• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

Op pagina 3 van onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor kisten. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

10 bijzondere dingen die je met de uitvaartkist kunt doen

Denk vooral niet dat je de eerste de beste kist moet kiezen. Er zijn eindeloze mogelijkheden om een kist zo persoonlijk mogelijk te maken. Je kunt de kist beschilderen, kiezen voor gerecycled hout, er één kiezen van karton of zelfs een doe-het-zelfbouwpakket bestellen.

1. Sluitknoppen

Mariska Eppink is uitvaartverzorger bij DELA: ‘Het deksel van een kist kan worden afgesloten met sluitknoppen. Bij het definitief sluiten van de kist kun je een mooi gedicht uitspreken of de familie zelf de knoppen van de kist laten vastdraaien. Je kunt de knoppen ook al eerder aan de nabestaanden geven en eventueel laten versieren voor ze definitief op de kist gaan. Ik heb ook weleens mensen na afloop sluitknoppen meegegeven als herinnering. En ik hoorde van een collega dat iemand er een sleutelhanger van heeft gemaakt, en een ander heeft er de knopjes van keukenkastjes door vervangen.’

2. De kist beschilderen of beplakken

Een uitvaartkist kun je persoonlijker maken door deze te beschilderen. Dat is ook een mooie manier om jonge kinderen bij het afscheid te betrekken. Kisten van licht onbehandeld hout of karton lenen zich daar goed voor.

Toen de vader van Marieke overleed en een deel van de familie en sommige vrienden niet bij de uitvaart konden zijn, besloot ze zijn kist helemaal te beplakken met foto’s van familie, vrienden en bekenden. ‘Mijn vader had altijd graag mensen om zich heen. Nu dat bij zijn uitvaart niet kon, kwam ik op dat idee van de foto’s op zijn kist zodat hij toch omringd was. Ik heb iedereen om foto’s gevraagd. Ik heb twee dagen zitten knippen en plakken en die tijd koester ik nu, want het is zo’n fijne herinnering.’

3. Een kist op maat

Je kunt een kist op maat en naar wens laten maken door een kistenmaker. Online zijn er diverse kistenmakers te vinden. Deze maakt persoonlijke kisten op maat en naar wens, en wil dan weten om wat voor persoon het gaat. Hoe was hij of waar hield zij van? Die gegevens gebruikt de kistenmaker bij het kiezen en het maken van de juiste uitvaartkist. Je kunt vaak kiezen uit de meest uiteenlopende soorten hout. Prachtige ruige en brede schaaldelen, maar ook zacht en gladgeschuurd blank hout. De bekleding kan van katoen, jute, stro, bladeren, of een stof naar wens.

4. Gerecycled hout

Voor een houten kist moet een boom worden gekapt. Duurzaam alternatief is een kist van gerecyclede houtvezels. Online zijn er verschillende aanbieders te vinden, een bijvoorbeeld hiervan is Fair Coffins. Het bedrijf maakt kisten van gerecyclede ecologische materialen met een binnenkant van milieuvriendelijk katoen. Deze kisten zijn geschikt voor cremeren en begraven.

Grafkisten

Tegenwoordig is er veel mogelijk op het gebied van grafkisten. Wij bieden vier stijlen: eco, hedendaagse, luxe en traditionele grafkisten. Wij hebben bijna honderd grafkisten. Laat je een uitvaart door ons verzorgen? Dan helpt onze uitvaartverzorger bij het uitzoeken van de grafkist.

Bekijk hier ons assortiment

Waar moet je verder aan denken bij kisten?

5. Van karton

Er bestaan ook kisten van karton. Zo is er bijvoorbeeld een kartonnen kist die van binnen bekleed is met katoen en waarbij een zacht kussen wordt geleverd. Bij een kartonnen kist wordt geadviseerd dat je dierbare niet meer dan bepaald gewicht weegt. Dit verschilt per kist. Controleer ook of opbaren in de kartonnen kist mogelijk is, dit verschilt per aanbieder. Kartonnen kisten zijn goedgekeurd door de Landelijke Vereniging Crematoria, maar je moet wel overleggen met het crematorium of karton bij hen is toegestaan.

6. Design kist

Diverse aanbieders ontwerpen kisten als kunstwerk. Bijvoorbeeld kisten in organische vormen van ecologisch verantwoord hout. Maar je kunt ook denken aan een kist beschilderd door een kunstschilder, of vormgegeven door iemand die houtsculpturen maakt. Online zijn er verschillende aanbieders te vinden.

7. Zelf de kist bouwen

Een doe-het-zelfkist in een pakket thuisbezorgd en zelfs met twee linkerhanden heb je de kist zo in elkaar gezet. Bij sommige aanbieders heeft het bouwpakket ook een hoog duurzaamheidsgehalte vanwege efficiënt transport.

8. Jouw landschap, jouw kist

Een landschapskist wordt gemaakt met hout dat afkomstig is uit de natuurgebieden van Het Drentse Landschap, It Fryske Gea en Het Groninger Landschap. Samen beheren en beschermen deze drie noordelijke organisaties enkele tienduizenden hectares natuur – waaronder een aantal bossen – in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen. Om de bossen gevarieerd te houden, moeten er soms bomen worden gekapt. Dit hout krijgt dankzij de Landschapskist een passende bestemming. Kijk voor meer informatie op groningerlandschap.nl/landschapskist.

9. Kistrok

Kistrokken geven een mooie, rustige uitstraling, omdat de tafel, wagen of andere dragers waar de kist op staat, niet meer te zien zijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en dessins.

Waarom kiezen voor uitvaartverzorging van DELA?

Onze lokale uitvaartverzorgers staan klaar om samen met jou de uitvaart vorm te geven. Nabestaanden beoordelen de dienstverlening van uitvaartverzorging met een 9,1.

10. Duurzame ‘paddenstoelenkist’

De duurzame ‘paddenstoelenkist’ Living Cocoon is gemaakt van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen. De kist is volledig afbreekbaar. Mycelium wordt in de natuur gezien als de grootste recycler, omdat dit fundamentele organisme verantwoordelijk is voor het omzetten van dode organische stoffen tot nieuwe voedingsstoffen. De ‘paddenstoelenkist’ past daarom uitstekend bij een duurzame uitvaart.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.