• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Gedichtenbundel

Het vinden van de woorden om iemand troost te bieden kan lastig zijn. Om je te helpen je medeleven te betuigen, hebben wij mooie condoleance teksten en gedichten rondom overlijden gebundeld.

 

Een persoonlijk gedicht voor je overleden oma

Waarschijnlijk heeft jouw oma veel belangrijke momenten in jouw leven meegemaakt. Tijdens haar uitvaart wil je dan ook op een mooie manier afscheid van haar nemen en laten zien hoeveel ze voor je betekende. Maar hoe doe je dat? Een persoonlijk gedicht is een bijzondere manier om jouw liefde voor oma uit te drukken. Woorddienstbegeleider Danielle Lieven en ceremonieel spreker Agnes Stijnen laten zien dat het niet moeilijk is.

‘Mensen denken vaak dat een gedicht iets is wat rijmt’, zegt Agnes. ‘Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Een gedicht is vooral een samenvatting van je gevoel.’ Regeltjes die we vroeger op school hebben geleerd, zijn volgens Agnes helemaal niet zo belangrijk. Een gedicht bij het overlijden van een oma hoeft geen bepaald ritme, tempo of rijmschema te hebben; het mag vooral uitdrukken wat jouw oma voor jou betekende.

Herinneringen aan je oma verwerken in een gedicht

Hoe maak je een persoonlijk gedicht voor jouw oma? Volgens Agnes kun je beginnen met het opschrijven van mooie herinneringen aan dingen die je samen met je oma hebt gedaan. Dat kan bijvoorbeeld zijn: We plukten altijd bramen in de zomer, ik rende in de tuin achter vlinders aan en oma moest lachen, oma danste vaak gek en dan deed ik mee. Deze herinneringen zijn uniek voor jullie band en zeggen veel over wie je oma was.

Beschrijven hoe je je voelde bij jouw oma

Naast dingen die jullie samen hebben gedaan, kun je opschrijven hoe je je bij oma voelde. Geliefd, vrolijk, geborgen, of precies goed zoals je was? Of misschien moest je vaak lachen, omdat oma zo lekker gek kon doen? Schrijf deze gevoelens in steekwoorden op bij je herinneringen. Gecombineerd kunnen deze mooie woorden een persoonlijk gedicht voor je oma vormen:

Ik wil voor altijd met jou,
bramen plukken,
achter vlinders aan rennen,
gek door de kamer dansen.
Me geborgen en geliefd voelen.
Samen lachen.
Ik wil voor altijd met jou.
Rust zacht, lieve oma.

 

Een mooi bestaand gedicht vinden

Wil je liever een bijzonder bestaand gedicht gebruiken voor jouw overleden oma? Bekijk dan eens onze dichtbundel. Twee bijzondere gedichten voor oma’s zijn bijvoorbeeld:

Oma.
Degene die altijd raad wist.
Degene die de pijn verzacht.
Ze is nu gaan slapen.
Maar straalt als lichtje in de nacht.

 

Je was al een ster in dit leven.
Hebt zo ontzettend veel gegeven.
Nu ben je een ster daarboven,
die over ons waakt
en leeft voort in ieder hart
dat je hebt geraakt.

 

Troost voor later

Woorddienstbegeleider Danielle gebruikt voor het overlijden van een oma graag bestaande gedichten die hoop of troost uitdrukken. ‘Een afscheid staat in het teken van loslaten,’ zegt ze, ‘maar sommige dingen wil je gewoon bij je houden. Mooie herinneringen bijvoorbeeld, of dingen die je van je oma hebt geleerd. Komt dat naar voren in een gedicht, dan kan dat heel troostend zijn.’

Troost is niet alleen prettig tijdens het afscheid zelf (de aanwezigen gaan iets lichter weer naar buiten) maar ook voor de periode erna. Danielle: ‘Het gedicht dat je voorleest, is voor altijd een herinnering aan het afscheid van je oma. Zit daar een stukje troost in, dan kan dat houvast geven binnen de rouw.’

Op een bijzondere manier stilstaan bij je overleden oma

Wil jij op een bijzondere manier stilstaan bij het overlijden van je oma? In onze gedichtenbundel vind je mooie gedichten die je voor kunt lezen tijdens haar afscheid.