• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Gedichtenbundel

Het vinden van de woorden om iemand troost te bieden kan lastig zijn. Om je te helpen je medeleven te betuigen, hebben wij mooie condoleance teksten en gedichten rondom overlijden gebundeld.

 

Tips en voorbeelden voor het schrijven van condoleance teksten

Als iemand die je kent een dierbare verliest, dan wil je laten weten dat je aan hem of haar denkt. Je wilt hem of haar troost of steun bieden en condoleren met een kaartje met mooie woorden. Maar mooie woorden vinden is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat schrijf je op een condoleancekaart? Wij helpen je met 4 tips en een aantal voorbeeldzinnen zodat je zelf een passende condoleance tekst kan schrijven.

Wat je schrijft op een condoleancekaart hangt af van hoe dicht je bij iemand staat en hoe goed je iemand kent. Misschien heb je iemand al lang niet meer gezien, maar wil je toch even van je laten horen. Of misschien zie je elkaar regelmatig en is het kaartje een éxtra beetje liefde. Toch kun je soms naar een blanco kaart staren in de hoop dat er opeens precies staat wat je wil zeggen. Laten we makkelijk beginnen, dan komt de rest vanzelf.

1. Denk aan een mooie anekdote of herinnering

Situaties die je samen beleefd hebt, zijn een mooi beginpunt om bij stil te staan. Heb je samen een grappig voorval meegemaakt? Tijdens een feest of buurtborrel een onvergetelijke avond gehad? Een fijne samenwerking ervaren of juist genoten van sportieve prestaties? Op dit soort momenten kun je dan terugblikken. Je kunt in je schriftelijke condoleance beschrijven waarom juist dit je zo is bijgebleven. Herinneringen samen herbeleven kan troost geven.

2. Probeer in het nu te blijven

In de verleden tijd schrijven over iemand die pas overleden is, kan heel pijnlijk zijn voor degene die je condoleancekaart leest. Schrijf ‘Je moeder is een prachtig mens’ in plaats van ‘was’. Zo blijft die persoon nog wat langer dichtbij.
Je kunt er ook voor kiezen om gewoon te schrijven over de situatie op dit moment. Wat gun je de persoon om wie je geeft? Wat wens je hen toe? Zinnen zoals ‘Ik gun jullie een prachtig afscheid’ of ‘De herinneringen neemt niemand je meer af’ kunnen ook warmte overbrengen. En vergeet niet dat je dat ook kunt doen door hen simpelweg te vertellen dat je aan ze denkt. Condoleren kan op allerlei manieren.

3. Meeleven is er zijn

Steun betuigen doe je ook door er voor iemand te zijn. Een uitnodiging om eens samen te gaan wandelen, een voorstel om op de kinderen te passen zodat ze even weg kunnen of iets lekkers koken, kan een wereld van verschil maken. Iets tastbaars voorstellen maakt het ook makkelijk om op terug te komen voor de nabestaanden. Dit geeft ook weer een mooie gelegenheid om herinneringen op te halen. En het is soms moeilijk om op afstand in te schatten waar behoefte aan is. Op een condoleancekaart kun je zo’n voorstel heel mooi kwijt en zo kun je er later nog eens op terugkomen.

4. Leen een gedicht of songtekst

Soms heeft iemand anders al perfect verwoord wat jij voelt. Bijvoorbeeld in de tekst van een liedje. Muziek zorgt op zowel de verdrietige als vrolijke momenten voor een onuitwisbare herinnering. Het kan heel passend zijn om dit als condoleancetekst te gebruiken. Het gaat er tenslotte om dat de tekst jouw gevoel overbrengt, en die hoef je niet per se zelf geschreven te hebben. Dat geldt ook voor een gedicht. Er zijn al zoveel mooie woorden geschreven, in onze gedichtenbundel vind je misschien wel iets wat bij jouw gevoel past.

Voorbeeldzinnen

Op een moment van verdriet en verlies is het soms lastig om de juiste woorden te vinden. Een blijk van medeleven kan op vele manieren verzonden worden. Op een kaart, per e-mail, via social media of in een online condoleanceregister. Hieronder vind je een aantal voorbeeldzinnen.

 • Gecondoleerd met je/jullie verlies. Wat ontzettend verdrietig.
 • Ik denk aan je en sta altijd voor je klaar.
 • Je bent niet alleen.
 • Heel veel sterkte en kracht toegewenst in deze heftige dagen na het overlijden van <naam>.
 • Wat ongelooflijk onwerkelijk. We leven met je mee.
 • Ik hoorde van x dat <naam> is overleden. Met dit kaartje willen wij jou en je gezin condoleren met dit verlies en jullie heel veel sterkte wensen.
 • We wensen je veel geliefden om je heen om dit verlies te kunnen dragen.
 • Onthoud dat niemand de herinneringen van jullie samen, je ooit afneemt.
 • Ik kan de juiste woorden niet vinden, maar weet dat ik aan je denk.
 • Wat kan het leven toch oneerlijk zijn.
 • Woorden schieten tekort wanneer het liefste bezit herinnering wordt. Veel sterkte gewenst.
 • We hopen dat je omgeven bent door liefde.
 • We zijn geschrokken van het bericht van het overlijden van <naam>. We wensen jullie heel veel sterkte, nu en in de toekomst.
 • Wat een verdrietig nieuws. Onze gedachten zijn bij jullie.
 • Onwaarschijnlijk, onwerkelijk en oneerlijk. Sterkte.

Condoleance teksten en gedichten

Ben je op zoek naar een condoleance tekst of kort gedichtje voor op een condoleancekaart? Wij bundelden de mooiste teksten en gedichten om zo je medeleven te betuigen. Je kunt een van deze gedichtjes kiezen en gebruiken voor op de condoleance kaart, maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken als inspiratiebron voor iets dat je zelf schrijft.