• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

In onze inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een afscheid. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

Rituelen met kaarsen en lichtjes

Kaarsen branden bij de uitvaart is een vertrouwd ritueel voor groot en klein. Ook op de laatste rustplaats worden vaak kaarsen gebrand. En tijdens onze nationale lichtjesavond kun je een kaarsje branden bij de laatste rustplaats van je dierbare. In dit artikel geven we je enkele tips voor bijzondere kaarsen en de rituelen met die kaarsen.

Speciaal kaarsje of kandelaar

Een kaarsje of waxinelichtjes op de kist zetten is een mooi ritueel. Dat kunnen de (klein)kinderen doen of zelfs alle aanwezigen. Je kunt ook een kandelaar van thuis meenemen of een van je dierbare meenemen waar jullie herinneringen aan hebben.

Bij elke nieuw lichtje een groet

Er zijn speciale dunne aansteekkaarsjes die doorgegeven kunnen worden. Mooi idee: bij het aansteken van iedere kaars kan een tekst uitgesproken worden, of een korte zin of een klein gedichtje. Gebruik bij het aansteken van kaarsen op of bij de kist geen sigarettenaansteker of gasaansteker.

Ideeën met kaarsen

Andere dingen die je met kaarsen kunt doen zijn bijvoorbeeld:

  • Deel kaarsjes uit aan de genodigden.
  • Laat kaarsen maken in de vorm van een persoonlijk voorwerp dat de overledene typeert.
  • Laat kaarsen bedrukken met een foto van je dierbare of illustratie van iets kenmerkends.
  • Kies voor lantaarns op het graf of langs de route van de afscheidsruimte naar het graf.
  • Een geurkaarsje in een blikje met een foto van je dierbare op de deksel is een lief bedankje voor de gasten van de uitvaart.
Ga je graag voor duurzaam en fairtrade? Kies dan voor kaarsen van natuurlijke materialen, zoals palmwas, sojawas, koolzaadwas of bijenwas.
Een persoonlijk afscheid, ook als je niet verzekerd bent
Ook zonder verzekering helpt DELA je bij het regelen van een persoonlijk afscheid. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of maak een vrijblijvende afspraak om je uitvaartwensen te bespreken.

Foto graveren in glaslantaarn

Je kan ook een foto laten graveren in glas en dat verwerken in een lantaarn. Prachtig om te gebruiken wanneer een uitvaart in de avonduren plaatsvindt, of tijdens de avondwake. Ook naast de kist in de opbaarkamer, op de afscheidslocatie of bij het condoleance- register staat zo’n lichtje heel mooi.

Kaarsen in handen tijdens ritueel

Onze lichtjesavond

Tijdens de landelijke Lichtjesavond die wij elke winter organiseren, kun je je dierbare gedenken door een kaarsje te branden bij zijn of haar laatste rustplaats. Ook hebben al onze locaties een algemene gedenkplek. Bij veel van onze crematoria en op begraafplaatsen door het hele land branden die avond fakkels. Bij binnenkomst krijgen bezoekers een kaarsje om bij het graf van hun dierbare neer te zetten, of bij de urnenmuur. Lees hier meer over de lichtjesavond van DELA.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.