• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Gedichtenbundel

Het vinden van de woorden om iemand troost te bieden kan lastig zijn. Om je te helpen je medeleven te betuigen, hebben wij mooie condoleance teksten en gedichten rondom overlijden gebundeld.

 

Tips voor het vinden van een gedicht bij het overlijden van een kind

Het overlijden van een kind is een van de moeilijkste dingen die je kan overkomen. Hoe neem je op een mooie manier afscheid als je zo vol zit met verdriet? Uitvaartverzorgster Joy Thijssens-van Delft leest tijdens de uitvaart van een kind altijd één of meerdere gedichten voor. Ze hoopt families op die manier een stukje troost mee te geven. Hoe vind je zelf een gedichtje dat past bij een overleden kind?

Tijdens het afscheid van een volwassene worden er vaak mooie herinneringen gedeeld. Bij kinderen is dat moeilijker, zeker als het kindje stilgeboren is of nog heel jong was. ‘Er is nog geen levensverhaal,’ zegt Joy. ‘Er is alleen een verhaal van verwachten, dromen en missen. Gedichten kunnen dat soort gevoelens heel mooi uitdrukken. Vaak mooier dan wij zelf kunnen in zo’n ontzettend zware periode.’

Bijzondere gedichten bij het overlijden van een kind

Joy zoekt graag op Pinterest of Instagram naar mooie gedichten. Onderstaande pagina’s plaatsen regelmatig bijzondere gedichten om stil te staan bij het overlijden van een kind:

  • Vlinderkusje & WOORDkunsten op Pinterest delen pure woorden over verlies, gemis en houden van. Als je zoekt naar die twee pagina’s/auteurs, dan krijg je vanzelf veel andere suggesties.
  • Vere.kracht is het Instagram-account van Joyce, die haar dochtertje Pip-Vere verloor met 12 weken. Naast troostende woorden en verhaaltjes deelt ze regelmatig prachtige gedichten.
  • Steunpunt_nova deelt op Instagram gedichten voor ouders die hun baby verliezen rondom zwangerschap en geboorte. Daarnaast vind je er steun bij alles wat je op emotioneel en praktisch vlak nodig hebt na het overlijden van je kind.
  • Ook in onze dichtbundel staan gedichten speciaal voor overleden kindjes, zoals:

Dat je vrij mag vliegen.
Tussen luchtkastelen,
regenbogen en wolken
die jouw tranen drogen.

We zien jou in de sterren.
We horen jou in de wind.
Wij zijn voor altijd de trotse
ouders van een sterrenkind.

 

Andere kinderen betrekken bij het afscheid

Voor Joy zijn gedichten een bijzondere manier om broertjes, zusjes en andere kinderen te betrekken bij het afscheid. Ze verbindt graag een ritueel aan een gedichtje.

Twee ideeën van Joy:

  • ‘De bellenblaasbrievenbus’ is een verhaaltje van Winnie de Pooh. Via een bellenblaasbrievenbus sturen Winnie en zijn vriendjes lieve woorden en kusjes naar de hemel. Lees het verhaaltje voor tijdens het afscheid en laat de aanwezige kinderen na de dienst buiten bellen blazen. Zo kunnen ze lieve boodschappen sturen naar hun overleden broertje, zusje of vriendje.
  • Schrijver en dichter Toon Tellegen heeft veel verhaaltjes geschreven over de twee vriendjes eekhoorn en mier. In een van zijn gedichten (uit de verhalenbundel: Misschien wisten zij alles) heeft de mier een doosje met daarin allerlei herinneringen. Joy leest het verhaaltje graag voor tijdens het afscheid en geeft de kinderen een eigen doosje waarin ze hun herinneringen kunnen bewaren.

Door op deze manier een ritueel te verbinden aan een gedicht, wordt de herinnering aan het overleden kindje en zijn of haar afscheid tastbaar. Voor kinderen is dat vaak heel troostend, ook na de uitvaart.

Zelf een gedicht schrijven

Dichten is natuurlijk een vak apart. Wil je toch graag zelf een gedicht schrijven voor jouw kindje, dan helpen onderstaande tips van Joy je op weg:

  • Lees meerdere gedichten op bijvoorbeeld Pinterest en laat je inspireren door de mensen die prachtige woorden kunnen geven aan herkenbare gevoelens.
  • Haal de zinnetjes eruit die jou het meeste raken. Probeer daarmee eens een eigen kort gedichtje te schrijven dat past bij jouw kindje.
  • Komen er namen voor in een bestaand verhaaltje of gedichtje? Vervang ze door de namen van het overleden kindje en zijn of haar broers en zussen. Zo doet Joy dat bijvoorbeeld altijd bij ‘De bellenblaasbrievenbus’.

Troost vinden

Voor welk gedicht je ook kiest, het voorlezen ervan kan heel troostend zijn. Daarnaast verbindt het volgens Joy de mensen die bij het afscheid aanwezig zijn. ‘Een gedicht is geen concrete herinnering aan de overledene. Het is breder, vaak ook wat dieper. Daardoor geeft het de aanwezigen de ruimte voor eigen emoties of eigen gemis. Dat is heel waardevol.’

Bijzondere gedichten bij het overlijden van een kind

Wil jij op een bijzondere manier stilstaan bij het overlijden van een kindje? In onze gedichtenbundel vind je mooie gedichten die je voor kunt lezen tijdens het afscheid.