• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

In onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën om kinderen te betrekken tijdens de uitvaart. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

Wat kunnen kinderen doen tijdens een uitvaart?

Je hebt misschien de neiging om kinderen niet met een overlijden te willen confronteren. Maar onze ervaring leert dat kinderen het beter begrijpen als je ze juist betrekt bij de uitvaart van een dierbare. Ze vinden het meestal ook fijn om ergens mee te kunnen helpen.

Wat kunnen de kinderen doen?

Rituelen kunnen op een speelse manier helpen om kinderen op hun eigen manier afscheid te laten nemen. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • herinneringskaartjes uitdelen aan de aanwezigen;
  • kaarsjes aansteken;
  • een tekening of een zelfgemaakt cadeautje bij de kist leggen;
  • een knuffelbeestje kopen en dat meegeven in de kist;
  • bloemen strooien; snoepjes uitdelen uit het trommeltje van oma;
  • de kist versieren of die beschilderen;
  • het liedje zingen dat opa altijd met ze zong.

Kaarsje aansteken

Een kaarsje of waxinelichtjes op de kist zetten is een mooi ritueel. Dat kunnen de (klein)kinderen doen of zelfs alle aanwezigen. Je kunt ook een kandelaar van thuis meenemen of een van je dierbare meenemen waar jullie herinneringen aan hebben.

Luchtkusjes geven

Je kunt kinderen uitleggen dat ze de dierbare nu geen kusjes meer kunnen geven, maar dat er een manier is om een kusje naar hem of haar te sturen. Laat ze een kusje in de lucht geven en meteen daarop bellenblazen. Het idee erachter is dat wanneer de bel uiteenspat, het kusje is gegeven.

Het liedje hieronder past bij een bellenblaasritueel voor kinderen. Je kunt het vinden op YouTube, zoek naar ‘bellenblaaslied’.

Ik blaas nu heel veel belletjes
Ze vliegen naar omhoog
Ze hebben alle kleuren
Net zoals de regenboog
En als ze uit elkaar gaan spatten
Dan zijn ze speciaal voor jou
Mijn 100.000 kusjes
Die zeggen dat ik van je hou

Kind met bellenblaas

Ballonnen oplaten

Om het afscheid af te sluiten kunnen de kinderen ballonnen oplaten. ‘Gewone’ ballonnen zijn slecht voor het milieu. Daarom kies je liever voor ballonnen die biologisch afbreekbaar zijn.

Praten over de dood met je kind
‘Mama, wanneer wordt opa weer wakker?’ Voor kinderen is de dood van een dierbare vaak een ongrijpbare gebeurtenis. Hoe kunnen we ze helpen hiermee om te gaan om samen door te leven? Rouwdeskundige Daan Westerink vertelt.

De laatste dans

Misschien willen de (klein)kinderen een dans uitvoeren voor hun overleden oma die zo van dansen hield? Een dans tijdens de uitvaart kan zorgen voor een moment van rust om in gedachten stil te staan bij de overledene. Dit kan plaatsvinden in het crematorium rond de kist of op de begraafplaats.

Samen luisteren naar muziek

Voor de meeste mensen is de muziek een belangrijk onderdeel van een uitvaart. Het kan een mooi ritueel zijn om, vóór het afscheid, samen met de kinderen te luisteren naar de favoriete liedjes van jullie dierbare. Zo kunnen jullie samen herinneringen ophalen en tegelijkertijd de muziek voor de uitvaart uitkiezen.

Witte duiven loslaten

Het loslaten van witte duiven - symbool van vrede, hoop en liefde - kan een mooie laatste groet zijn aan iemand van wie je afscheid neemt. Vooral kinderen waarderen het loslaten van duiven. Het leidt af, en geeft ze een mooie herinnering mee.

Rouwverwerking bij kinderen

Hoe kun je kleine kinderen en pubers helpen in hun rouwverwerking? Lees de adviezen van rouwdeskundigen en zie hoe andere ouders je voorgingen.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.