• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

In onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën om kinderen te betrekken tijdens de uitvaart. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

'Mooie inspiratie. Goede uitleg!'

Vier en een halve ster van de 5

Kinderen betrekken bij een uitvaart

Kinderen kunnen soms wat vergeten worden bij een uitvaart. Hoe betrek je kinderen bij een begrafenis of crematie? Hoe kun je ze op hun eigen manier ook afscheid laten nemen? Laat ze bijvoorbeeld kaarsjes aansteken of een gedichtje voorlezen.

Vraag kinderen wat ze willen doen

‘Wil je een versje voorlezen, een liedje zingen of een mooie tekening maken? Of wil je liever niets doen en gewoon blijven zitten?’ Vraag kinderen wat ze graag willen doen tijdens de uitvaart. Forceer niets. Je beschermt kinderen niet door niets te vragen. Vaak weten ze zelf waar ze zich goed bij voelen en kunnen er ook verrassende antwoorden komen.

Taakjes voor kinderen tijdens de uitvaart

Je kunt kinderen tijdens de uitvaart een rol of taakje geven. Laat ze bijvoorbeeld:

  • een kaarsje aansteken
  • een gedichtje voorlezen
  • een zelf uitgekozen of geschreven verhaaltje voorlezen
  • het liedje zingen dat oma altijd met ze zong
  • bloemblaadjes of zelfgemaakte hartjes uitstrooien rondom het graf of tijdens de ceremonie
  • na afloop rondgaan met hapjes of de koektrommel van oma

Kind met bellenblaas

Luchtkusjes

Je kunt kinderen uitleggen dat ze oma nu geen kusjes meer kunnen geven, maar dat er een manier is om hun dierbare toch nog kusjes te sturen. Laat ze een kusje in de lucht geven en meteen daarop bellenblazen. Het idee erachter is dat wanneer de bel uiteenspat, het kusje door naar boven vliegt.

Praten over verlies

Hoe praat je met kleine kinderen over verlies? Waarmee help je ze, en waarmee juist niet? Ons praatstuk helpt je om na een overlijden met je kinderen in gesprek te (blijven) gaan.

Vriendjes of leraren uitnodigen

Het kan goed zijn voor de kinderen om speciaal voor hen mensen uit te nodigen. Denk aan vriendjes en vriendinnetjes, maar ook aan leerkrachten.

Kinderhoek

Een uitvaart kan lang duren, zeker als je nog heel jong bent. Knutselen of tekenen is dan een fijne afleiding. Door een kinderhoekje in te richten (met een bekende oppas die helpt) geef je de kinderen daarmee ook de ruimte om hun verdriet kwijt te kunnen. Hun tekening of knutselwerkje kunnen ze bij de kist leggen als ze dat willen. Of ze nemen het mee naar huis als aandenken.

Troostknuffel

Het is goed om een troostknuffel mee te nemen naar het afscheid. Een eigen lievelingsknuffel uiteraard, of juist eentje die iets speciaal met de dierbare te maken heeft.

Kind met knuffelbeer

Naar buiten met de kleintjes

Komen er heel kleine kindjes mee naar het afscheid? Spreek dan vooraf af wie, als dat nodig is, de kleine kinderen even mee naar buiten kan nemen.

Inspiratie kind en uitvaart

Kinderen worden soms wat vergeten bij een uitvaart. Hoe betrek je kinderen bij een begrafenis of crematie? Hoe maak je de uitvaart voor hen enigszins prettig? In onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor om kinderen te betrekken bij een uitvaart. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.