• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

Op pagina 2 in onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor rouwkaarten. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

9 tips voor een persoonlijke en creatieve rouwkaart

Je kunt een rouwkaart zo persoonlijk maken als je wilt. Met foto’s en teksten, maar ook door er iets aan toe te voegen zoals een muziekje of bloemblaadjes. Ook de vorm kun je personaliseren. Misschien past een ronde of uitvouwbare kaart wel beter bij de dierbare? Of kies je voor gerecycled papier? Lees alle tips.

Goed gevoel

Mariska Eppink, uitvaartverzorger bij DELA, vertelt: ‘Personaliseren van rouwdrukwerk vind ik heel fijn om samen met nabestaanden te doen. En dan vooral het kunnen loslaten van ‘hoe het hoort’. Alles wat de familie zèlf kan doen, draagt bij aan een persoonlijk afscheid en een goed gevoel.’

1. Formaat en vorm van de rouwkaart

Rouwkaarten heb je in een aantal standaardformaten. Maar daar kun je natuurlijk van afwijken. Je zou voor een kleiner formaat kunnen kiezen. Of juist voor een groot formaat waar je meer tekst en misschien ook foto’s op laat zetten. Enkel, staand, dubbel of toch liggend? Het is handig om van tevoren te bepalen hoe je de rouwkaart gevouwen wilt hebben. Natuurlijk kun je alle rouwkaarten zelf vouwen, maar voor de drukkerij is het een fluitje van een cent. Wat dacht je van een uitvouwbare kaart, een drieluik, een ronde, ovale, driehoekige of zeshoekige kaart, of een kaart in de vorm van een hart? Alles is mogelijk. Houd er wel rekening mee dat maatwerk extra tijd kan kosten. En zorg ervoor dat de kaart door de brievenbus kan.

Rouwkaarten

Lees waar je aan moet denken bij het maken en versturen van rouwkaarten. Wie moet je een rouwkaart sturen? Schrijf je de adressen zelf of print je ze?

2. Stijlvol

De rouwkaarten, de bidprentjes/gedachteniskaatjes en de bedankkaartjes kun je in één stijl laten ontwerpen. Onze uitvaartverzorgers hebben hier veel ervaring mee en helpen graag. Toch liever zelf aan de slag? Er zijn meerdere websites waar je zelf kaartjes kunt ontwerpen, met vaak een ruime keuze in papiersoorten en enveloppen in veel kleuren om de stijl compleet te maken.

3. Liever digitaal?

Een digitale rouwkaart kan natuurlijk ook. Handig qua snelheid, ontwerp- mogelijkheden en kosten. Bovendien scheelt het papier, dus is het beter voor het milieu. Een rouwbericht dat in een mooi vormgegeven e-mail is verstuurd, zie je ook steeds vaker.

Tip: Deel zodra dat kan een pdf van de rouwkaart via Whatsapp, dan zijn mensen snel op de hoogte en ben je niet afhankelijk van de bezorging door de post. Lees meer over het delen van een overlijden via rouwbericht, rouwadvertentie en social media.

4. Rouwkaart met kunstwerk

Een rouwkaart met een afbeelding van Het Melkmeisje van Johannes Vermeer of Stilleven met bloemen van Hans Bollongier? Het kan allemaal. In de Rijksstudio van het Rijksmuseum vind je al deze kunstwerken en nog veel meer. Je kunt ze downloaden, en het is nog gratis ook.

5. Rouwkaart met geluid

Je kunt aan een rouwkaart geluid toevoegen: een muziekje, een wens die wordt uitgesproken of een gedicht dat iemand voorleest. In de kaart zit een luidsprekertje verstopt dat niet zichtbaar is. Hierdoor is de kaart iets dikker dan een normale kaart. Zodra je de kaart opent, wordt dat luidsprekertje geactiveerd en hoor je het ‘bericht’. De kaart kan ook neergezet worden zonder dat je het geluid hoort. Overigens kan het honderden keren worden afgespeeld.

6. Maak het persoonlijk

Om een rouwkaart nog persoonlijker te maken kun je iets aan de rouwkaart toevoegen wat bij de overledene past. Hield je tante van bloemen, dan zou je wat bloemblaadjes in de envelop bij de kaart kunnen doen. Je kunt ook een kaart laten drukken op ‘zaadjespapier’ waar bloemen of zelfs groenten uit kunnen groeien; op internet zijn verschillende aanbieders te vinden. Schilderde je moeder graag, dan kun je een van haar eigen werken afbeelden op de kaart. Ook mooi: een gedicht of wat dichtregels van een favoriete dichter. Of laat een kind of kleinkind een tekening maken die typerend is voor opa of oma. Een mooie portretfoto kan natuurlijk ook altijd op de kaart worden afgedrukt, of een foto die voor een bepaald thema staat: vogels, het strand, liefde, een boom, Frankrijk...

7. Lakstempel

Ook met een lakstempel kun je een bijzondere, persoonlijke touch geven aan de rouwkaart. Een traditioneel monogram, het familiewapen, er kan veel. Je hebt kant-en-klare lakstempels maar je kunt ze ook op maat laten maken.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wilt

Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of bekijk de uitvaartverzekering van DELA.

8. Persoonlijke postzegels

Niet alleen de rouwkaart maar ook de postzegel kun je een persoonlijk tintje geven. Zo kun je ervoor kiezen om zelf een rouwzegel te ontwerpen met bijvoorbeeld een afbeelding van de lievelingsbloem van de overledene, een mooie tekening of een foto.

9. Duurzame kaart

Wil je de rouwkaart laten maken van gerecycled papier? Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel en kunnen verschillende soorten gerecycled papier leveren voor rouwdrukwerk.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.