• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Stappenplan

Hoe moeilijk het ook is: na het verlies van een dierbare gaat het leven door. Een passend afscheid is een eerste stap binnen het rouwproces. Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.

 

Uitvaartverzorger Rolf vertelt over een hindoeïstisch afscheid

Rolf werkt als uitvaartverzorger voor DELA en is ervaringsdeskundige op het gebied van uitvaarten vanuit verschillende culturele en religieuze tradities. ‘Ik wist in eerste instantie ook weinig van de rituelen uit andere religies dan de rooms-katholieke waarbinnen ik zelf ben opgevoed. Als je een religie niet van binnenuit kent moet je je verdiepen in de ander, in wat diegene meemaakt en moet doen.’

Verdiep je in de ander

In het begin van mijn loopbaan, stond ik minimaal drie keer per week in de kerk, dat is nu misschien eens per twee maanden. De rooms-katholieke uitvaarten zijn er amper meer. Aan de andere kant vinden bijvoorbeeld islamieten, Hindoestanen en Chinezen nu hun weg naar ons. En dus verdiepen we ons in de rituelen die bij hun afscheid horen. Inmiddels weet ik veel van de afscheidsrituelen van verschillende culturen en religies, ik doe dit namelijk al 34 jaar. Ik leer door vragen te stellen en onderzoek te doen, maar vooral ook van anderen. De pandit hielp mij bijvoorbeeld bij de eerste hindoeïstische uitvaart die ik ooit deed.

Waar te beginnen

‘Toen ik bij de familie binnenstapte zei dochter Malti: “Dit is de eerste uitvaart die we moeten regelen en ik heb geen idee waar ik moet beginnen.” Dit komt tegenwoordig best vaak voor, dat kinderen de precieze rituelen van het geloof van hun ouders niet meer kennen. Dat is waar mijn expertise om de hoek komt kijken. Terwijl zij me vertelde over haar hindoeïstische achtergrond en wie hun moeder was, dacht ik al aan alle rituelen en praktische mogelijkheden. Tegen de tijd dat ze uitgepraat was, wist ik al hoe de voorbereiding en de dienst eruit zouden gaan zien. In de voorbereiding ligt mijn grootste rol, want de pandit neemt het bij een hindoeïstische uitvaart over bij de afscheidsdienst.'

Omdat elk leven oneindig aandacht verdient

Bij DELA geloven we dat elk leven oneindig aandacht verdient. In onze nieuwe campagne vertellen onze mensen, echte verhalen over de bijzondere en mooie momenten die zij dagelijks meemaken.

Rituelen

'Het was voor de familie het belangrijkst dat alle rituelen goed uitgevoerd zouden worden, omdat deze rituelen er uiteindelijk voor zorgen dat de geest kan overgaan naar de andere wereld en uiteindelijk eventueel kan reïncarneren. Dat vonden ze best spannend. Ik zie het als mijn taak dat mensen weten wat ze wanneer kunnen verwachten. De details zijn heel belangrijk bij hindoeïstische uitvaarten, en bij alle andere rituelen die zij vervullen in het eerste jaar nadat iemand overleden is. Denk bijvoorbeeld aan de vuurdienst, de verzorging en het maken van offers. Daarom vertelde ik Malti nadat we alles voor de uitvaart geregeld hadden: “Let erop, we gaan al binnen tien dagen de as verstrooien op zee.” Dat dit ritueel al zo snel moest gebeuren, was een verrassing voor haar. 

Het was in deze tijd met de familie zo mooi dat we op alle cruciale momenten mooi weer hadden én er een vogel bij ons was. Zo ook bij de asverstrooiing op zee. Er kwam een meeuw aangevlogen en die bleef boven ons hangen. Het gaf de familie het gevoel dat hun moeder hen kwam laten weten dat alles goed verlopen was.’

Waarom kiezen voor uitvaartverzorging van DELA?

Onze lokale uitvaartverzorgers staan klaar om samen met jou de uitvaart vorm te geven. Nabestaanden beoordelen de dienstverlening van uitvaartverzorging met een 9,1.

Met iedereen om tafel

‘Ik kan eigenlijk met iedereen om tafel. Begrijp me niet verkeerd, ik leer nog steeds iedere dag. Daarom noem ik mezelf geen expert maar ervaringsdeskundige. Want of het nou gaat om een islamitische, joodse, Surinaamse of hindoeïstische uitvaart, je moet het gewoon een keer meegemaakt hebben. Zo leer je, want dan kan je het zien en vragen stellen. Het fijne van zo’n grote organisatie als DELA is dat je daar ook de ruimte voor krijgt. We hebben veel expertise in huis en delen dat met elkaar. Collega’s lopen met elkaar mee om van elkaar te leren. We doen er alles aan om iedereen een afscheid te geven dat past bij hoe iemands leven was.’ 

Stap voor stap een persoonlijk afscheid regelen

Een afscheid regelen, hoe doe je dat? In een tijd waarin emoties vaak een grote rol spelen, moet je beslissingen nemen. Welke keuzes komen er op je af? Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.

Kijkje achter de schermen

In de serie Kijkje achter de schermen vertellen onze medewerkers hoe ze hun kennis en ervaring inzetten om nabestaanden zo goed mogelijk te helpen. Zie bijvoorbeeld hoe uitvaartverzorgster Joy ouders helpt bij het verlies van hun kindje en hoe Dave als medewerker Overbrenging en Verzorging zorgt voor een stukje rust in het rouwproces van nabestaanden.