• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

Op pagina 2 in onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor rouwkaarten. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

Wat schrijf je in een overlijdensbericht of op een rouwkaart?

Wat zet je op een rouwkaart of in een overlijdensbericht? Zijn er regels voor of mag je helemaal zelf een tekst verzinnen, en voeg je misschien iets persoonlijks van de dierbare toe? Deze tips kunnen helpen.

De traditionele indeling van een rouwkaart of overlijdensbercht bestaat, van boven naar beneden, uit:

  1. Een tekst die van toepassing is op de overledene - misschien regels uit een gedicht of een lied.
  2. Voor- en achternaam.
  3. Geboorte- en overlijdensdatum.
  4. Eventueel een paar zinnen over de persoon, zijn of haar leven en/of de omstandigheden.
  5. Namen van de directe nabestaanden.
  6. Het correspondentieadres.
  7. Informatie over de mogelijkheid om afscheid te nemen.

Nogmaals: dat is de traditionele indeling. Je kunt de informatie die je kwijt wilt op welke manier dan ook beschrijven.

Beschrijving van de overledene en het overlijden

Je kunt op de rouwkaart een aantal karaktereigenschappen opsommen van de overledene. Een gevleugelde uitspraak van haar of hem zal ook tot de verbeelding spreken bij de ontvangers. Bij een onverwacht overlijden kun je in een korte tekst uitleg geven op de kaart of in een persoonlijk briefje. Maar dat hoeft niet per se, je mag de kaart invullen hoe je zelf fijn vindt.

Overleden familieleden

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat namen van overleden familieleden ook op de rouwkaart staan. Misschien om een uitgebreide indruk te geven van de achtergrond van de overledene. Om duidelijk te maken dat het om overleden familieleden gaat, wordt vaak een kruisje geplaatst achter hun namen.

Dat voegt iets persoonlijks toe

Voeg iets persoonlijks toe aan de rouwkaart wat echt bij iemand past. Hield je tante van bloemen, dan zou je wat bloemblaadjes in de envelop bij de kaart kunnen doen. Schilderde je moeder graag, dan kun je een van haar eigen werken afbeelden op de kaart. Ook mooi: een gedicht of wat dichtregels van een favoriete dichter. Of laat een kind of kleinkind een tekening maken die typerend is voor opa of oma. Een mooie portretfoto kan natuurlijk ook altijd op de kaart worden afgedrukt, of een foto die voor een bepaald thema staat: vogels, het strand, liefde, een boom, Frankrijk... Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor creatieve of persoonlijke rouwkaarten.

DELA Wensenboek

Denk je al wel eens na over je eigen uitvaart? Het is niet fijn om over je wensen na te denken, maar het is wel belangrijk. Hiermee neem je je naasten laten een hoop zorgen uit handen. In het DELA wensenboek kun je eenvoudig jouw wensen op een rij zetten.

DELA Wensenboek

Respect voor laatste wensen

Durf ook op een rouwkaart te schrijven...

  • ...dat je liever geen bloemen wilt.
  • ...dat kinderen niet welkom zijn.
  • ...dat er een dresscode is.
  • ...dat de uitvaart in stilte zal plaatsvinden.

Een rouwkaart biedt het uitgelezen moment om de laatste wensen van de overledene te communiceren, ook als dat ingewikkelde wensen zijn.

Rouwkaarten

Lees waar je aan moet denken bij het maken en versturen van rouwkaarten. Wie moet je een rouwkaart sturen? Schrijf je de adressen zelf of print je ze?

Bekijk hier de tips voor rouwkaarten

Geen foutjes

Check, check, dubbelcheck! Heb je de tekst af, vraag dan aan iemand of zelfs aan meerdere mensen om het na te lezen, zodat eventuele foutjes eruit gehaald kunnen worden. Als de kaart eenmaal is gedrukt, kan de tekst niet meer worden aangepast.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.