• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

In onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor rituelen tijdens de uitvaart. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

Een grafkist dragen en andere rituelen met de kist

Het is altijd een indrukwekkend moment als de grafkist bij de uitvaart wordt binnengedragen. Misschien willen jullie met familieleden zelf de kist dragen als een laatste eerbetoon. Of laat je dit toch liever aan professionele dragers over? En wat te denken van het sluiten van de kist of het moment dat de kist in het graf zakt bij een begrafenis. In dit artikel lees je enkele bijzondere ideeën voor deze emotionele momenten.

Wie draagt de kist?

Het dragen van de kist is altijd een plechtig moment. Als de nabestaanden dit zelf doen, is dat heel speciaal en persoonlijk. Maar iedereen zal het begrijpen als het door de nabestaanden niet kan worden opgebracht. Dan nemen de dragers van de uitvaartondernemer de taak voor hun rekening. Of je huurt dragers in. Als sommige familieleden wel graag willen dragen, dan kunnen zij aangevuld worden met professionele dragers.

Grafkisten

Tegenwoordig is er veel mogelijk op het gebied van grafkisten. Wij bieden vier stijlen: eco, hedendaagse, luxe en traditionele grafkisten. Wij hebben bijna honderd grafkisten. Laat je een uitvaart door ons verzorgen? Dan helpt onze uitvaartverzorger bij het uitzoeken van de grafkist.

Bekijk hier ons assortiment

Waar moet je verder aan denken bij kisten?

Liever alleen vrouwen die de kist dragen?

Het Draagstersgilde is een groep ervaren vrouwen die je dierbare naar de laatste rustplaats kunnen brengen. Het idee is dat ieder mens voor zijn of haar geboorte wordt gedragen door een vrouw. En wanneer dat leven voorbij is, zijn het weer vrouwen die je dragen.

Vrouwen dragen de kist

Swingend afscheid

De dragers van vereniging Wi Kan Doe houden een mooie Surinaamse traditie in ere. Tijdens de uitvaart dragen ze met vier, zes en soms acht man de kist op hun schouders. En dat doen ze niet op een serene manier in alle rust, zoals zo vaak gebeurt. Het bijzondere van Wi Kan Doe is dat de ceremonie gepaard gaat met uitbundig dansen, begeleid door een swingende bazuinband. ‘Ondanks het verdriet geloven we dat je dierbare ‘naar huis’ gaat, en dat vieren we op een vrolijke manier.’

De familie sluit de kist

Mariska Eppink is uitvaartverzorger bij DELA: ‘Het deksel van een kist kan worden afgesloten met sluitknoppen. Bij het definitief sluiten van de kist kun je een mooi gedicht uitspreken of de familie zelf de knoppen van de kist laten vastdraaien. Je kunt de knoppen ook al eerder aan de nabestaanden geven en eventueel laten versieren voor ze definitief op de kist gaan. Ik heb ook weleens mensen na afloop sluitknoppen meegegeven als herinnering. En ik hoorde van een collega dat iemand er een sleutelhanger van heeft gemaakt, en een ander heeft er de knopjes van keukenkastjes door vervangen.’

Het zakken van de grafkist

Bij een begrafenis kan, na het zakken van de kist, iedereen een schepje zand in het graf strooien. Ook een bloem op de kist werpen is een mooi gebaar. Op de rouwkaart kun je vragen of iedereen een losse bloem wil meenemen. Of je zorgt zelf voor bloemen die aan iedereen worden uitgedeeld.

Uitvaartkist versieren

Bekijk via de link hieronder wat je nog meer met de kist zelf kan doen.

DIY-kist

Zelf de kist dragen is een ritueel op zich. Zelf de kist maken is helemaal een mooi idee. Heb je zelf geen ervaring met houtbewerken? Of heb je niet de juiste apparatuur? Schakel dan de hulp van een ervaren timmerman in die de kist voor je maakt volgens jouw ideeën. Of misschien wil je wel helpen bij de voorbereidingen of bij het timmeren. Het zelf maken van de kist is een mooi ritueel en maakt de uitvaart nog persoonlijker.

DIY-kist

De laatste dans

Een dans tijdens de uitvaart kan zorgen voor een moment van rust om in gedachten stil te staan bij de overledene. Dit kan plaatsvinden in het crematorium rond de kist of op de begraafplaats. Je kunt zelfs een heuse uitvaartdanseres hiervoor inhuren. Of misschien willen de (klein)kinderen een dans uitvoeren voor hun overleden oma die zo van dansen hield?

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.