyjama aan, maar dat is niet meer zo. Familieleden weten natuurlijk het beste wat hun geliefde graag droeg, of dat nu een driedelig pak is of een spijkerbroek. Aangeraden wordt om voor natuurlijke materialen te kiezen en niet voor synthetische kleding of panty’s, omdat dat materiaal belastend is voor het milieu. De familie bepaalt wat voor hun familielid belangrijk is. Als dat warme sokken voor oma zijn omdat ze altijd koude voeten had, doe haar die dan vooral aan.
Open of dichte kist
Bij de begrafenis of crematie moet het lichaam verplicht bedekt zijn. Voor die tijd is de keus aan de nabestaande: laten jullie de kist, mand of wade open of dicht? Het kan zijn dat je voor een gesloten kist kiest omdat je je dierbare graag wilt herinneren zoals hij/zij bij leven was. Of juist voor een open kist omdat je je dierbare nog zo lang mogelijk wilt zien.
Het sluiten van de kist
Er komt een moment dat de kist, mand of wade gesloten moet worden. Wil je er een klein ritueel van maken door bijvoorbeeld de kleinkinderen de knoppen van de deksel van de kist te laten dichtdraaien? Gaan de naaste familieleden één voor één nog even naar binnen om iets te zeggen? Of blijft de levenspartner graag nog wat langer alleen bij zijn geliefde om afscheid te nemen? Het is immers jullie laatste moment samen...
Op je zij opbaren en begraven
Meestal liggen mensen op hun rug in de kist. Vaak weet men niet dat het ook anders kan, waardoor er niet naar wordt gevraagd. Zowel opbaren als begraven kan namelijk prima op je zij. Er zijn zelfs speciale zijliggingkisten. Fijn voor mensen die bijvoorbeeld vanwege hun geloof op hun zij begraven moeten worden, of van wie je weet dat ze liever op hun zij zouden willen liggen.
Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wilt
Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen.
Mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering
Wat mag er mee in de kist?
Een lievelingsknuffel, een brief of een mooie steen? Het meegeven van spullen in de kist is niets nieuws. Eeuwen geleden werden er al grafgiften meegegeven. Denk maar aan het oude Egypte waar men geloofde dat de spullen die werden meegegeven door hun dierbare werden gebruikt in het hiernamaals. Er zijn wel regels verbonden aan het meegeven van spullen:
- Er mogen geen materialen mee in de kist die zorgen voor vervuiling in de grond.
- De spullen moeten afbreekbaar zijn.
- Uiteraard mogen elektrische voorwerpen niet mee in een crematieoven.
Wat mag er niet mee in de kist bij crematie?
Een pacemaker moet worden verwijderd omdat de batterij schade kan toebrengen aan de crematieoven. Kijkglas of het beslag van metaal mag ook niet mee de oven in. Dat moet van de kist af te schroeven zijn vóór de kist de oven ingaat.
Brief meegeven in de kist
Een brief schrijven met daarin alles wat je nog had willen zeggen tegen de dierbare kan heel bevrijdend werken en helpen bij je rouwproces. Je kunt de brief meegeven in de kist.
Wat geef je mee? 3 tips
- Probeer in de emotie van het moment toch goed na te denken over welke spullen je meegeeft in de kist. Je zou spijt kunnen krijgen omdat ze je later troost kunnen bieden.
- Gaat het om een begrafenis van een kindje? Dan is het misschien een fijn idee om foto’s van de ouders mee te geven, zodat hij of zij niet ‘alleen’ is.
- Geef een brief mee waarin je iets schrijft wat je niet tegen je dierbare hebt kunnen zeggen. Op die manier blijft het minder in je hoofd zitten.
Inspiratiegids uitvaart
In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.