• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

In onze inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een afscheid. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

Rituelen voor een persoonlijke uitvaart

Hoe geef je de uitvaart vorm? Kies je voor een afscheid met traditionele rituelen? Of maak je de uitvaart van een dierbare extra bijzonder persoonlijk met eigen rituelen? In dit artikelen geven we je een aantal suggesties en voorbeelden van rituelen voor een persoonlijke uitvaart.

Speciaal voor hem

Mirna: ‘Bij de uitvaart van mijn broer, die trompettist was, werd door een blaaskwintet een muziekstuk ten gehore gebracht. Op een lege stoel lag de trompet van mijn broer. De muzikanten stopten één voor één met spelen en gingen achter de kist staan. De laatste pakte mijn broers trompet en legde die op de kist. Toen hielden we een moment stilte. Het was zo mooi.’

Op de koffie

Ben je met weinig mensen in het uitvaartcentrum, dan kun je informeel met elkaar rond de kist zitten. We hebben op onze locaties sfeervolle ruimtes waarin je intiem afscheid kunt nemen. We kunnen je ook helpen bij het regelen van een afscheid in de eigen woonkamer. Wil iemand wat zeggen, dan staat diegene op, een microfoon is niet nodig. Er kan ook een kopje koffie worden geserveerd. Zo zitten jullie nog één keer ‘op de koffie’ bij de dierbare.

Koffiekamer

De laatste whatsapp

Onze woorddienstbegeleider Merel van de Berg maakte een mooi moment mee tijdens de uitvaart van iemand die moeite had gehad om over zijn gevoelens te praten. ‘De man stond erom bekend dat hij altijd wél heel indrukwekkende teksten appte naar zijn vrienden. Zijn telefoon werd op de kist gelegd. Iedereen werd gevraagd een laatste sms of whatsapp te sturen. De bliepjes die elkaar steeds sneller opvolgden, zorgden voor een hartverwarmend kippenvelmoment.’

Een persoonlijk afscheid, ook als je niet verzekerd bent
Ook zonder verzekering helpt DELA je bij het regelen van een persoonlijk afscheid. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of maak een vrijblijvende afspraak om je uitvaartwensen te bespreken.

Die ene belangrijke plek

De kist op de middenstip van het PSV-stadion, in de Hortus Botanicus of bovenop de biljarttafel van het buurtcafé. Het gebeurt steeds vaker dat een afscheidsritueel wordt uitgevoerd op een plek die belangrijk was voor de dierbare. Bekijk onze 12 ideeën voor bijzondere uitvaartlocaties.

Een erehaag vormen

Als de begrafenisauto wegrijdt bij het huis op weg naar de locatie waar het afscheid zal plaatsvinden, is het fijn om een erehaag te vormen met familie, vrienden en buren. Is je dierbare niet thuis opgebaard, dan kan de rouwauto langs het huis rijden, of langs het werk of de sportclub. Ook dan is het een mooi gebaar als er vrienden, collega’s of clubgenoten langs de route gaan staan.

 Mama hield van de zee, daarom gaven we iedereen een schelp uit haar eigen verzameling mee als aandenken. 

Zachte wade

Met een lijkwade kun je een vouwritueel uitvoeren. Een lijkwade is een doek van zachte stof om een overledene in te wikkelen. Elke dag tot aan het definitieve afscheid kunnen de nabestaanden de wade steeds verder dichtvouwen. Je dierbare zo steeds meer toedekken kan symbool staan voor langzaam afscheid nemen.

Steentjes achterlaten

Op Joodse graven worden na de begrafenis geen bloemen achtergelaten. Wel is het gebruikelijk om een steentje op of naast het graf te leggen. Door een steentje te leggen laten de nabestaanden zien dat men het graf heeft bezocht en de dierbare heeft herdacht.

Dans voor je dierbare

Een dans tijdens de uitvaart kan zorgen voor een moment van rust om in gedachten stil te staan bij de overledene. Dit kan plaatsvinden in het crematorium rond de kist of op de begraafplaats. Je kunt zelfs een heuse uitvaartdanseres hiervoor inhuren. Of misschien willen de (klein)kinderen een dans uitvoeren voor hun overleden oma die zo van dansen hield?

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.