• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

Op pagina 2 in onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor rouwkaarten. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

Rouwkaarten maken en versturen. Wie stuur je een rouwkaart?

Bij het regelen van een uitvaart hoort ook het sturen van rouwkaarten aan familie, vrienden en kennissen. Stuur je iedereen een kaart of breng je een deel van de genodigden anders op de hoogte? En schrijf je de adressen met de hand of print je ze? Lees alles over wat er allemaal bij komt kijken.

Wie stuur je een rouwkaart?

Een rouwkaart stuur je uiteraard naar iedereen die je op de hoogte wilt brengen van het overlijden. Het kan ook dat je een kennisgeving stuurt aan iedereen en dat je er een aparte kaart bij doet met een uitnodiging voor de mensen die je graag bij de uitvaart wilt hebben. Lees meer over de teksten en uitleg op een rouwkaart.

Alle adressen opzoeken

Het is nog een hele klus om alle adressen bij elkaar te zoeken. Er zijn handige tools en apps te vinden in de app-store waarmee je dit kunt doen. Een daarvan is Mailbook. Door de mailbook-link bijvoorbeeld te delen via WhatsApp, kunnen genodigden hun adres doorgeven. Deze adressen kun je dan weer makkelijk naar een bestand exporteren.

Hoeveel rouwkaarten?

Schat het aantal kaarten ruim in, zodat je kaarten overhoudt om alsnog aan mensen te geven en om er zelf een paar te bewaren. Honderd lijkt misschien veel, maar dat blijkt het later vaak niet te zijn. Denk ook aan clubs en verenigingen bij het samenstellen van de adressenlijst.

Rouwkaarten vouwen

Het is handig om van tevoren te bepalen hoe je de rouwkaart gevouwen wilt hebben. Staand, dubbel of toch liggend? Natuurlijk kun je alle rouwkaarten zelf vouwen, maar voor de drukkerij is het een fluitje van een cent.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil

Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen.

Mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering

Bekijk de uitvaartverzekering van DELA

Zelf een rouwkaart samenstellen

Nabestaanden van verzekerden kunnen bij DELA gebruik maken van een drukwerk-tool waarmee je zelf of samen met de uitvaartverzorger gemakkelijk de rouwkaart kunt samenstellen in vijf stappen.

  1. Kies een brief of kaart.
  2. Kies uit de DELA-drukwerkcollectie of kies een blanco brief/kaart om een eigen afbeelding toe te voegen.
  3. Selecteer of schrijf zelf een gedicht en kies optioneel een inleidende tekst als aanhef.
  4. Bepaal hoe je je relatie tot je dierbare op de kaart wil weergeven.
  5. Bepaal welke namen je op de brief of kaart wil vermelden.

Vraag ernaar bij onze uitvaartverzorgers.

Adressen schrijven of printen

Met de hand adressen op de enveloppen schrijven, kaarten invoegen, postzegels plakken… Veel mensen vinden het fijn om dat samen met familie te doen. Het kan zelfs therapeutisch werken door met elkaar aan tafel mooie herinneringen op te halen.

Je kunt de adressen natuurlijk ook heel praktisch op etiketten laten printen. Het is dan misschien wel zo stijlvol wanneer de etiketten in dezelfde stijl van het drukwerk zijn, door gebruik te maken van hetzelfde of een bijpassend lettertype en kleur. En misschien ook een kleine illustratie erbij?

Aan de slag met de rouwkaarten en enveloppen

Houd er rekening mee dat het een paar dagen kan duren voordat de kaarten klaar zijn. Daarom bespreekt de uitvaartverzorger de opmaak van de kaarten altijd al tijdens het eerste gesprek. De kaarten kunnen dan zo snel mogelijk worden gemaakt. Meestal duurt het twee of drie dagen voordat de kaarten worden geleverd. Soms duurt dit langer, bijvoorbeeld als er een weekend tussen zit.

De enveloppen kun je vaak al eerder krijgen, zodat je er alvast namen en adressen op kunt schrijven. Vaak is het ook mogelijk om de kaart als pdf te ontvangen, zodat je deze digitaal kunt verzenden. Dan kunnen de gasten ’m alvast zien voordat de post wordt bezorgd. Lees meer over creatieve vormen van rouwkaarten en het digitaal delen.

De kaarten gaan op tijd op de post

Zitten alle kaarten in de enveloppen, voorzien van adresgegevens? Dan doe je ze in een handige, grote verzamelenvelop, zodat je ze in één keer bij PostNL kunt afleveren. De uitvaartverzorger zorgt voor deze grote verzamelenveloppen. In zo’n verzamelenvelop passen ongeveer veertig enveloppen met rouwkaarten. Als de verzamelenvelop(pen) voor 16.30 uur bij een PostNL-punt worden gebracht, worden de rouwkaarten op de eerstvolgende bezorgdag (dinsdag t/m zaterdag) bezorgd. Laat je ze in het weekend gratis door PostNL ophalen? Dan bezorgt de postbode de rouwkaarten op maandag. Of deel het overlijden via een advertentie of online rouwbericht.

Zelf de kaarten rondbrengen

Mariska Eppink, uitvaartverzorger bij DELA in de Achterhoek, vertelt: ‘In onze regio gebeurt het regelmatig dat buren en dorpsgenoten een rouwkaart krijgen zonder postzegel. Omdat een familielid het fijn vindt om zelf de kaarten rond te brengen, soms ook om een praatje te maken; even je verhaal doen.’

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.